![]() |
|
Formowanie Żandarmerii Rzeszy - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Samorządy (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=51) +--- Dział: Wilajet Anatolii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=399) +---- Dział: Gwardia Rzeszy Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=173) +----- Dział: Sztab (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=180) +----- Wątek: Formowanie Żandarmerii Rzeszy (/showthread.php?tid=1216) |
Formowanie Żandarmerii Rzeszy - Ametyst Faradobus - 03-01-2020 Ronon zasugerował stworzenie osobnego wątku, w którym omawiać będziemy kwestię utworzenia Żandarmerii. Wątek ogólny ("Narada organizacyjna") przeznaczony będzie na sprawy pozostałe ze szczególnym uwzględnieniem formowania jednostek liniowych. Siadłem do spisywania rozkazu o powołaniu Żandarmerii i póki co wyszło mi coś takiego: Cytat:Art. 1. RE: Formowanie Żandarmerii Rzeszy - Ronon Dex - 03-01-2020 Szanowny Lwie... pozwól, że w najbliższy "długi weekend" przedstawię ogólną ogranizację ŻR... oraz pomysł na jej funkcjonowanie jako formację policyjno-wojskową-służb kryzysowych. Mam pomysł, ale potrzebuję "chwili" by go wyartykułować. Choć w sumie chyba nie ma sprzeczności w proponowanym akcie prawnym. Jedyne co nie pasuje to fakt, że widziałbym ŻR również jako elementy lenne... ale o tym może jutro. Wytrzymasz? RE: Formowanie Żandarmerii Rzeszy - Ametyst Faradobus - 04-01-2020 I tak nie będzie mnie tu do poniedziałku. RE: Formowanie Żandarmerii Rzeszy - Ametyst Faradobus - 07-01-2020 To zaczekamy generalnie do zmartwychwstania Ronona z realiozy, ale w sumie punkt 2 art. 3 zakłada właśnie takie rozwiązanie. RE: Formowanie Żandarmerii Rzeszy - Ronon Dex - 09-01-2020 Generalnie mój pomysł jest taki: Żandarmeria Rzeszy jako formacja wojskowo-policyjna, z dodatkiem elementów "antykryzysowych". Zadania zależne od miejsca i elementu ŻR. 1/ Ochrona granic Rzeszy czyli granic z DB, gdzie panuje chaos, zbrojne bandy, terroryzm i inne "komuchy". W tym przypadku oddziały działające jako straż graniczna... na różnym stopniu "militaryzacji"... od typowych formacji granicznych do takich, które patrolują granice "zwiększonego ryzyka", również śmigłowcami uzbrojonymi. 2/ Ochrona granic Rzeszy, ale na terenie lenn przylegających do DB. 3/ Ochrona granic morskich... oczywiście na na zasadzie okrętów patrolowych i lotnictwa itp. - bo tym zajmuje się Marynarka Wojenna i nasze Siły Powietrzne. Żandarmeria rzeszy będzie miała lekkie łodzie patrolowe i będzie patrolować bezpośrednio wybrzeże, zapobiegać działaniom przemytniczym itp. 4/ Działania policyjne... ale takie o wysokim zagrożeniu czyli byle złodziejstwem zajmują się lokalne policje, ale gdy w grę wchodzi przestępczość zbrojna to już domena Żandarmerii Rzeszy. Policje lokalne nie będą tworzyć formacji AT - te będą w składzie ŻR. 5/ Na rozległych terenach Anatolii, poza lennami i wolnymi miastami to w zasadzie prawo rzeszy będzie egzekwować Żandarmeria Rzeszy. W zasadzie będzie w tym przypadku formacja policyjną odpowiedzialną za porządek prawny w rejonie "niczyim". 6/ Żandarmeria stworzy też jednostki "działania kryzysowego" czyli działania w przypadku klęsk żywiołowych - powstaną specjalne oddziały saperskie i chemiczne, które będą mogły skutecznie likwidować skutki katastrof naturalnych i przemysłowych. Organizacja: 1/ Oczywiście powstanie Dowództwo ŻR w Wolnogradzie oraz dowództwo "rejonu Anatolia". 2/ Do ochrony granicy z DB powstaną specjalistyczne formacje graniczne - podległe dowództwu ŻR. 3/ Do zabezpieczenia granicy morskiej powstaną specjalistyczne formacje "wodne" - podległe dowództwom ŻR (Wyspa Bialeńska i Anatolia). 