Forum Republiki Bialeńskiej
Święta Marcowe - wybór lokalizacji i programu - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Ogólnokrajowe Komitety Ludowe (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=413)
+---- Dział: Ludowy Komitet Regionów (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=414)
+---- Wątek: Święta Marcowe - wybór lokalizacji i programu (/showthread.php?tid=3634)

Strony: 1 2 3

Święta Marcowe - wybór lokalizacji i programu - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 20-02-2023

Drodzy muzułmanie i muzułmanki, mniej drodzy niewierni i niewierne,

Jeśli dobrze rozumiem, kongres i komitety ludowe wraz z przyjęcią nowej konstytucji przejęły pełnię władzy i pełnię odpowiedzialności. Może więc w tym roku Święta Marcowe zorganizują obywatele poprzez Ludowy Komitet Regionów, zamiast czekać aż konduktor rzuci banany znudzonym makakom? Zwłaszcza, że nowy konduktor będzie miał ważniejsze rzeczy do roboty - ale o tym w swoim czasie.

Pierwszą sprawą jest wybór lokalizacji centralnych obchodów. Może warto wybrać miejscowość mniej znaną, która przy okazji doczekałaby się porządnego opisu? Zachęcam do spojrzenia na mapę i przedstawienia swoich pomysłów.

Drugą kwestią jest wymyślenie jakiegoś interesującego programu, który miałby perspektywę przyciągnięcia na obchody chociaż kilku osób z zagranicy. W zeszłym roku próbowaliśmy zorganizować konferencję naukową, ale poza bialeńskimi profesorami nikt się nie zaangażował. Ktoś mógłby zaśmieszkować, że dobrym pomysłem byłaby organizacja rajdu - jak ktoś ma czas i chęci, to proszę bardzo, ale ja nie mam możliwości siedzenia trzy dni przed komputer od rana do nocy. Jakie jeszcze są opcje?

Ja może i jakiś wstępny pomysł mam, ale najpierw oddaję głos innym, coby następne posty nie ograniczyły do zgadzania się z przedmówcą - bo nie taka jest idea komitetów ludowych. Wszyscy powinni się wypowiedzieć, a nie tylko głosować za (lub przeciw, ale to się w Bialenii rzadko zdarza xD). Może pan @'Aleksander (Czerepach)' rozpocznie burzę mózgów?

RE: Święta Marcowe - wybór lokalizacji i programu - Aleksander (Czerepach) - 20-02-2023

Ja proponuję Wolnograd. Mogę przeprowadzić wtedy w Soborze św. Bazylego Wielkiego uroczystą liturgię z udziałem władz.

RE: Święta Marcowe - wybór lokalizacji i programu - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 20-02-2023

A czy nie uważa ksiądz, że Wolnograd jest już wystarczająco popularny oraz opisany i teraz warto dać szansę jakiejś innej miejscowości?

RE: Święta Marcowe - wybór lokalizacji i programu - Ametyst Faradobus - 20-02-2023

Ksjoc to zawsze w jakąś mało mainstreamową propozycją wyskoczy.

RE: Święta Marcowe - wybór lokalizacji i programu - Ametyst Faradobus - 21-02-2023

Ja mam taką wizję, aby Święta Marcowe jako tradycyjnie świętowane w różnych lokacjach odbywały się naprzemiennie w Emiracie i w Wilajecie. W chwili obecnej naturalnym kandydatem do pierwszeństwa wydaje się być Emirat stąd proponuję, aby to tamtejsze władze - jako potencjalnie narracyjnie odpowiedzialne za zapewnienie przybyłym bezpieczeństwa oraz rozrywek - wyszły z jakąś propozycją startową.

RE: Święta Marcowe - wybór lokalizacji i programu - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 21-02-2023

Z bezpieczeństwem dla gości może być ciężko... Ale rozrywki będą na pewno, wszyscy goście się rozerwą.
Dobrze, w takim razie ja coś wybiorę i zaprezentuję w najbliższym czasie. Tymczasem jeszcze wciąż zachęcam wszystkich do przedstawienia swoich oczekiwań i pomysłów.

RE: Święta Marcowe - wybór lokalizacji i programu - Aleksander (Czerepach) - 21-02-2023

(20-02-2023 18:49)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): A czy nie uważa ksiądz, że Wolnograd jest już wystarczająco popularny oraz opisany i teraz warto dać szansę jakiejś innej miejscowości?

To możemy uroczystości zrobić w Porcie Arthurberg.

RE: Święta Marcowe - wybór lokalizacji i programu - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 21-02-2023

Dlaczego akurat w Porcie Arthurberg?

RE: Święta Marcowe - wybór lokalizacji i programu - Aleksander (Czerepach) - 21-02-2023

Bo tak sobie pomyślałem że to byłyby pierwsze oficjalne obchody na Anatolii.

RE: Święta Marcowe - wybór lokalizacji i programu - Ametyst Faradobus - 21-02-2023

Ja mam trochę wątpliwości co do organizowania tegorocznych obchodów na Anatolii. W ciągu minionego roku na pierwszy plan zdecydowanie wysunął się Emirat, który ma aktywne władze i rozwiniętą narrację.