![]() |
|
Muzeum Armii Brodryjskiej - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Archiwum (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=134) +---- Dział: Zespół Archiwalny "Samorządy i Państwa Stowarzyszone" (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=393) +----- Dział: Rzesza Bialeńska (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=11) +------ Dział: Lenna Rzeszy (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=92) +------- Dział: Dobra Iwana Pietrowa (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=273) +-------- Dział: Anatolia Brodryjska (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=67) +-------- Wątek: Muzeum Armii Brodryjskiej (/showthread.php?tid=342) |
Muzeum Armii Brodryjskiej - Ronon Dex - 25-05-2019 Ze względu na dawną współpracę wojskową oraz fakt, że wiele brodryjskiego sprzętu było wytworem bialeńskich firm zbrojeniowych - proponuję utworzenie Muzeum Armii Brodryjskiej. Wiele materiałów się zachowało i można by przedstawić to w formie wystawy muzealnej, która prezentowałaby dawną świetność Brodryjskich Sił Zbrojnych. Jestem w stanie to przygotować... z zachowanych materiałów. Uważam, że lenno "Anatolia Brodryjska" jest najlepszym miejscem dla utworzenia takiej wystawy. Byłoby to jednym ze sposobów na zachowanie dziedzictwa Brodrii... jego militarnej części. RE: Muzeum Armii Brodryjskiej - Iwan Pietrow - 25-05-2019 Szanowny Rononie! Uważam, że jest to świetny pomysł. Obawiam się jednak, że jedyne materiały o BSZ, które pozostały, są u Ciebie. Niestety, ale brodryjskie forum, na którym zawarte były informacje o wojsku, zostało stracone i z tego co mi wiadomo, nie ma możliwości jego odzyskania. Niemniej, można oprzeć wystawę o Twoje grafiki i to, co zostało w mojej pamięci. Na pewno wyniknie z tego coś ciekawego. Tak z innej beczki... Niedawno myślałem o tym, żeby stworzyć coś w rodzaju formacji paramilitarnej/regularnego wojska, które będzie kontynuacją Brodryjskich Sił Zbrojnych i ich tradycji. Anatolia Brodryjska nie jest mała, z moich obliczeń wynika, że ma ok. 105 tys. km2 i 4-5 mln mieszkańców, więc myślę, że ma warunki do posiadania własnego wojska. Pytanie jest następujące - jak Ty, jako Marszałek Bialeńskich Sił Zbrojnych się na to zapatrujesz? RE: Muzeum Armii Brodryjskiej - Ronon Dex - 25-05-2019 Cytat:Pytanie jest następujące - jak Ty, jako Marszałek Bialeńskich Sił Zbrojnych się na to zapatrujesz? Na terenie Republiki Brodryjskiej jest tylko jedna armia - Siły Zbrojne Republiki Bialeńskiej. Obecna Anatolia Brodryjska jest lennem, a nie jak niegdyś terenem wypożyczonym rządowi Brodrii "na uchodźctwie", gdzie faktycznie funkcjonowały (za zgodą rządu RB) zaopatrywane przez RB brodryjskie formacje wojskowe. Natomiast nie mam nic przeciwko temu by na terenie lenna był ulokowany oddział obrony terytorialnej, który byłby podporządkowany dowództwu Grupy Wojsk OT "Anatolia". Zgrupowanie ma cztery brygady - trzy brygady zmechanizowane OT i jedną brygadę artylerii OT (jeszcze ich na stronie nie widać... ale to kwestia czasu, bo są zrobione - tylko Bajtuś musi mieć czas to wszystko pospinać). Jedna z brygad mogłaby być ulokowana gdzieś w lennie "Anatolia Brodryjska" i kultywować tradycje brodryjskiej armii oraz być złożona z wirtualnych obywateli RB - imigrantów brodryjskich. Można by opracować tej jednostce znak rozpoznawczy i sztandar nawiązujący do brodryjskich tradycji (łączący symbolikę bialeńską i brodryjską) oraz można by tam kultywować brodryjskie tradycje