Forum Republiki Bialeńskiej
Strefa fantastyki - prośbą o opinię. - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Wątek: Strefa fantastyki - prośbą o opinię. (/showthread.php?tid=1409)

Strony: 1 2 3

Strefa fantastyki - prośbą o opinię. - Ronon Dex - 05-03-2020

Przy temacie "kosmicznym" prowadzonym przez Piotra pojawiły się najpierw wątpliwości, a potem pomysł na ich rozwiązanie.

Proponuję utworzenie działu ”Strefa Fantastyki”, gdzie umieszczalibyśmy wszelkie działania, które nie pasują do jednak spójnej i prowadzonej od paru lat narracji naszego kraju. W takim dziale możnaby się nie hamować z wizjami i fantazjami, które do "poważnej” narracji nie pasują.

Odejdzie taki problem jak w temacie Piotra czyli skąd ma statek kosmiczny, który kompletnie nie pasuje do stopnia rozwoju technicznego w RB. A do tego jeszcze marzy mu się cała flota latająca do innych układów...

W takim dziale będzie można dowolnie sobie fantazjować np. zabawić się w science-fiction w stylu Bialenia a.d. 2500 i może sobie Piotr i ci co się do niego przyłączą budować "kosmiczne inperiu" (co mi się, jako miłośnikowi Sci-fi akurat podoba... i chętnie sam się przyłączę). W takim dziale można się bawić w cokolwiek, bez "zarzutów" czy sporów, że coś nie pasuje, nie przystaje do wizji naszego kraju itd. Pomysłów może być mnóstwo... w takim dziale ogranicza nas tylko nasza własna wyobraźnia.

Co Wy na taki pomysł?

RE: Strefa fantastyki - prośbą o opinię. - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 05-03-2020

Jak najbardziej podoba mi się idea stworzenia takiej strefy. To trochę koresponduje z fabulologią, którą zaproponowałem w ostatnim wykładzie, a także z wcześniejszymi pomysłami stworzenia "tunelu czasoprzestrzennego" w okolicach Anomaliowa.
Też chętnie się pobawię w klimacie science-fiction.

RE: Strefa fantastyki - prośbą o opinię. - Joahim-von-R - 05-03-2020

Ja też.

RE: Strefa fantastyki - prośbą o opinię. - ʿĀlija zawdżat Akrypa - 05-03-2020

> Proponuję utworzenie działu ”Strefa Fantastyki”, gdzie umieszczalibyśmy wszelkie działania, które nie pasują do jednak spójnej i prowadzonej od paru lat narracji naszego kraju.

Proponuję jako pierwszy umieścić w tym dziale ten post, gdyż mówienie o „spójnej narracji” w kontekście bialeńskim jest absolutną fantastyką. Mieszkamy w kraju, który z jednej strony odwołuje się do kadafizmu, Libii i arabskiego socjalizmu – z drugiej, na poziomie centralnym jest to typowa republika burżuazyjna, a na samorządowym lwia (hihi) część aktywności koncentruje się w czymś zwanym Rzeszą z jej całym systemem lenno-parafeudalnym. Co tu jest jakkolwiek spójne? W takim przypadku, bawienie się w program kosmiczny jest chyba najmniejszym tutaj problemem.

> Odejdzie taki problem jak w temacie Piotra czyli skąd ma statek kosmiczny, który kompletnie nie pasuje do stopnia rozwoju technicznego w RB.

Tutaj to mi już przypominacie nie tylko Dugosza, co nawet Lebencjusza, który niegdyś się dokładnie z tych samych powodów zżymał na scholandzkie lotniskowce – och, jak bardzo nie pasowały mu do stopnia rozwoju!

Serio, z mojego niedługiego, ale jednak doświadczenia w Bialenii, miałam zawsze wrażenie że będzie pasować do niej absolutnie wszystko. Już nie przesadzajmy z jakimś gettoizowaniem czegokolwiek w jakiejś „strefie fantastyki” czy czymś takim.

RE: Strefa fantastyki - prośbą o opinię. - Ronon Dex - 05-03-2020

Bawienie się w program komiczny nie jest żadnym problemem... ale jak widać jakieś przeskoki już bywają. Nie wszyscy chcą się bawić w "program”... tylko mieć coś "na już” i coś całkiem odmiennego. Jednym to nie przeszkadza, innym przeszkadza - no więc proponuję prosty sposób na rozwiązanie problemu. Po co się spierać czy ktoś może mieć to czy tamto - bo innemu to nie pasuje do reszty?

