![]() |
|
Projekt ustawy o gwardiach Rzeszy i Dżamahiriji Bialeńskiej. - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Archiwum (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=134) +---- Dział: Zespół Archiwalny "Instytucje Państwowe" (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=392) +----- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=7) +------ Dział: XLII kadencja Parlamentu RB (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=120) +------ Wątek: Projekt ustawy o gwardiach Rzeszy i Dżamahiriji Bialeńskiej. (/showthread.php?tid=547) Strony:
1
2
|
Projekt ustawy o gwardiach Rzeszy i Dżamahiriji Bialeńskiej. - Ronon Dex - 20-07-2019 Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami po pewnych konsultacjach na forum przedstawiam projekt ustawy o Gwardiach Rzeszy i Dżamahiriji. Cytat:Projekt Ustawy o Gwardiach Rzeszy i Dżamahiriji Bialeńskiej Starałem się by zachowane były odpowiednie proporcje pomiędzy gwardiami... co prawda nie będą one identyczne bo możliwość zwiększenia gwardii lennych o kontyngenty powoduje nieco większą liczebność Gwardii Rzeszy, ale tereny Rzeszy są jednak bardziej rozległe. Jednocześnie lekkie zwiększenie uprawnień w Rzeszy jest rekompensowane tym, że uprawnienia sprzętowe dla gwardii Dżamahiriji są obliczane od uprawnień osoby posiadającej najwyższy tytuł, a nie tak jak w Rzeszy gdzie wynikają one z tytułów poszczególnych lenników. Uważam więc, że zasada sprawiedliwości i proporcjonalności została zachowana. Proszę o umożliwienie wypowiadania się przedstawicielom Rzeszy i Dżamahiriji niebędących parlamentarzystami. RE: Projekt ustawy o gwardiach Rzeszy i Dżamahiriji Bialeńskiej. - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 20-07-2019 Panie Przewodniczący, Wysoka Izbo, Zarządzam 4-dniową debatę. Udzielam głosu wszystkim obywatelom bialeńskim. RE: Projekt ustawy o gwardiach Rzeszy i Dżamahiriji Bialeńskiej. - Ronon Dex - 22-07-2019 Może skrócimy debatę? Feliks, który obecnie chyba reprezentuje Dżamahiriję twierdził (w innym temacie), że daję mi wolą rękę w sprawach tworzeni ich gwardii.... Ametyst cierpi na realiozę - czyli w sumie raczej trudno o wypowiedzi, mam nadzieję, że głosowanie uaktywni naszych posłów. RE: Projekt ustawy o gwardiach Rzeszy i Dżamahiriji Bialeńskiej. - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 22-07-2019 No właśnie nie wiem, czy Feliks reprezentuje Dżamahiriję, dotychczas czynnikiem decyzyjnym była Akrypa, która jest także parlamentarzystką. Chciałbym poczekać na jej wypowiedź, dlatego na razie nie skracam debaty. RE: Projekt ustawy o gwardiach Rzeszy i Dżamahiriji Bialeńskiej. - Ametyst Faradobus - 22-07-2019 Ja osobiście uważam, że tego typu decyzje powinny zależeć od Sejmu Rzeszy i od Komitetu lub przynajmniej wynikać z ich inicjatywy i potrzeby. Wtedy to samorządy będą decydowały o kształcie takich formacji, a nie wypełniały polecenia idące z góry. RE: Projekt ustawy o gwardiach Rzeszy i Dżamahiriji Bialeńskiej. - Ronon Dex - 22-07-2019 Cytat:Ja osobiście uważam, że tego typu decyzje powinny zależeć od Sejmu Rzeszy i od Komitetu lub przynajmniej wynikać z ich inicjatywy i potrzeby. Wtedy to samorządy będą decydowały o kształcie takich formacji, a nie wypełniały polecenia idące z góry. Ale przecież ustawa nic nie narzuca - daje tylko prawo... a nie obowiązek. O kształcie gwardii Rzeszy będzie decydował Sejm Rzeszy lub Lew Wolnogradu, a o gwardii DB ichnie władze. Ustawa daje tylko prawa... resztę uzgodnimy na poziomie władz regionu. Cytat:...dotychczas czynnikiem decyzyjnym była Akrypa, która jest także parlamentarzystką. Chciałbym poczekać na jej wypowiedź, dlatego na razie nie skracam debaty. A róbcie co chcecie... tylko potem się nie dziwcie, że nie ma aktywności. Akrypa na razie zrobił wojnę o piksele i co dalej? Tyle go widzieli... Feliks próbuje coś w DB zrobić i może coś z tego wyniknie. RE: Projekt ustawy o gwardiach Rzeszy i Dżamahiriji Bialeńskiej. - Feliks Spirkin - 22-07-2019 Cytat:Feliks próbuje coś w DB zrobić i może coś z tego wyniknie. Obawiam się, że może być problem, aby zaktywizować samorządowe władze. W chwili obecnej są one wybrane bez żadnej mocy prawnej, a ich odwołanie będzie dość mało honorowe, a zyski nie będą współmierne do korzyści. Nie chcę póki co specjalnie zbyt dużo o tym mówić publicznie, ponieważ pewne kwestie muszą zostać rozwiązane delikatnie, bez zbędnych emocji. RE: Projekt ustawy o gwardiach Rzeszy i Dżamahiriji Bialeńskiej. - Ali ibn Abi Talib - 22-07-2019 Pomysł bardzo dobry, osobiście nie wiem czy jest sens debatować. Co do samorządów, to jeżeli nie uda się zaktywizować, usunąć na czas samorządy a w ich miejsce powołać administracje rządową jak np. wojewoda czy gubernator. Jednak jest to kwestią osobnej ustawy. RE: Projekt ustawy o gwardiach Rzeszy i Dżamahiriji Bialeńskiej. - Ronon Dex - 23-07-2019 Cytat:Chciałbym poczekać na jej wypowiedź, dlatego na razie nie skracam debaty.Po raz kolejny okazało się, że wniosek o skrócenie debaty... spowodował, że debata ruszyła. Chyba trzeba to robić częściej... Cytat:Pomysł bardzo dobry, osobiście nie wiem czy jest sens debatować.Debatować jest zawsze sens... pod warunkiem, że są chętni do debaty. Jak zauważyłem na razie władze Rzeszy są sceptyczne, a obywatelom DB pomysł się raczej podoba. W zasadzie nie ma problemu - ustawa w art. 1 stwierdza, że nadaje się prawo do tworzenia gwardii, a nie obowiązek. Jeżeli więc wola będzie tylko po stronie DB, a w Rzeszy takiej woli nie będzie to po prostu powstanie tylko gwardia DB, a w Rzeszy się takowej nie utworzy i pozostaną tylko gwardie lenne. Lennicy też nie maja obowiązku tworzenia gwardii - tylko prawo. Część takowe gwardie tworzy, a część tego nie robi i nic z tego tytułu się złego nie dzieje. Celem ustawy było danie pewnych możliwości oraz ubranie tego z zapisy prawne by zachować pewne proporcje pomiędzy gwardiami obu "połówek". Tam gdzie nie będzie woli tworzenia to gwardia nie powstanie lub powstanie w mniejszym składzie niż nadane uprawnienia. Ale w przypadku zmiany zdania - uprawnienia są nadane i "sobie czekają". RE: Projekt ustawy o gwardiach Rzeszy i Dżamahiriji Bialeńskiej. - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 23-07-2019 ![]()
Wysoka Izbo, Informuję, że jutro popołudniu przejdziemy do głosowania, niezależnie od oczekiwanego przeze mnie udziału posłanki Shariati. |