wojskowe. Mogłaby to być np. 6 BOT - etat jest tutaj Brygada OT typu B. Samego zgrupowania jeszcze nie odtworzyłem. Coś w rodzaju brytyjskich Ghurków... byli elementem brytyjskiej armii, ale z zachowaniem swoich tradycji i specyficznych oznakowań czy elementów umundurowania. W zasadzie kiedyś myślałem nad zrobieniem znaków dla każdej jednostki, sztandarów itd. Może faktycznie to zrobić i jedną z brygad OT stworzyć z elementami "brodryjskiej tradycji i kultury". Cytat:Obawiam się jednak, że jedyne materiały o BSZ, które pozostały, są u Ciebie.Trochę mam, nawet sporo - jeśli Maciej znajdzie czas by mi przesłać płyty z zapisami, które mu kiedyś wysłałem, gdy odchodziłem z v-świata to będzie więcej. Ale na razie jest tyle, że można stworzyć niezłą wystawę muzealną nt. Armii Brodrii. Właśnie sprawdzałem np. samoloty w malowaniach brodryjskich mam w zasadzie wszystkie nieźle "poscreenowane". Kilka ilustracji wojsk lądowych też się znajdzie. Na naszej stronie stoczni jest opis i ilustracja niszczycieli dostarczanych do CB - http://www.bialenia.org.pl/?page_id=2956 Sylwetkę dorobię... w końcu to nieco inny wariant niszczyciela używanego w RB czyli typu D-80 czyli łatwa robota. Można by go uznać za wariant D-80B ("brodryjski") i inaczej zwany (brodryjsko) jako D-990. Coś jak niszczyciele typu Kidd w realowym USA (te rozwinięte z typu Spruance, które miały pójść do Iranu, a po rewolucji zostały przejęte przez USN... obecnie jeszcze chyba pływają w składzie marynarki wojennej Tajwanu). D-990 to wzorzec z reala niszczycieli dla Korei Południowej typu Sejongdaewang-Ham - które są rozwinięciem amerykańskiego typu Arleigh Burke, będącym wzorcem dla naszych niszczycieli D-80. W zasadzie można by zrobić tak, że jakiś się zachował... niedostarczony przed upadkiem Brodrii. Można by go wcielić do MW RB pod nazwą ORB Brodria. Kultywowałby tradycje brodryjskiej marynarki, a służyli by na nim marynarze z terenów Anatolii Brodryjskiej. Zresztą masz tam zatokę i port - można by zrobić tam punkt bazowania MW i tam ten okręt mógłby stacjonować. Dołożyło by się ze dwa okręty patrolowe i byłaby to obrona morska południowo-wschodniej Anatolii. RE: Muzeum Armii Brodryjskiej - Iwan Pietrow - 25-05-2019 Cytat:Jedna z brygad mogłaby być ulokowana gdzieś w lennie "Anatolia Brodryjska" i kultywować tradycje brodryjskiej armii oraz być złożona z wirtualnych obywateli RB - imigrantów brodryjskich. Brygada OT to ok. 3-5 tys. żołnierzy? Liczę na oko według danych ze strony, nie chce mi się tego dokładnie analizować. Nawet jeżeli jest to nieco więcej, to czy taka jedna brygada, to nie byłoby za mało? Może warto utworzyć dywizję OT specjalnie dla Anatolii Brodryjskiej? Wtedy i narracyjnie miałoby to sens, bo żołnierze do nowo formowanej formacji pochodziliby bezpośrednio z regionu, a tak to musielibyśmy uznać, że nagle żołnierze jednej z brygad stają się (albo byli?) Brodryjczykami. Dodatkowo, co też byłoby klimatyczne, moglibyśmy zaopatrzyć dywizję w sprzęt typowo "brodryjski", a nie pochodzący w większości z zakładów Razor Arms (powiedzmy, że na razie zostałby kupiony od "zaprzyjaźnionych" dostawców sprzętu z terytorium dawnej Brodrii kontynentalnej; potem na bazie tego sprzętu mógłbym rozwinąć zbrojeniówkę w Anatolii Brodryjskiej). Cytat:Dołożyło by się ze dwa okręty patrolowe i byłaby to obrona morska południowo-wschodniej Anatolii. To jest ciekawy pomysł. Reprezentacyjno-obronny okręt przydałby się do różnego rodzaju wydarzeń narracyjnych. Co zaś się tyczy symboli