![]() |
|
WYBÓR Otwarcie VIII sesji Sejmu Rzeszy i wybór Lwa Wolnogradu - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Archiwum (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=134) +---- Dział: Zespół Archiwalny "Samorządy i Państwa Stowarzyszone" (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=393) +----- Dział: Rzesza Bialeńska (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=11) +------ Dział: Władze Rzeszy (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=89) +------- Dział: Sejm Rzeszy (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=90) +------- Wątek: WYBÓR Otwarcie VIII sesji Sejmu Rzeszy i wybór Lwa Wolnogradu (/showthread.php?tid=2068) Strony:
1
2
|
Otwarcie VIII sesji Sejmu Rzeszy i wybór Lwa Wolnogradu - Ametyst Faradobus - 24-10-2020 ![]() W Katedrze Wolnogradzkiej po raz kolejny zebrali się przedstawiciele elyt Rzeszy Bialeńskiej - lennicy, których jesienny marazm zwabił do stolicy, i plenipotenci wolnych miast. Profesor Ametyst Faradobusów, Prezydent Republiki i jeszcze wczoraj Lew Wolnogradu, otworzył posiedzenie jako Wikariusz Rzeszy i z tej okazji po raz pierwszy przybrał specjalną szarfę prezydencką. Tradycyjnie sejmujący pili, jedli, dyskutowali, przekupywali się, a Gospodarz przemawiał.
![]() Lennicy i plenipotenci w drodze na posiedzenie inauguracyjne
Wielce Czcigodni Lennicy i Dostojni Plenipotenci Wolnych Miast Rzeszy Bialeńskiej,
Drodzy Przedstawiciele Oligarchii i Elyt Wolnogradzkich, Mieszańcy Rzeszy, Obywatele Republiki,
z drobnym opóźnieniem po raz ósmy spotykamy się na otwarciu. Na otwarciu sesji Sejmu, który niczym wspaniały barwny parasol roztacza się nad skarbem, którym jest nasz Kolosalny Związek. Chroni go, dba o niego z matczyną troską. Tym ważne jest, abyśmy traktowali udział w obradach nie tylko jako przywilej i okazję do spotkań towarzyskich, ale i jako obowiązek. Ja sam kajam się za to, że uroczystość dzisiejsza opóźniła się o kilka dni, ale wierzę, że nas to nie zabije.
Tym niemniej proponuję, aby bezzwłocznie przystąpić do wyboru Lwa Wolnogradu. Moja kadencja wygasła bowiem w dniu dzisiejszym. Mówiąc szczerze, czemu dałem wyraz w prezydenckim przemówieniu inauguracyjnym, nie jestem w stu procentach przekonany, czy powinienem przez kolejne pół roku sprawować urząd lewski. Być może część z Was uzna za przesadę fakt łączenia najwyższego stanowiska w państwie i najwyższej funkcji w najważniejszym i największym samorządzie. Nie wykluczam, że skutkiem takiej sytuacji może być nieco mniejsze zaangażowanie w sprawy Rzeszy jako takiej, albowiem pokłady mojej energii i czasu nie są nieskończone. Może się zdarzyć, że stanę przed koniecznością wyboru gdzie te zasoby inwestować. Z drugiej jednak strony, i za chwilę dam temu wyraz, bardzo wiele spraw wymaga łączenia zaangażowania władz państwowych i regionalnych, a tego rodzaju "unia personalna" Rzeszy i Republiki może temu sprzyjać. Wam jednak pozostawiam decyzję. Nie wiem, czy na horyzoncie pojawi się inny kandydat. Ja póki co sam się zgłaszać nie będę, ale z wdzięcznością zaakceptuję ewentualne zgłoszenie mojej osoby przez kogoś z Was.
Kilka słów o planach na najbliższe dni. W ostatnim okresie nie złożono w Kancelarii żadnych projektów aktów prawnych. Nie jest to nic złego - najwyraźniej w chwili obecnej nasze prawo regionalne nie wymaga zmian ani uzupełnień. W debacie publicznej pojawiła się jednak kwestia Boerland - mikroregionu, który ma powstać w środkowej części Anatolii. Wydaje mi się, że kwestia ta wymaga poruszenia na forum Sejmu i w związku z tym pragnę ogłosić, że jeszcze dziś rozpocznie się w tej sprawie debata tematyczna.
