Forum Republiki Bialeńskiej
Wieści z zagranicy - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=4)
+---- Dział: Wieści z zagranicy (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=104)
+---- Wątek: Wieści z zagranicy (/showthread.php?tid=13)

RE: Wieści z zagranicy - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 02-02-2020

Abdullah Aykm to nie jest żadna władza Brodrii, litości. To równie dobrze ja Ci mogę dać zgodę, żebyś został Księciem Sarmacji. Kiedy koronacja?

RE: Wieści z zagranicy - AleksanderNovak - 02-02-2020

Jak nie to kto to niby jest?

RE: Wieści z zagranicy - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 02-02-2020

Jeden z wielu Brodryjczyków sprzed bardzo wielu lat. Nigdy nie stał na czele państwa. Był z resztą też współzałożycielem Bialenii, NUPIA i wielu innych państw powstałych w tamtym czasie. Nie uprawnia go to do decydowania w tak ważnej sprawie. Z obecnych mikronautów najwięcej do powiedzenia mają Iwan Pietrow i Adam Aleksander II.

RE: Wieści z zagranicy - Joahim-von-R - 02-02-2020

Ide do sklepu se popcorn z colą kupić. Ktoś też chce? Ja stawiam.

A w ogóle to na Uhrainie teraz chyba Suderland rządzi, nie?

RE: Wieści z zagranicy - Adam Aleksander II - 02-02-2020

Well, tak. Zostałem koronowany na cara, tytularnego tylko, bo nie miałem zamiaru w pojedynkę odbudowywać kraju. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ktoś chciał odbudować Brodrię pod dowolną postacią, zachowując przy tym szacunek do przeszłości, ale w tym wypadku jestem na nie. To wygląda tak, jakby dwie osoby przeglądały mikropedię i zauważyły, że jakaś nieaktywna mikronacja dalej jest na mapie i postanowiły, że stworzą coś nowego "bo tak".

Cytat:A w ogóle to na Uhrainie teraz chyba Suderland rządzi, nie?

No oficjalnie chyba jeszcze nie, ale Magnifikat zajmuje zachodnią część. Poza tym, obecna Brodria nawet nie ma terytoriów obok Uhrainy. Smile

RE: Wieści z zagranicy - AleksanderNovak - 02-02-2020

Adasiu ja cię proszę. My chcemy jak najlepiej. Możesz do nas dołączyć jeśli chcesz, źle mi jest ze to wygląda tak, jakby dwie osoby przeglądały mikropedię i zauważyły, że jakaś nieaktywna mikronacja dalej jest na mapie i postanowiły, że stworzą coś nowego "bo tak".

RE: Wieści z zagranicy - Iwan Pietrow - 02-02-2020

Jedyne legalne władze brodryjskie reprezentuję ja, a o zgodę nikt się mnie nie pytał, także ten yoyotwór można zamknąć.

RE: Wieści z zagranicy - Ronon Dex - 02-02-2020

Joahim-von-R napisał(a):Ide do sklepu se popcorn z colą kupić. Ktoś też chce? Ja stawiam.
Weź mi litra Bushmillsa (nie mieszam z colą, jakby co - mogą być do tego mrożone truskawki, bo chłodzą, ale nie rozwadniają)... przecież to już nie serial, ale telenowela... "Moda na sukces" przy tym wysiada, za mało odcinków Big Grin

RE: Wieści z zagranicy - Ametyst Faradobus - 02-02-2020

W ogóle to ja nie rozumiem jednej rzeczy: dlaczego każda mikronacja oparta na szeroko rozumianych wzorcach bizantyjsko-ruskich musi być jakąś nieudaną kserówką Rosji? Jedyna sensowna była na tym polu tak naprawdę Brodria za Iwana. Świat wschodniosłowiański jest na tyle duży, że można z niego czerpać masę pomysłów. Nikt nie pomyślał jakoś o odwzorowaniu klimatów białoruskich, ukraińskich (poza jakąś dziwaczną Uhrainą), jakichś małych księstw staroruskich, chanatów tatarskich, Czeczenii i reszty Kaukazu, Nowogrodu... Zawsze chcą zaczynać od, za przeproszeniem, jebitnego imperium z miliardem pikseli kwadratowych powierzchni i skserowanym modelem "Rosja [wybierz stulecie]/ZSRR".

Zresztą ja to w ogóle nie lubię mikronacji, które coś ściśle odwzorowują. Można czerpać z jakiegoś kręgu kulturowego, państwa (tak jak Bialenia z Libii, kiedyś Siedmiogród z Rumunii i Kuby, Ciprofloksja z Rumunii, Rotria z Watykanu), ale bez przesady. Rosja ma to do siebie, że jest duża, ale to dlatego że przez kilkaset lat się stopniowo rozrastała i kształtowała.

RE: Wieści z zagranicy - Pius Maria Medycejski - 02-02-2020

Zastanawia mnie po co tyle mikronacji jednoosobowych - wszak Pan Aleksander Novak to w pierdyliardzie mikronacji działa, pierdyliard mikronacji zakłada. Czy naprawdę jest sens? Nie lepiej poświęcić się jednej, tej ulubienej jak omasta Boczka, i tam pracować na chwałę narodu?