![]() |
|
Zgłoszenia tematów "Colloquia Bialenica" - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Uniwersytet Bialeński (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=12) +---- Dział: Bialeńska Uniwersytecka Biblioteka im. Rewolucjonistów i Postępowych Intelektualistów (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=191) +----- Dział: Colloquia Bialenica (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=235) +----- Wątek: Zgłoszenia tematów "Colloquia Bialenica" (/showthread.php?tid=1727) |
Zgłoszenia tematów "Colloquia Bialenica" - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 29-05-2020 Szanowni, Otwieram wątek, który służy zgłaszaniu tematów do poruszenia w ramach cyklu debat "Colloquia Bialenica". Wątek jest zbiorczy, nie będzie osobnych wątków poświęconych każdym kolejnym debatom. Najlepiej byłoby, gdyby zgłaszający był w stanie wygłosić w czasie debaty chociaż krótkie wprowadzenie do tematu, które stanowiłoby zaczątek dyskusji (ale nie jest to konieczne). Zapraszam zarówno Bialeńczyków, jak i gości. RE: Zgłoszenia tematów "Colloquia Bialenica" - arturkardacz - 29-05-2020 Myślę że temat może wydawać się trochę ogólnikowy oraz banalny ale jakby bardziej się nad nim zastanowić to można różnie go interpretować i poruszyć kilka ciekawych wątków. Mój temat to: "Po co jest mikroświat?". RE: Zgłoszenia tematów "Colloquia Bialenica" - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 29-05-2020 Temat sam w sobie nie jest zły, ale ja bym go dookreślił albo podzielił tematycznie na kilka ujęć. Obawiam się trochę, że ktoś będzie wyjaśniał istnienie mikroświata na gruncie egzystencjalnym, drugi - edukacyjnym, trzeci - idealistycznym, czwarty - społecznym, a piąty powie, że sensu żadnego nie ma. Ostatecznie wyjdzie rozmowa o wszystkim i o niczym, czego powinniśmy raczej unikać. RE: Zgłoszenia tematów "Colloquia Bialenica" - Akrypa Ali Shariati - 29-05-2020 Bialenia, pomyje z Wandyjsko-Sarmackiego stołu czy perła na zachodnich morzach Nordaty? A z poważniejszą propozycją może: Rola konfliktów międzynarodowych w kształtowaniu tożsamości v-narodościowej, albo coś konflikcie narracja vs symulacja. RE: Zgłoszenia tematów "Colloquia Bialenica" - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 29-05-2020 Cytat:Bialenia, pomyje z Wandyjsko-Sarmackiego stołu czy perła na zachodnich morzach Nordaty?Temat "czym jest Bialenia?" mógłby być w sumie ciekawy, ale czy bylibyśmy obiektywni i nie dostosowywali odpowiedzi do swojej wizji polityki międzynarodowej? Ja bym pewnie powiedział, że Bialenia to po prostu emanacja Nordaty w stanie stałym (w przeciwieństwie do płynności, czy wręcz gazowości innych państw na kontynencie). Ale czy to cała prawda, czy po prostu pasuje mi to jako uzasadnienie do skupianiu się w polityce międzynarodowej głównie na naszym kontynencie? Cytat:Rola konfliktów międzynarodowych w kształtowaniu tożsamości v-narodościowejBardzo dobry temat, stwarzający miejsce na wiele egzemplifikacji z historii najnowszej mikroświata. Cytat:coś konflikcie narracja vs symulacja.A tego z kolei nie rozumiem. Co rozumiesz jako symulację? Wytwory zobiektywizowane i zautomatyzowane, np. informatyczne systemy gospodarcze? RE: Zgłoszenia tematów "Colloquia Bialenica" - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 01-06-2020 Temat trochę zamarł, ale to nic, kilka ciekawych tematów się pojawiło. Czy nikt nie będzie miał nic przeciwko, jeśli jako pierwszą przeprowadzimy zaproponowaną przez konduktorkę debatę pt. "Rola konfliktów międzynarodowych w kształtowaniu tożsamości v-narodowościowej"? Temat szeroki, można by rzec, że interdyscyplinarny. Jako termin proponuję 5-26 czerwca. Ktoś zrobi jakieś ładne zaproszenia, żeby rozesłać do uczelni stowarzyszonych w Lidze Bluszczowej? RE: Zgłoszenia tematów "Colloquia Bialenica" - Akrypa Ali Shariati - 01-06-2020 Szczerze mówiąc ja bym poczekała może jeszcze na tydzień później. Aktualnie dość mocno aktywność forum skupiona jest w okół Suderlandu a i łatwiej zajmować się akademią gdy skończy się akademia w realu. RE: Zgłoszenia tematów "Colloquia Bialenica" - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 01-06-2020 Życzenie Ukochanej Przywódczyni jest dla mnie rozkazem. Debata odbędzie się wobec tego w terminie 12 czerwca - 3 lipca. Temat kolejnej debaty (tej, która zacznie się 3 lipca) wybierzemy już d**okratycznie. I zastanowimy się, czy trzy tygodnie to czas odpowiedni, w razie potrzeby skrócimy/przedłużymy. RE: Zgłoszenia tematów "Colloquia Bialenica" - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 23-06-2020 Biorąc pod uwagę szybkie wyczerpanie się dyskusji oraz sukces sympozjum dreamlandzkiego, które składa się z wielu dyskusji, myślę, że przyszła debata powinna być już krótsza. Może 3-17 lipca? Zapraszam do zgłaszania kolejnych tematów i udziału w dotychczasowej dyskusji! RE: Zgłoszenia tematów "Colloquia Bialenica" - Ametyst Faradobus - 23-06-2020 Akurat się zdążę przeprowadzić. Działajcie w imię Sternika. |