Wystarczy w prosty (w tym przypadku) sposób to rozdzielić i znikają "konflikty" tego typu, a do tego całkiem możliwe, że tym, którym co przeszkadza w jednym miejscu, może się spodobać w innym.

Jak już pisałem wcześniej - są różne gusta i wizję tej zabawy... jednym pasuje nieskrępowana fantastyka, a inni wolą zmodyfikowany real. Wystarczy tylko to pogodzić i konflikty znikają. Czy nie lepiej oddać się działaniom i narracji niż robić sobie przytyki w stylu "skąd się wzięło" itd. No chyba, że dla niektórych obszczekiwanie się nawzajem to jedyny sens zabawy w mikronacje... i tacy też są.

RE: Strefa fantastyki - prośbą o opinię. - ʿĀlija zawdżat Akrypa - 05-03-2020

> Nie wszyscy chcą się bawić w "program”... tylko mieć coś "na już”

No i? Budując mikronacje też nie zaczynaliśmy od wspólnoty pierwotnej, tylko tworzyliśmy je już całkowicie uformowane. Nie widzę nic złego w tym co opisujecie.

> Wystarczy w prosty (w tym przypadku) sposób to rozdzielić i znikają "konflikty" tego typu

Za to pojawią się inne: zacznie wielu osobom coraz więcej nie pasować, i każde próby stworzenia czegoś odmiennego będą kończyły się kwitowaniami „sio z tym do strefy fantastyki”. Zostaniemy na końcu z mikronacjami będącymi jedynie marnymi kopiami świata realnego.

RE: Strefa fantastyki - prośbą o opinię. - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 05-03-2020

Jakaś słuszność jest w obiekcjach tow. Akrypowej. Ja osobiście jestem zwolennikiem umiarkowanie poważnego tworzenia narracji z tego powodu, że całkowita rezygnacja z sensowności zrobi z mikroświata teatr absurdu. Warto moim zdaniem stworzyć jakieś miejsca ze swobodniejszym stosunkiem do realności, w przeszłości takim miejsce było Metro w Bałdaraszu. Trzeba natomiast zastanowić się, co zrobić, żeby nie doszło do gettoizacji alternatywnej narracji, przed czym mądrze ostrzega Alija. Może jednak wystarczy potraktować to jako "trzeci region", tym samym pokazując, że jest to trzecia po Rzeszy i Dżamahirija możliwość jak najbardziej kanonicznej aktywności.

RE: Strefa fantastyki - prośbą o opinię. - Janek Sapieha - 05-03-2020

Jak będzie fajny pomysł na SF to chętnie się przyłącze Smile

RE: Strefa fantastyki - prośbą o opinię. - Ronon Dex - 05-03-2020

O jakim "getcie" piszecie? Są po prostu różne działy na forum, każdy dotyczy czegoś innego... to ten z fantastyką takowym będzie. Mnie tam się pomysł Piotra bardzo podoba... odpowiednie miejsce i można wybiec w przyszłość i tworzyć "bialeńskie imperium galaktyczne". Można realizować inne pomysły.

Wszystko powinno mieć swoje miejsce... to i na coś takiego należy je stworzyć. Dedykowane miejsce powoduje, że nie ma konfliktu pomiędzy "fantastami", a "realistami". Co więcej może się okazać, że realiści dołączą do fantastów w miejscu, które nie przeszkadza ich odmiennemu podejściu do działania "poważnego".

A dział to dział... służy temu by wszystko miało swoje miejsce i by był potrządek na forum. Podobnie jak są i inne działy "tematyczne".

RE: Strefa fantastyki - prośbą o opinię. - Ametyst Faradobus - 05-03-2020

Mnie osobiście to nie pociąga, bo ja cenię sobie jakieś minimum konsekwencji i lubię, jeśli poszczególne elementy się zgrywają, nawet jeśli są mniej lub bardziej fantastyczne. Niemniej jeśli jest potrzeba na taki dział to nie mam nic przeciwko. Po prostu sam nie będę się w nim udzielał. Byłbym jednak za jakimś jego narracyjnym uzasadnieniem typu inna planeta.