W czasie kampanii prezydenckiej położyłem nacisk między innymi na kwestię transportu i choć sprawa jest istotna z punktu widzenia całej Republiki to jednak rozsądne wydaje mi się poruszenie jej również, a może przede wszystkim, na gruncie samorządowym. Proponuję porozmawiać o drogach, sieci kolejowe, o kwestiach transportu publicznego i towarowego, o komunikacji w miastach i pomiędzy nimi. O sprawach, które mają ogromny potencjał, a wydaje mi się, że w Bialenii często o nich zapominamy.
Krótko mówiąc na pewno czekają nas dwie debaty tematyczne. Najpierw jednak, zgodnie z zapowiedzią, proponuję przeprowadzić wybór Lwa Wolnogradu. Rozpoczynam 48-godzinny okres zgłaszania kandydatur, po którym nastąpi 28-godzinna dyskusja. Zgłaszać kandydatury własne lub cudze mogą wszyscy uczestnicy obrad.
RE: Otwarcie VIII sesji Sejmu Rzeszy i wybór Lwa Wolnogradu - Ronon Dex - 24-10-2020 Jak zwykle w takim przypadku będę oryginalny i zaskoczę wszystkich - proponuję naszego Lwa Ametysta Faradobusa na Lwa w kolejnej kadencji. Czy potrzebna jest jakaś argumentacja? Po prostu kto z nas poprowadzi to lepiej niż ON? Ja tam takiego nie widzę... RE: Otwarcie VIII sesji Sejmu Rzeszy i wybór Lwa Wolnogradu - Ametyst Faradobus - 25-10-2020 Kandydaturę przyjmuję. RE: Otwarcie VIII sesji Sejmu Rzeszy i wybór Lwa Wolnogradu - Ametyst Faradobus - 27-10-2020 Minął okres zgłaszania kandydatur. Stwierdzam, że jedynym kandydatem pozostaje moja osoba. Zarządzam, że czas na debatę potrwa do jutra, do godziny 14:00. Jestem gotów odpowiedzieć na wszelkie pytania, nawet te najgłupsze. RE: Otwarcie VIII sesji Sejmu Rzeszy i wybór Lwa Wolnogradu - Ametyst Faradobus - 31-10-2020 Wobec braku zainteresowania debatą zarządzam głosowanie, które potrwa 48 godzin, a zatem do dnia 2 listopada do godziny 14:45. Bardzo proszę o podawanie wagi głosu przy jego oddawaniu.
Głosujemy wyłącznie za przyjęciem lub odrzuceniem mojej kandydatury.
Głosuję ZA mocą 200 folwarków.
RE: Otwarcie VIII sesji Sejmu Rzeszy i wybór Lwa Wolnogradu - Ronon Dex - 31-10-2020 ZA - z mocą 235 folwarków. RE: Otwarcie VIII sesji Sejmu Rzeszy i wybór Lwa Wolnogradu - Joahim-von-R - 31-10-2020 ZA z mocą 90 folwarków. RE: Otwarcie VIII sesji Sejmu Rzeszy i wybór Lwa Wolnogradu - Karol Medycejski - 01-11-2020 Za - 120 RE: Otwarcie VIII sesji Sejmu Rzeszy i wybór Lwa Wolnogradu - Ametyst Faradobus - 02-11-2020 Wysoki Sejmie,
stwierdzam, że na oddano głosy o łącznej wadze 645 folwarków z czego 645 ZA przyjęciem mojej kandydatury. Tym sposobem Sejm Rzeszy Bialeńskiej wybrał mnie, Ametysta Faradobusa, na urząd Lwa Wolnogradu.
Dziękuję Wam za dowód niepodważalnego zaufania i za udział w tym święcie lennej demokracji.
Od razu chciałbym też zaproponować Wam kandydata na Miecznika - jest nim Ronon Dex, który już jakiś czas temu deklarował mi taką chęć. Ronon jest moim zastępcą w Republice, więc powierzenie mu analogicznego urzędu na poziomie samorządowym nie będzie złą rzeczą. Wierzę, że jego pobyt na Anatolii wpłynie korzystnie na rozwój regionu.
Proponuję 24-godzinną debatę nad tą kandydaturą, która w razie potrzeby może zostać przedłużona.
RE: Otwarcie VIII sesji Sejmu Rzeszy i wybór Lwa Wolnogradu - Karol Medycejski - 02-11-2020 Dzień dobre szanowne państwo, kochani moi, wszyscy lejnicy i letnicy. Ja z wnioskiem formalnym. Skróćmy debatę, bo na pewno wiemy, że nie o czym debatować i wszyscy popieramy tę kandydaturę - wszak u nas demokracja. |