![]() |
|
PRZYJĘTY Ustawa o tytułach honorowych - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Archiwum (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=134) +---- Dział: Zespół Archiwalny "Instytucje Państwowe" (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=392) +----- Dział: Zgromadzenie Narodowe (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=211) +----- Wątek: PRZYJĘTY Ustawa o tytułach honorowych (/showthread.php?tid=1529) |
Ustawa o tytułach honorowych - Ametyst Faradobus - 31-03-2020 Wysoka Izbo, Drodzy Rodacy, proszę o poddanie pod obrady projektu nowego prawa regulującego sprawy związane z tytułami honorowymi, który narodził się w toku dyskusji na Placu Zielonym. Deklaruję oczywiście chęć i gotowość odpowiedzi na wszelkie pytania, ale wydaje mi się że jest to propozycja kompromisowa i elastyczna. Niemniej jestem otwarty na wszelkiego rodzaju poprawki i sugestie co do autopoprawek. Cytat: RE: Ustawa o tytułach honorowych - Joahim-von-R - 31-03-2020 Zaczynam debatę, która potrwa 2 dni, do 2 kwietnia godz. 20:18. RE: Ustawa o tytułach honorowych - Akrypa Ali Shariati - 31-03-2020 Nie czuje potrzeby większej jeszcze ilości tego jak honorować obywateli. Już przy ówczesnym systemie mamy dużo więcej tytułów niż ludzi ale też nie czuje by to jakoś komuś szkodziło a jeśli spraeia przyjemność to nic złego. Wstrzymam się zapewne. Nie fajniej by było jakby to bardziej zdecentralizować co regionów lub instytucji mniej oficjalnych? RE: Ustawa o tytułach honorowych - Ametyst Faradobus - 31-03-2020 Teoretycznie można by, ale w toku dyskusji pojawiły się silne głosy, aby pozostawić to uprawnienie prezydentowi. Ja natomiast nie upieram się, aby przyznać je samorządowi. RE: Ustawa o tytułach honorowych - Akrypa Ali Shariati - 31-03-2020 W Sarmacji tytuły zawsze jakoś wyglądały (nie godzi się użyć słów miał sens) przez fakt, że na każdy tytuł było sporo osób a generalnie działało to jakoś piramidalnie. Przenosząc to do regionów nawet fajniej to działa, bo mamy z jednej strony hierarchie ogólnobialeńską a z drugiej regionalną. W jednym miejscu możesz być cham a w drugim pan, oczywiście docelowo zależnie od tego jak się gdzie angażujesz. RE: Ustawa o tytułach honorowych - Ametyst Faradobus - 31-03-2020 Poniekąd ten podział na tytuły lenne i dżamahirijskie (rewolucyjne) mógłby, w mojej opinii, związać je z regionami. Docelowo wykształciłaby się tradycja, gdzie folwarki i tytuły dostaje się za działania w regionie, a ordery - za działalność na rzecz państwa albo wojska. RE: Ustawa o tytułach honorowych - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 31-03-2020 Jestem przeciw. Nadawanie folwarków należy do najważniejszych "regaliów", prerogatyw wzmacniających znaczenie prezydenta. Mówię stanowcze 'nie' kastrowaniu urzędu głowy państwa, które raz już doprowadziło nas do poważnego kryzysu, który w dużej mierze wynikał z tego, ze nikt poważny nie był tym zainteresowany urzędem prezydenta. Rzesza i Dżamahirija są ważnymi elementami naszego państwa, w dużej mierze wyznaczającymi jego narrację i stosunki społeczne. Nie są jednak i nie powinny stać się państwami w państwie. Własna arystokracja byłaby pierwszym krokiem w kierunku federalizacji, kierunku straceńczym w obecnych realiach demograficznych, z którego z wielkim trudem próbuje się wydostać Dreamland i który paraliżuje funkcjonowanie Sarmacji. RE: Ustawa o tytułach honorowych - Karol Medycejski - 31-03-2020 Myślę, że zbyt katastroficznie do tego podchodzisz Andrzeju ;) Ja oczywiście popieram projekt. Trzeba tylko przeredagować art. 4, bo w obecnym brzmieniu jest on sprzeczny z art. 2. Moja propozycja: Cytat:1. Posiadacz tytułu honorowego może się go zrzec, lub alternatywnie (rozłącznie) druga poprawka: Cytat:1. Posiadacz tytułu honorowego może się go zrzec. RE: Ustawa o tytułach honorowych - Ametyst Faradobus - 31-03-2020 Cytat:Własna arystokracja byłaby pierwszym krokiem w kierunku federalizacji, kierunku straceńczym w obecnych realiach demograficznych, z którego z wielkim trudem próbuje się wydostać Dreamland i który paraliżuje funkcjonowanie Sarmacji. Stąd pomyślałem o tym i napisałem artykuł ósmy, który przewiduje benefity za angażowanie się w obydwu regionach, a nie tylko w jednym. Nawiasem mówiąc też uważam, że to myślenie jest zbyt pesymistyczne (w końcu proponowałem, aby Lew nadawał tylko kilka pierwszych folwarków, a resztę nadal tylko Prezydent), no ale jeśli jest silny opór co najmniej dwóch wpływowych oligarchów to ja nie będę się upierał i nie forsuję przekazania tego regalium samorządom. Rzesza siłą rzeczy ma i tak swoją arystokrację, no tylko że nie jest ona kreowana przez władze Rzeszy. A Karolowi Sternik zapłać za poprawki. Osobiście skłaniałbym się ku pierwszej wersji. RE: Ustawa o tytułach honorowych - Ronon Dex - 31-03-2020 Też jestem przeciwny by folwarki były nadawane w regionach... To był przywilej i prawo Prezydenta i tak powinno pozostać. Włedze regionów mogłyby o to np. wnioskować, nie sądzę by prezydenci tego nie uwzględniali. Pozostawmy folwarki jako uhonorowanie obywateli przez głowę państwa. |