![]() |
|
[DYSKUSJA] Antropologia kulturowa Nordaty - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Uniwersytet Bialeński (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=12) +---- Dział: Bialeńska Uniwersytecka Biblioteka im. Rewolucjonistów i Postępowych Intelektualistów (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=191) +----- Dział: Colloquia Bialenica (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=235) +------ Dział: III Colloquium Bialenicum (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=345) +------ Wątek: [DYSKUSJA] Antropologia kulturowa Nordaty (/showthread.php?tid=2600) |
[DYSKUSJA] Antropologia kulturowa Nordaty - AleksanderNovak - 09-10-2021 Od niedawna krąży mi w głowie idea uporządkowania różnych aspektów kultury Nordackiej. Niniejszym przedstawiam temat oraz liczę na dyskusję i rozwinięcie tematu, a temat jest bardzo ciekawy! Nordatę zamieszkuje wiele narodów, które naśladują niektóre kultury prawdziwego świata. Istnieją narody które nie posiadają własnego państwa z powodu jego upadku (np. Kugarzy czy Abachazowie). Wiele narodów w mikroświecie posiada swoje własne języki, co jest bardzo ciekawe, bo w prawdziwym świecie każdy naród ma własny język którym się posługuje. Wyliczyłem większość języków Nordaty które zostały utworzone w większym lub mniejszym stopniu (jeśli jakiś pominąłem, proszę dać znać) a także dodałem kilka języków które nigdy wcześniej nie były tworzone, ale do uporządkowania języków warto je dodać. Język to jedna z najważniejszych części narodu, ponieważ bez języka naród nie miałby większej tożsamości. Przedstawiam bardzo luźny pomysł na uporządkowanie języków nordaty. ----Języki nordackie ---Grupa języków południowych --Język muratycki --Język azymucki --Podgrupa języków winkulijskich -Język czarnokrajestański -Język brugijski -Język santański ---Grupa języków północno-wschodnich --Język brodryjski --Język uhraiński --Język republikański --Język parlandzki --Język abachaski ---Grupa języków środkowych --Język indiański --Język kugarski --Język Nan Di ---Grupa języków północno-zachodnich --Język batawski --Język amatorski --Język magnifikacki ---Grupa języków volkiańskich --Język volkiański --Język frydlandzki --Język learveński --Język doctriński ---Grupa języków klindońskich --Język klindoński --Język nordish ---Języki niepowiązane z żadną z grup (do ustalenia) --Język koribijski --Język ostlandzki --Język voxlandzki --Języki bialeńskie (?) Jak widzicie państwo, może nawet nie wiedzieliście, ale mamy bardzo dużą ilość sztucznych języków. Uporządkowanie języków byłoby bardzo dobre dla tożsamości Nordaty i poczucia przynależności do grupy. Z uporządkowania są także korzyści dla narracji. Wiadomo też jakie narody są ze sobą spokrewnione. Chciałbym by została utworzona organizacja zrzeszająca językoznawców, kulturoznawców i naukowców całej Nordaty, by sprawniej uporządkowywać różne części kultury nordackiej, także demografię czyli populację Nordaty, cieszę się że powstaje mapa geograficzna Nordaty, to także jakaś forma uporządkowywania . Stworzylibyśmy system edukacji w mikronacjach, mamy przecież całkiem wiele placówek naukowych na terenie Nordaty. Może inne państwa spoza Nordaty przyłączą się do projektu.Zapraszam jeszcze raz do dyskusji
RE: [DYSKUSJA] Antropologia kulturowa Nordaty - Ametyst Faradobus - 09-10-2021 A jak by Kulega zakwalifikował polski? Ja jeszcze w swoim poprzednim wcieleniu zaproponowałem takie rozwiązanie, gdzie był on kwalifikowany jako powszechny. Chodziło mi wówczas o to, aby jakoś wpisać go w mikronacyjną narrację. Inna sprawa, że tu rodzi się kolejne pole do debaty: czy to, że my piszemy zasadniczo po polsku oznacza, że "narracyjni" mieszkańcy naszych krajów również się tak porozumiewają? To jest moim zdaniem materiał co najmniej na porządną, osobną konferencję. RE: [DYSKUSJA] Antropologia kulturowa Nordaty - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 09-10-2021 Na kwestiach lingwistycznych się nie znam, ale na kulturze trochę tak, więc mógłbym się w jakiś sposób włączyć w prace tej organizacji. Materiały dotyczące języka bialeńskiego są na starym forum Bialenii, którego bazę