Forum Republiki Bialeńskiej
Oświadczenie Ronona Dex w związku z przejściem do opozycji politycznej. - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Pałac Prezydencki (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=8)
+---- Dział: Sekretariat Prezydenta Republiki (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=223)
+---- Wątek: Oświadczenie Ronona Dex w związku z przejściem do opozycji politycznej. (/showthread.php?tid=3162)

Strony: 1 2 3 4 5

Oświadczenie Ronona Dex w związku z przejściem do opozycji politycznej. - Ronon Dex - 18-02-2022

OŚWIADCZENIE

W związku z wydarzeniami w Zgromadzeniu Narodowym, w efekcie których praktycznie jestem w politycznej opozycji w stosunku do aktualnie pełniącego urząd Prezydenta Republiki Bialeńskiej czuję się zobowiązany do złożenia rezygnacji z wszelkich funkcji państwowych pełnionych w gabinecie obecnego Prezydenta Republiki.

Nie można być w Gabinecie Prezydenta i jednocześnie być w politycznej opozycji... to jest konflikt interesów. Proszę więc o natychmiastowe zwolnienie mnie z tych funkcji.

Co do pełnionej funkcji Dowódcy Sił Zbrojnych RB to tutaj już pozostawiam swobodną decyzję Głowie Państwa. Może mnie z tej funkcji zwolnić, a może pozostawić - Siły Zbrojne jak dotychczas nie brały udziału w politycznych sporach wewnętrznych (nawet w przypadkach gdy usiłowano je do tego wciągnąć), a działanie w kameralnych jednak mikronacjach zmusza czasem do pewnego "rozdwojenia jaźni". Jako demokrata, liberał i członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej przechodzę oficjalnie do opozycji wobec obecnie pełniącego urząd Prezydenta RB Iwana Pietrowa - co nie oznacza, że nie jestem w stanie działać dla dobra Bialenii na stanowiskach całkowicie niepolitycznych i w tym zakresie wykonywać rozkazy zwierzchnika jakim wobec SZ RB jest Prezydent Nazego Kraju...

Jednak jeżeli Prezydent uzna, że nie powinienem w związku z moją deklaracją polityczną przejścia do opozycji pełnić dalej funkcji Dowódcy Sił Zbrojnych RB - to nijakich pretensji mieć nie będę i odejdę ze służby z honorem.

[Obrazek: 3_28_03_20_4_51_48.png]

RE: Oświadczenie Ronona Dex w związku z przejściem do opozycji politycznej. - Tymoteusz Dostojewski - 18-02-2022

Rononie, mogę chętnie zastąpić Cię jako Dowódca SZ RB.

RE: Oświadczenie Ronona Dex w związku z przejściem do opozycji politycznej. - Ametyst Faradobus - 18-02-2022

Muszę przyznać, że sam jako prezydent bardzo chciałem dorobić się opozycji, ale mi nie dali nigdy.

RE: Oświadczenie Ronona Dex w związku z przejściem do opozycji politycznej. - Iwan Pietrow - 18-02-2022

Powiem jedno - popełniasz wielki błąd, Rononie. To co się wydarzyło w Zgromadzeniu, gdzie ze względów formalnych i tak naprawdę, błahych, przeszła ustawa w brzmieniu, w którym nie powinna przejść (i większość jest co do tego zgodna), nie powinno być powodem do publikowania takich deklaracji.

Jestem pewien, że jesteśmy w stanie prowadzić konstruktywny dialog, oparty na wzajemnym zaufaniu i zrozumieniu. Jestem pewien, że jesteśmy w stanie dojść do porozumienia, które zadowoli wszystkich.

Warunkiem prowadzenia takiego dialogu jest jednak poszanowanie zdania innych osób, a nie obrażanie się przy każdej możliwej okazji ze względu na to, że komuś nie podobają się Twoje pomysły. Jeśli chcesz, abyśmy prowadzili ten dialog - co będzie korzystne dla Bialenii - to proszę, wycofaj swoją deklarację. Daję Ci na to 24 godziny. 

Jeśli nie, to cóż, z bólem serca uznam, że nie w Twoim interesie jest chęć realizowania przedstawionej przeze mnie wizji Bialenii. Konsekwencją tego będzie odwołanie Cię z pełnionych przez Ciebie funkcji.

RE: Oświadczenie Ronona Dex w związku z przejściem do opozycji politycznej. - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 18-02-2022

W końcu jakiś poważny konflikt, już myślałem, że się nie doczekam. Tongue
Mam tylko, że obaj panowie będą w stanie, pomimo sporu politycznego, współdziałać dla dobra naszej Zielonej Ojczyzny.
Ja byłbym za tym, żeby Ronon pozostał Głównodowodzącym, ale decyzja należy oczywiście do Konduktora.
Co do Ministerstwa Spraw Wewnętrznych, może warto dać szansę komuś nowemu lub powracającemu?

RE: Oświadczenie Ronona Dex w związku z przejściem do opozycji politycznej. - Tymoteusz Dostojewski - 18-02-2022

Ja mogę być Ministrem Spraw Wewnętrznych.

RE: Oświadczenie Ronona Dex w związku z przejściem do opozycji politycznej. - Ametyst Faradobus - 18-02-2022

Mam nadzieję, że przy okazji tego ciula od MSZ wywalą.

RE: Oświadczenie Ronona Dex w związku z przejściem do opozycji politycznej. - Karol Medycejski - 18-02-2022

(18-02-2022 21:13)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): W końcu jakiś poważny konflikt, już myślałem, że się nie doczekam. Tongue

Nam nie było dane. Widocznie już zdziadzieliśmy do reszty.

A tak na marginesie - czy ta deklaracja oznacza też wystapienie z BPD? Z tego co się orientuję, to ta partia popiera obecnego konduktora, więc jestem ciekaw tej kwestii.

Partia poparła tę kandydaturę w wyborach, ale Iwan nie jest jej członkiem ani przywódcą.

RE: Oświadczenie Ronona Dex w związku z przejściem do opozycji politycznej. - Karol Medycejski - 18-02-2022

Czyli już nie popiera?