Forum Republiki Bialeńskiej
Narada organizacjna - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Samorządy (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=51)
+--- Dział: Wilajet Anatolii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=399)
+---- Dział: Gwardia Rzeszy Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=173)
+----- Dział: Sztab (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=180)
+----- Wątek: Narada organizacjna (/showthread.php?tid=1053)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

RE: Narada organizacjna - Thomas von Lisendorff - 30-08-2020

Rononie, o Siłach powietrznych wiem, bardziej chodziło mi o uzbrojenie naziemne i oczywiście morskie, bo rozmowa dotyczy lotniskowca.

RE: Narada organizacjna - Thomas von Lisendorff - 30-08-2020

Proponuję zatem podarować lotniskowiec Dreamlandowi w ramach sojuszniczej pomocy.

RE: Narada organizacjna - Ronon Dex - 30-08-2020

Thomas von Lisendorff napisał(a):Proponuję zatem podarować lotniskowiec Dreamlandowi w ramach sojuszniczej pomocy.
Dreamland akurat jakiś lotniskowiec ma... choć akurat nie zrobili sobie opisu i nie nie mają żadnych detali (z tego co się swego czasu dowiedziałem jednostka nie odzwierciedla żadnego realowego typu), poza tym że wykorzystuje maszyn będące odpowiednikiem naszych AS-4.

Z takimi krajami jak Królestwo Dreamlandu to nie można jak z "ubogim krewnym" (nie jest mikronacyjny "trzeci świat"), oni sami sobie doskonale radzą w tej materii. Samoloty biorą od nas, bo wystartowaliśmy w ichnim konkursie i nasza oferta została przyjęta oraz zostaliśmy zaproszeni do współpracy... nie zauważyłem by oczekiwali dostaw okrętów wojennych z zewnątrz.

Lotniskowiec tak czy inaczej powinien pozostać w RB, jeżeli nie trafi do Gwardii Rzeszy to zapewne pozostanie w rezerwie. Choć na razie czeka nas dyskusja na temat jego następcy. Tak czy inaczej wkrótce powstanie analiza stanu naszej Marynarki Wojennej oraz wykaz i kolejność jednostek, które powinny zostać wymienione na nowsze i nowocześniejsze. jak również zostanie zapoczątkowana dyskusja na temat tychże potencjalnych następców.

RE: Narada organizacjna - Ametyst Faradobus - 01-09-2020

Jestem w trakcie obmyślania, do czego zainspirował mnie Ronon na Półwyspie, bandery sił morskich mojej gwardii lennej. Tak sobie myślę, czy nie warto by jakoś w minimalnym stopniu ujednolicić bandery GRZ z tymi używanymi przez lenników, aby łatwiej się było rozpoznawać i budować pewną wspólnotę? Chodzi o to, aby wspólny był np jakiś element albo ogólny kształt, a reszta według inwencji.

RE: Narada organizacjna - Ronon Dex - 01-09-2020

Ametyst Faradobus napisał(a):Tak sobie myślę, czy nie warto by jakoś w minimalnym stopniu ujednolicić bandery GRZ z tymi używanymi przez lenników, aby łatwiej się było rozpoznawać i budować pewną wspólnotę? Chodzi o to, aby wspólny był np jakiś element albo ogólny kształt, a reszta według inwencji.
Jak zauważyłeś takie ujednoliceni powstało...  bandery mają wiele wspólnego, w zasadzie są wykonane w jednolitym stylu.

1. Bandera Rzeszy Bialeńskiej:

[Obrazek: 3_20_08_20_7_40_02.png]

2. Bandera Morskiej Gwardii Razorna:

[Obrazek: 3_15_08_20_8_41_46.png]

3. Bandera Morskiej Gwardii Lisendorff:

[Obrazek: 3_15_08_20_8_42_09.png]

Zasadniczo jestem za zachowania jednolitego stylu bandery... czyli połączenia elementu kolorowego krzyża na białym tle (rozwiązanie w sumie spotykanie nierzadko w realu) z flaga umieszczoną w górnym, lewym rogu. Kolor krzyża - taki aby pasował do kolorystyki flagi.

Co więcej... jestem gotowy przyjąć taki wzór bandery dla Marynarki Wojennej RB, co prawda dotychczas role bandery pełni flaga Marynarki Wojennej, ale zawsze można to zmienić i rozgraniczyć flagę rodzaju wojsk od bandery.

[Obrazek: 3_01_09_20_6_22_44.png]

Testowo wykorzystałem jakąś flagę, którą miałeś w lennie, ot tak dla przykładu:

[Obrazek: 3_01_09_20_6_35_47.png]

[Obrazek: 3_01_09_20_6_35_29.png]

W sumie racja, chociaż zastanawiam się też, czy by tego nie uregulować?

Co do bandery BFK to ja osobiście myślałem o czymś takim:

[Obrazek: 85_01_09_20_6_39_48.png]

Trzyma styl... ale może jednak ten krzyż na niebiesko? Zgodnie z kolorem przewodnim flagi, tak jak na innych banderach? Albo daj tej fladze złotą otoczkę i złoty krzyż jak na moich testach.

Też o tym myślałem, chociaż ja bym zrobił krzyż na niebiesko, a ten otok zachował purpurowy jako znak łączności z Rzeszą. Zastanawiam się też jak wyróżniać jednostki lenników oddane do kontyngentów w ramach Gwardii...

Ametyst Faradobus napisał(a):Też o tym myślałem, chociaż ja bym zrobił krzyż na niebiesko, a ten otok zachował purpurowy jako znak łączności z Rzeszą.

Do wyboru:

[Obrazek: 3_01_09_20_7_21_25.png]

[Obrazek: 3_01_09_20_7_21_42.png]

[Obrazek: 3_01_09_20_7_24_23.png]

Ametyst Faradobus napisał(a):Zastanawiam się też jak wyróżniać jednostki lenników oddane do kontyngentów w ramach Gwardii...

Ja to zrobiłem tak, że bandera główną jest bandera Rzeszy umieszczona na flagsztoku (na dziobie lub rufie), a na maszcie podnosi się mniejszą banderę Razorna.

Chyba pierwsze jakoś tak najbardziej przemawia.

To może póki co ten wzorzec bander i zasady podnoszenia uczyńmy umownymi, a w razie potrzeby się to ureguluje rozkazem albo rozporządzeniem.