4/ Formacja "antykryzysowa" - podległa dowództwu ŻR (inżynieryjno-saperskie, chemiczne itp.) Ponadto: 1/ Lennicy będą mogli utworzyć oddziały ŻR w lennach - na co dzień podległe właścicielowi lenna, w sytuacjach kryzysowych przechodzące pod dowództwo Lwa. 2/ Plenipotenci Wolnych Miast będą mogli tworzyć oddziały ŻR w tychże miastach. I tutaj planuje pewną "promocję"... jako prezydent zwiększę liczebność Gwardii Rzeszy własnie o Żandarmerię Rzeszy - tak, aby ta formacja nie ograniczała możliwości wojskowych Gwardii Rzeszy, ale także by lennicy i plenipotenci mogli zarządzać oddziałami ŻR na swoich terenach, które nie ograniczałyby ilości ich gwardii. W sumie propozycja głownie dla lenników mających niskie możliwości tworzenia gwardii - bo mogą mieć pod swoimi rozkazami oddziały ŻR na swoim terenie , a tylko na czas "kryzysu" zarządzałby nimi Lew (lub wyznaczony przez niego dowódca ŻR). Oznakowanie i umundurowanie ŻR byłoby jednolite (odmiennie od gwardii lennych), ale każdy oddział ma swoją nazwę uwidocznioną na emblemacie ŻR. Tak czy inaczej tworzenie oddziałów ŻR na zasadzie pełnej dobrowolności - jeśli lennik/plenipotent nie chce to może stworzyć własną i niezależną formację "milicji" w ramach swowej gwardii. Dodatkowo Lew ma możliwość formowania oddziałów/garnizonów ŻR w większych miastach nie będących "Wolnymi Miastami" i "Miastami Lennymi"... oczywiście jeżeli dla takiego miasta znajdzie się gospodarz to przejmuje takowy oddział ŻR. W sumie narracyjne służby w Rzeszy w taki sposób: 1/ Mamy oczywiście Policję Krajową - i moja propozycja jest taka było to coś w rodzaju FBI... formacja ogólnokrajowa, ale ograniczona liczebnie i zajmującą się tylko konkretnymi sprawami. 2/ Na terenie lenn i wolnych miast tworzy się policje lokalne... tutaj całkowita dowolność lennika/ plenipotenta. 3/ Policje takowe mogą być (dobra wola lennika/plenipotenta) wspierane przez oddziały ŻR, szczególnie w sytuacjach "ciężkich". 4/ Oprócz tego tworzymy inne służby w Rzeszy... straż pożarną, służby medyczne itd. - ale to już inna bajka, bo np. na takiej Anatolii należałoby rozwinąć w wysokim stopniu lotnicze pogotowie ratunkowe czy w ogóle "medycynę wysoko mobilną". 5/ Wszędzie tam, gdzie nie ma lokalnej policji prawo egzekwuje Żandarmeria Rzeszy - i pełni rolę takowej policji. Osobiście widzę w tym pewną szansę na jakieś wspólne działanie... wiadomo - każdy z nas lubi coś innego, ja lubię tworzyć różniste "obrazki" i mogę się tym zająć, ktoś inny lubi narracyjne opisy, a jeszcze inny lubi symbolikę etc. Może jest to pomysł na próbę wspólnego działania w Rzeszy? To taki luźny pomysł, ale jest to moim zdaniem pomysł na jakąś wspólnotę w Rzeszy... RE: Formowanie Żandarmerii Rzeszy - Ametyst Faradobus - 09-01-2020 No w zasadzie mój projekt, po uwzględnieniu pewnych poprawek, mógłby odpowiadać Twojej wizji. RE: Formowanie Żandarmerii Rzeszy - Ronon Dex - 09-01-2020 Ametyst Faradobus napisał(a):No w zasadzie mój projekt, po uwzględnieniu pewnych poprawek, mógłby odpowiadać Twojej wizji.Sprecyzuj poprawki... i bierzemy się za organizację ŻR. RE: Formowanie Żandarmerii Rzeszy - Ametyst Faradobus - 10-01-2020 Cytat:Art. 1. Myślę, że w tej wersji projekt rozkazu jest zgodny z wizją, którą przedstawiłeś, a którą ja popieram. Będziesz musiał tylko wydać rozporządzenie o możliwości poszerzenia liczebności gwardii o jednostki wchodzące w skład Żandarmerii. RE: Formowanie Żandarmerii Rzeszy - Ronon Dex - 10-01-2020 Ametyst Faradobus napisał(a):Będziesz musiał tylko wydać rozporządzenie o możliwości poszerzenia liczebności gwardii o jednostki wchodzące w skład Żandarmerii.Oczywiście... mój plan jest taki, że wydam zgodę na zwiększenie Gwardii Rzeszy o kolejne 15 tys. ludzi - pod warunkiem, że będzie to spożytkowane na formacje Żandarmerii Rzeszy. Warto by tylko zapisać wyraźnie, że oddziały ŻR w lennach i Wolnych Miastach są liczone z puli GRZ, a nie z puli lennika - co ma być zachętą do tworzenia oddziałów ŻR w lennach i miastach. RE: Formowanie Żandarmerii Rzeszy - Ametyst Faradobus - 10-01-2020 Problem w tym, że obecnie wolne miasta nie mają możliwości tworzenia gwardii lennych innych niż milicje w ramach GRz, więc ich Żandarmerie siłą rzeczy będą musiały wliczać się do puli centralnej. Trzeba będzie zmienić prawo centralne. W sumie to masz też prawo zezwolić każdemu lennikowi na zwiększenie gwardii lennej, więc może zezwolisz zarówno na zwiększenie elementu centralnego, jak i gwardii tych lenników, którzy wystawią oddziały do Żandarmerii? |