Najważniejsze jest to, że ludzie nie mają moralnego prawa eksterminacji
istot, z którymi wspólnie zamieszkują Ziemię!

[ powrót do spisu ]

Goryl (Gorilla gorilla)

Goryle mieszkają w środkowej części Afryki. Dzielą się na dwa podgatunki: jeden, goryl nizinny żyje w lasach dorzecza Konga i w Gabonie, drugi nieco mniejszy, goryl górski (Gorilla g.beringei) zamieszkuje chłodniejsze, torfowe lasy, porastające zbocza wulkanów w Ruandzie, Demokratycznej Republice Konga i Ugandzie.

Najbardziej zagrożony wyginięciem jest podgatunek goryla górskiego, który żyje w lasach na wysokości do 3300 metrów n.p.m. Dzięki dłuższej i gęstszej sierści jest doskonale przystosowany do surowszych warunków klimatycznych środowiska.

Są to obecnie jedne z najrzadszych zwierząt - ich światową populację szacuje sie na 250 osobników. Obdarzone dłuższym i delikatniejszym futrem niż inne goryle, zamieszkują wyłącznie gęste tropikalne lasy w wulkanicznych górach Wirunga w środkowej Afryce. Niestety, wycinanie lasów, kłusownictwo i rozwijające się rolnictwo zagroziły ich naturalnym otoczeniu. W latach dziewięćdziesiątych XX stulecia liczba tych zwierząt gwałtownie sie zmniejszyła.

Z natury są łagodne i niedrażnione nie atakują. Łagodne usposobienie goryli wiąże się z ich dietą i sposobem zdobywania pożywienia. Goryle jedzą wyłącznie roślinność, której nieprzebrane zasoby znajdują w zasięgu rąk. Ponieważ są tak duże i silne, nie mają naturalnych wrogów ani też potrzeby wykazywania szczególnej zwinności ciała czy bystrości umysłu.

Małpy człekoształtne, najbardziej inteligentne spośród zwierząt, również nie są w stanie znaleźć sobie bezpiecznego miejsca we współczesnym świecie. Mimo objęcia ścisłą ochroną (zakazem polowania, prześladowania, brania w niewolę) liczebność tych małp stale spada, głównie na skutek nielegalnego ich odławiania i niszczenia lasów.

Ponieważ w niektórych regionach goryle zabija się dla mięsa, a myśliwi są wyposażeni w nowoczesne sztucery, przyszłość wielkich małp zapowiada się dość ponuro: zaczyna im grozić wytępienie.