i sztandarów, to mogę pomóc, ale pewnie coś sensownego będę mógł zrobić dopiero w połowie czerwca. RE: Muzeum Armii Brodryjskiej - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 25-05-2019 Popieram inicjatywę stworzenia brodryjskich oddziałów (czy to w formie brygady, czy innej jednostki) w ramach Sił Zbrojnych RB. Z pewnością przyczyniłoby się to do budowy klimatu na Anatolii Brodryjskiej, a przez to do budowy wielokulturowego klimatu Anatolii. RE: Muzeum Armii Brodryjskiej - Ronon Dex - 25-05-2019 Cytat:Brygada OT to ok. 3-5 tys. żołnierzy? Liczę na oko według danych ze strony, nie chce mi się tego dokładnie analizować. Nawet jeżeli jest to nieco więcej, to czy taka jedna brygada, to nie byłoby za mało? Anatolia Brodryjska to około 27 tys. km2 przy jednak dużo mniejszej gęstości zaludnienia od Wyspy Bialeńskiej. Ile tam mieszka ludzi? nawet gdybyśmy założyli gęstość zaludnienia na poziomie 40-50 mieszk./km2 to wychodzi nam 1-1,3 mln. ludzi. To teraz jaki procent może być w wojsku? 1 żołnierz na 200 mieszkańców (zwykle spotykane jest jakieś 230-250) to już całkiem sporo... wychodzi więc właśnie 5000-6500 żołnierzy. Czyli personel wojskowy na brygadę zmechanizowaną OT oraz obsługa jakieś małej bazy morskiej i załoga niszczyciela + 2-3 okręty patrolowe. Owszem nie musimy przenosić 6 BOT - Zgrupowanie OT Anatolia może dostać kolejną brygadę... to duży teren. Możemy stworzyć 9 BOT (osiem już jest) gdzie będą służyć imigranci mieszkający na terenie Anatolii Brodryjskiej. Cytat:Dodatkowo, co też byłoby klimatyczne, moglibyśmy zaopatrzyć dywizję w sprzęt typowo "brodryjski", a nie pochodzący w większości z zakładów Razor Arms (powiedzmy, że na razie zostałby kupiony od "zaprzyjaźnionych" dostawców sprzętu z terytorium dawnej Brodrii kontynentalnej; potem na bazie tego sprzętu mógłbym rozwinąć zbrojeniówkę w Anatolii Brodryjskiej).Tyle, że byłby to logistyczny nonsens... inny sprzęt niż w całej, dość dużej przecież armii bialeńskiej. Z wojskowego punktu widzenia nie ma to sensu. Pamiętaj, że to będzie element SZ RB... masz lenno w RB. Brodrii już nie ma i raczej jej odbudowa w oparciu o tereny RB jest niemożliwa. No chyba... żebyś uzyskał status terenu taki jak kiedyś miała Anatolia Brodryjska - tyle, że z tego co wiem to na coś takiego zgody naszych władz nie ma. Prezydent przydzielając Tobie lenno wyraźnie stwierdził, że nie ma mowy o wchodzeniu w jakieś brodryjskie spory. A więc na razie to tylko lenno i aż lenno. Odrębne wojsko nie wchodzi więc w grę. Tak jak przed chwilą napisał Andrzej - "w ramach SZ RB". A te mają swoje struktury, sprzęt i standardy. A więc jak najbardziej możemy stworzyć 9 BOT oraz wcielić do MW RB ten niszczyciel (+ coś do tego i niewielkiego). Jednostki gdzie będą służyć imigranci brodryjscy z terenu Anatolii Brodryjskiej i jednostki, które będą kultywowały brodryjskie tradycje. Jeśli jednak bardzo chciałbyś mieć tam dywizję OT to ewentualnie można stworzyć kolejną dywizję OT (Anatolia jest duża... przyda się) wg struktury takiej samej jak 11 DZ OT 11 DZ OT i jej elementy: 3 x Brygada OT typu A Dywizjon artylerii rakietowej typu W Dywizjon artylerii rakietowej typu O2 Batalion rozpoznawczy typu R2 Batalion ochrony i obrony RE: Muzeum Armii Brodryjskiej - Thomas von Lisendorff - 25-05-2019 Jak najbardziej popieram. Bardzo się cieszę iż w naszych szeregach powstaną formacje brodryjskie. RE: Muzeum Armii Brodryjskiej - Iwan Pietrow - 25-05-2019 Cytat:Anatolia Brodryjska to około 27 tys. km2 Czy przypadkiem