wprawdzie mamy, ale nikt nie umie (lub nie ma czasu) jej odpalić. Język ordyjski (Nowa Orda w Brodrii) jest spokrewniony z jahołdzkim (Jahołdajewszczyzna to część Dżamahiriji Bialeńskiej). Język brodryjski, ukraiński i - chyba - abachaski, to języki słowiańskie. Obecna w Bialenii gwara poleska chyba też. RE: [DYSKUSJA] Antropologia kulturowa Nordaty - Ametyst Faradobus - 10-10-2021 Jeśli znajdę kiedyś czas to będę chciał naukowo porównać "słowiańską" kulturę Weerlandu z folklorem poleskim i tamtejszą gwarą. RE: [DYSKUSJA] Antropologia kulturowa Nordaty - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 11-10-2021 W Dżamahiriji i na Aharze z kolei niektórzy mówią po aharsku (taki odpowiednik arabskiego). Jeśli chodzi o Batawię, to nawiązywała ona do trochę do klimatu germańskiego. Zdaje się, że Volkian też, więc może batawski i volkiański są ze sobą spokrewnione. Trzeba też pamiętać o Sambanafryce. RE: [DYSKUSJA] Antropologia kulturowa Nordaty - AleksanderNovak - 13-10-2021 >Język brodryjski, ukraiński i - chyba - abachaski, to języki słowiańskie. Obecna w Bialenii gwara poleska chyba też. Cóż, z pewnością te języki wzorują się na językach słowiańskich, lecz w mikronacjach właśnie nazywam je językami północno-wschodnich od położenia, jedynym problemem jest jednak to że języki które wzorują się na słowiańskich językach nie występują jedynie w północno-wschodniej nordacie, pozostaje także nazwać tę grupę języków jakoś inaczej, może trochę bardziej oryginalnie niż języki "słowiańskie", tylko jak nazwać "słowianów" mikronacyjnych tak, by być oryginalnym? >Jeśli chodzi o Batawię, to nawiązywała ona do trochę do klimatu germańskiego. Zdaje się, że Volkian też, więc może batawski i volkiański są ze sobą spokrewnione. Bardzo trafna uwaga! O to, czy Volkian wzoruje się na germanach wypadałoby zapytać samego Henia, ale skoro Batawia wzorowała się na germanach, to może są spokrewnieni z Klindonami? Ich języki też wzorują się na germanach ![]() >czy to, że my piszemy zasadniczo po polsku oznacza, że "narracyjni" mieszkańcy naszych krajów również się tak porozumiewają? Myślę, że w mikroświecie byłoby o wiele ciekawej gdybyśmy założyli że narracyjni mieszkańcy nie mówią po polsku, tylko w swoim ojczystym języku taka moja opinia>Język ordyjski (Nowa Orda w Brodrii) jest spokrewniony z jahołdzkim (Jahołdajewszczyzna to część Dżamahiriji Bialeńskiej). Widać, że Bialenia i Brodria jest spokrewniona ze sobą, i praktycznie i teoretycznie Bialenia tak ogólnie kojarzy mi się w sumie z klimatami Bośniackimi - niby słowianie ale jest szczypta kultury arabskiej! Natomiast w Brodrii są takie ludy jak Orda, więc można założyć że Nowa Orda jest spokrewniona z Kugarami, także zaliczałbym bialeńskich jahłodów (czy jak to sie tam odmienia) do grupy języków środkowych Języki środkowe kulturą jest zbliżona do połączenia azjatów z arabami i wszystko się w miarę układa, choć widać że Nordata kulturowo jest zmieszana, bo trochę tu, a trochę tam różnych kultur jest
RE: [DYSKUSJA] Antropologia kulturowa Nordaty - Ametyst Faradobus - 13-10-2021 Ja na przykład tworząc ZSKHiW wyszedłem z takiego założenia, że Hirschbergowie i mieszkańcy Stepów Wewnętrznych na zachodzie mówią różnymi dialektami niemieckiego, a z kolei Weerlandczycy w języku polskim zwanym powszechnym, ale z wschodniosłowiańskimi naleciałościami. Rozważałem nawet kiedyś wprowadzenie cyrylicy w odmianie łemkowskiej, ale niestety ten alfabet w miarę dobrze znam u nas tylko ja. RE: [DYSKUSJA] Antropologia kulturowa Nordaty - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 13-10-2021 Tak na szybko, może potem rozwinę: Hmmm, póki co nie mam pomysłu, jak zastąpić pojęcie języków słowiańskich... Powiązanie Ordy i Jahołdy z Kugarią to bardzo dobry pomysł. Język bialeński nie jest słowiański, ani arabski (choć są duże naleciałości), to osobna grupa. RE: [DYSKUSJA] Antropologia kulturowa Nordaty - OlaChojnacka - 13-10-2021 Przepraszam, że nie na temat, ale ja mogę spróbować powstać stare forum. RE: [DYSKUSJA] Antropologia kulturowa Nordaty - Karol Medycejski - 13-10-2021 Będziemy bardzo wdzięczni. Chętnie zapłacimy w prestiżu i młodym, dynamicznym zespole. |