Najważniejsze jest to, że ludzie nie mają moralnego prawa eksterminacji
istot, z którymi wspólnie zamieszkują Ziemię!

[ powrót do spisu ]

gep1.jpg (20299 bytes) gep2.jpg (30981 bytes)

Gepard (Acinonyx jubatus)

Nie mają siły lwa, sprytu hieny ani wielkich zębów leoparda. Są praktycznie bezbronne. Ich jedynym atutem w walce o przetrwanie jest umiejętność biegania. Są delikatne i piękne, niestety - na liście gatunków zagrożonych zajmują wysoką pozycję.

Gepardy to najszybsze czworonogi na świecie. Rzeczywiście prędkość, jaką osiągają goniąc zdobycz, przekracza znacznie 100 km/godz. Bardzo długie kończyny i niezwykle elastyczny kręgosłup pozwalają na takie sprinty. Gepardy, jako jedyne z kotów, mają niewciągalne pazury, które spełniają taką rolę jak kolce na butach sportowców. Mogą dzięki temu wykonywać w biegu gwałtowne zwroty bez obawy przed poślizgnięciem.

Sprinterskie biegi trwają krótko i są niezwykle wyczerpujące. Jeśli kot nie dopadnie zdobyczy w ciągu kilkunastu sekund, musi zrezygnować z pościgu. Jeśli polowanie zakończy się sukcesem, nie ma siły od razu zjeść całeg łupu, ani go obronić przed innymi zwierzętami: lwami, leopardami czy stadem hien, które kradną mu zdobycz sprzed nosa. Wobec nich zwierzę jest bezbronne. Wyjściem z sytuacji jest polowanie wspólne. Tak często robią samce. Gdy dopadnie ofiarę, skacze błyskawiecznie na nią i powala. Gdy ofiara upadnie, geprad przytrzymuje ją i dusi chwytając za gardło. Następnie rozrywa ciało na kawałki i pożera podczas jednego posiłku.
Gepardy zjadają tylko to pożywienie, które same upolowały i zabiły. Nie ruszają padliny, nawet gdy jest świeża.

Populacja tych zwierząt kurczy się w zastraszającym tempie. Z kilku przyczyn. W ciągu pierwszych trzech miesięcy życia ginie aż 70% młodych gepardów porwanych przez lwy i hieny, na skutek głodu i chorób, na które są bardzo podatne, tak samo jak dorosłe osobniki. Zagrażają im też ludzie. Źle znosi sąsiedztwo osiedli i miast, a ponadto pada łupem myśliwych z powodu atrakcyjnego plamistego futra. Jest bardzo rzadki w wielu częściach Afryki i prawdopodobnie wytępiony w Azji.

Najszybszych zwierząt na świecie - gepardów, pozostało już tak niewiele, że większość osobników jest ze sobą spokrewniona, co stwarza poważne zagrożenie degeneracji genetycznej gatunku.