nie więcej? Dokonując obliczeń według Twoich map, to powierzchnia lądowa wychodzi mi ok. 110 tys. km2. Czy dobrze liczę? Kwadrat podstawowy to 500x500 pikseli. Kwadrat pomocniczy to 125x125 pikseli. Jeden piksel to 500 metrów, czyli 125 pikseli to 62 500 metrów, czyli 62,5 kilometrów. Zatem powierzchnia kwadratu pomocniczego wynosi 3902,25 km2. Upraszczając nieco - Anatolia Brodryjska składa się z 3 mniejszych kwadratów składających się 9 kwadratów pomocniczych każdy. Łącznie to 27 kwadratów pomocniczych, czyli 3902,25 km2 x 27 = 105468,75 km2. Do tego należy dodać jeszcze 3 kwadraty pomocnicze na południu nie wliczone do działania, ze względu na fakt, że są częściowo podzielone między wodę i ląd, ale tak czy siak jest to dodatkowe ok. 5 tys. km2. Jeżeli jest inaczej, to proszę mnie oświecić. Może źle przeczytałem mapę, wtedy będę musiał zrobić korektę danych w innym poście... Cytat:Tyle, że byłby to logistyczny nonsens... Rozumiem, że dążymy do unifikacji sprzętu ze względu na korzyści logistyczne, ale wprowadzenie kilkuset innych sztuk techniki do dużej, jak sam wspomniałeś, bialeńskiej armii moim zdaniem nie zrobi większej różnicy, a na pewno z narracyjnego punktu widzenia będzie ciekawsze niż "tłuczenie" wszystkiego według tego samego schematu. Zresztą... z reala można czerpać wiele przykładów, jak różnorodny może być sprzęt wojskowy w ramach jednej armii kraju, który w zasadzie jest jednolity etnicznie (np. Polska). Tam to dopiero mają logistyczny nonsens... A u nas? Wprowadzenie jednej, nieco innej sprzętowo dywizji (w kraju różnorodnym pod względem etnicznym) będzie miało przede wszystkim walor narracyjny. Wojny toczyć nie będziemy, więc na pewno nie będzie to dla nas wielka strata. RE: Muzeum Armii Brodryjskiej - Ronon Dex - 26-05-2019 Cytat:Czy przypadkiem nie więcej? Dokonując obliczeń według Twoich map, to powierzchnia lądowa wychodzi mi ok. 110 tys. km2. Czy dobrze liczę? Odpowiedziałem na to w innym temacie, bo wątpliwość wyraziłeś w dwóch miejscach: http://spolecznosc.bialenia.org.pl/showthread.php?tid=341&pid=2526#pid2526 Po prostu bazowałeś na jakimś zmniejszonym obrazku, gdzie biorąc pod uwagę piksele to już faktycznie wychodziły bzdury - a nie zwróciłeś uwagi na podziałkę liniową. Dane opisowe w prosty sposób można skorygować... zawsze można temat usunąć (Bajtuś pomoże, bo jak mogę tylko ukryć) i zrobić nowy z właściwymi danymi. Jak masz jakieś pytania kartograficzne to pisz śmiało na PW - pomogę w obliczeniach, a już masz dostęp do właściwych map. Na razie mapy Anatolii nie uaktualniam, bo czekam właśnie na dane z lenn, żeby co chwilę nie poprawiać. Cytat:Rozumiem, że dążymy do unifikacji sprzętu ze względu na korzyści logistyczne, ale wprowadzenie kilkuset innych sztuk techniki do dużej, jak sam wspomniałeś, bialeńskiej armii moim zdaniem nie zrobi większej różnicy, a na pewno z narracyjnego punktu widzenia będzie ciekawsze niż "tłuczenie" wszystkiego według tego samego schematu.No właśnie już tą unifikację osiągnęliśmy... pierwotnie faktycznie była mieszanka, zresztą zgodnie z założeniami z początków RB. Było kilka restrukturyzacji i właśnie w połowie 2016 nastąpiła całkowita unifikacja. Nie będę szedł z SZ RB w kierunku odwrotnym... Na razie i tak jeszcze sporo roboty by materiały powrzucać na stronę, bo tam będzie umieszczone wszystko to co jest trwałe. Forum będzie w tej materii polem do dyskusji itd. Cytat:Zresztą... z reala można czerpać wiele przykładów, jak różnorodny może być sprzęt wojskowy w ramach