Najważniejsze jest to, że ludzie nie mają moralnego prawa eksterminacji
istot, z którymi wspólnie zamieszkują Ziemię!

[ powrót do spisu ]

koa1.jpg (21107 bytes) koa2.jpg (15353 bytes)

Pantera śnieżna

Irbis, zwany też panterą śnieżną lub barsem, jak przystało na władcę krainy śniegu, to piękny i tajemniczy kot. Jest stosunkowo duży - waży 30 -50 kg. Zamieszkuje on wysokie i trudno dostępne góry na obszarze od centralnej Rosji, Mongolii, zachodnich Chin i Tybetu, Uzbeskistanu, Tadżykistanu, Kazachstanu, Kirgistanu po Himalajskie części Indii, Pakistanu, Afganistanu. Jest gatunkiem zagrożonym, niezwykle rzadko widywanym przez człowieka.

Jej miękkie, szarawobiałe futro w ciemnobrązowe cętki stanowi ceniony łup myśliwych, nawet mimo zakazu handlu nim w wielu krajach.Jej ciało porośnięte jest niezwykle długą, puszystą sierścią. Choć efektowne umaszczenie znakomicie ją kamufluje - zwierzę jest nie do odróżnienia od skał, na których odpoczywa.

To futro jest jednak nie tylko chlubą, ale i przekleństwem śnieżnej pantery. Stroje ze skór irbisów były kiedyś niezwykle cenione w świecie mody. Choć już od dawna nie są przedmiotem handlu międzynarodowego, to futra z ribisów spotkać nadal można w sklepach Kathmandu, Mongolii, w Chinach i na Tajwanie.

Terytorium śnieżnej pantery może rozciągać się na 100 kilometrów kwadratowych górskich hal i lasów, do wysykości 5500 metrów n.p.m. W odróżnieniu od innych kotów, śnieżna pantera nie ryczy.
Pantera znakomicie przystosowała się do trudnych, wysokogórskich warunków, w jakich żyje.

Bardzo nieliczna populacja pantery śnieżnej zwanej irbisem zachowała się w górach Azji Środkowej. Trudno dostępny rejon jej przebywania - między wysokością 2000 m n.p.m. a granicą wiecznych śniegów - stwarza nadzieję na przetrwanie tego gatunku. Ogrody zoologiczne także włączyły się w akcję ratowania tego gatunku. W 1999 roku w ZOO na świecie znajdowało się ponad 600 irbisów, z czego w Europie 227 osobników. Na szczęście w ZOO nie ma większych problemów z rozrodem, co roku odchowuje się około 20 młodych. To wszystko daje szansę ocalenia tego kota dla przyszłych pokoleń. W naszym kraju pantery śnieżne można podziwiać w ogrodach zoologicznych w Gdańku, Krakowie, Łodzi, Opolu, Płocku, Poznaniu i Warszawie