Najważniejsze jest to, że ludzie nie mają moralnego prawa eksterminacji
istot, z którymi wspólnie zamieszkują Ziemię!

[ powrót do spisu ]

Puszczyk
Strix aluco

Puszczyk jest nieco większy od wrony,
mierzy do 40 cm długości. Ma duże
ciemne oczy, nogi opierzone. W
ubarwieniu przeważa kolor brązowy.
Na głowie brak pęczków piór.

Występowanie:

Głównie starodrzewy, zarówno leśne,
jak i parkowe, stare cmentarze, aleje,
duże ogrody; najliczniejsza ze
środkowoeuropejskich sów.

Warto wiedzieć:

Dźwięczny głos godowy samca jest
ulubionym podkładem dźwiękowym
do pełnych napięcia, nocnych
scen w filmach.

Także z tego względu, że puszczyk
jest naszą najpospolitszą sową, jego
głos jest bardziej znany niż głosy
innych sów.

Puszczyk jest także najwszechstronniejszym
łowcą, ponieważ jego jadłospis nie
ogranicza się jedynie do myszy,
nornic i szczurów ale wzbogacony
jest również o ptaki do wielkości gołębia
włącznie. Wylatuje na żer o zmierzchu.
Jest naszym cennym sprzymierzeńcem w
walce z gryzoniami. Gnieździ się w dziuplach,
w których zwykle spędza dzień.

Podlega ochronie.