jednej armii kraju, który w zasadzie jest jednolity etnicznie (np. Polska). Tam to dopiero mają logistyczny nonsens... To już temat bardziej do "Szpitala Psychiatrycznego im. Realiozy", albo coś dla Wydziału Wojskowego Uniwersytetu Bialeńskiego. Owszem... jak zauważyłeś chyba w pewnym stopniu WL opierają się na sprzęcie używanym w WP. Przy czym uwzględniono też (a może i w duże mierze) prototypy i koncepcje niezrealizowane. Owszem nie ma pełnej jednolitości w SZ RB - ale jest to logiczne, bo jest sprzęt starszy i nowszy, starszy w OT - nowszy w wojskach operacyjnych. Jest to spójna koncepcja realizowana jako proces od początków SZ RB... Cytat:A u nas? Wprowadzenie jednej, nieco innej sprzętowo dywizji (w kraju różnorodnym pod względem etnicznym) będzie miało przede wszystkim walor narracyjny. Wojny toczyć nie będziemy, więc na pewno nie będzie to dla nas wielka strata. No właśnie... wojny toczyć nie będziemy (jest w warunkach v-świata czymś nie do sensownego zrealizowania), to wokół czego ma się opierać narracja? Może jeśli masz własne koncepcje i chciałbyś je przedstawić to doskonałym miejscem jest Wydział Wojskowy UB. Przecież w ramach WW UB można toczyć wiele dysput nt. różnych kwestii organizacyjnych i sprzętowych... co więcej coś takiego ma szanse być czymś "żywym". Z doświadczenia wiem, że samo układanie struktur nie budzi wielkiego zainteresowania. Dlatego proponuję koncepcje właśnie w ramach dysput uniwersyteckich. Można wtedy przedyskutować wiele pomysłów, wcale nie trzeba ich realizować w praktyce - to właśnie dyskusje nad takimi teoriami bardziej ożywią to wszystko niż kolejna dywizja. Możemy Twoje pomysły skonfrontować z moimi, możemy rozpatrywać i analizować wiele rozwiązań... spierać się nad tym co lepsze, a co gorsze etc. Teoretycznie jako "naukowcy wojskowości". Nie sądzisz, że to niesie za sobą więcej możliwości? I byłoby ciekawsze... przynajmniej robilibyśmy coś razem, a nie w izolacji "każdy sobie". Jeżeli jednak bardzo chcesz mieć "odrębną armię" - to chyba musisz pogadać z Prezydentem nt. statusu Anatolii Brodryjskiej. W przeszłości była ona siedzibą emigracyjnego rządu, terytorium wydzierżawionym, gdzie faktycznie były pewne szkieletowe brodryjskie siły zbrojne... odrębne - choć pod względem dowodzenia podporządkowane rozkazom D-cy SZ RB. Może Prezydent na coś takiego pójdzie? Ja nie mam wtedy nic przeciwko by powstała jakaś brygada czy nawet dywizja emigracyjnej formacji wojskowej - wtedy faktycznie może mieć własne struktury i sprzęt. Ale najbardziej to jednak zapraszam na WW UB do prowadzenia dyskusji... można to zresztą połączyć. Zanim uzyskasz zgodę Prezydenta, zanim w praktyce zaczniesz coś tworzyć - to może ciekawym byłoby przedyskutować na WW UB te pomysły i koncepcje. Np. dywizja wg Twojego pomysłu vs. dywizja RB, w strukturach jakie ja stworzyłem... Wojny się toczyć nie da, ale teoretycznie dywagować o wadach i zaletach? Chyba jak najbardziej i to nawet ciekawe być może... Na razie jak rozumiem mamy zgodę co do tego niszczyciela? To co mogę przygotowywać jego opis (sylwetkę już machnąłem), szczególnie, że te jednostki są umiejscowione w historii przemysłu RB. PS. Masz jakiś pomysł na nazwę? Po prostu ORB "Brodria"... bo ORB "Anatolia Brodryjska" raczej odpada, bo już jest ORB "Anatolia". No chyba, że masz inny pomysł? RE: Muzeum Armii Brodryjskiej - Ronon Dex - 26-05-2019 Przygotowałem opis okrętu - jak go oficjalnie wcielimy to poproszę Bajtusia by go podpiął i uwidocznił. ORB "Brodria" (D-991) |