Forum Republiki Bialeńskiej
Wizualizacja bialeńskich odznaczeń - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Wątek: Wizualizacja bialeńskich odznaczeń (/showthread.php?tid=1347)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

RE: Wizualizacja bialeńskich odznaczeń - Ronon Dex - 30-11-2021

Opcjonalnie... literki RB

[Obrazek: 3_30_11_21_7_47_27.png]

[Obrazek: 3_30_11_21_7_48_31.png]

RE: Wizualizacja bialeńskich odznaczeń - Ametyst Faradobus - 30-11-2021

Chyba bez literek się obejdzie. Dzięki. Ewentualnie możesz spróbować dać sokoła, tak jak w Krzyżu Zasługi.

(30-11-2021 20:05)Ametyst Faradobus napisał(a): Chyba bez literek się obejdzie. Dzięki. Ewentualnie możesz spróbować dać sokoła, tak jak w Krzyżu Zasługi.
Ale gdzie go wcisnę? No chyba, żeby to był kontur-podkład czyli zamiast tego ciemnego koła w środku zarys naszego sokoła?

Poczekam jeszcze na ewentualne inne wypowiedzi...

U S T A W A

o zmianie Ustawy o orderach i odznaczeniach państwowych

z dnia .. .. 2021 roku

Artykuł 1.

Pomiędzy artykułami 11. i 12. Ustawy z dnia 5 marca 2020 roku o orderach i odznaczeniach państwowych, zwanej dalej Ustawą, dodaje się artykuł 11b. o brzmieniu:

"Artykuł 11b.

1. Drugim w hierarchii orderem wojskowym Republiki Bialeńskiej jest Order Zasług Wojskowych nadawany osobom szczególnie zasłużonym dla obronności kraju, oraz zaangażowanym w działalność Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej i innych formacji obronnych w czasie pokoju i wojny.

2. Order Zasług Wojskowych nadawany jest z okazji Rocznicy Powstania Republiki Bialeńskiej (15 listopada), Święta Powstania Marcowego (21 marca) oraz w innych, nadzwyczajnych okolicznościach.

3. Order Niepodległości nadawany jest w następujących klasach, począwszy od najniższej: Krzyż Brązowy, Krzyż Srebrny, Krzyż Złoty, Krzyż Wielki."

Artykuł 2.

W artykule 11. Ustawy dodaje się ustęp 4. o brzmieniu:

"4. Orderem Niepodległości odznacza się osoby odznaczone uprzednio co najmniej Krzyżem Srebrnym Orderu Zasług Wojskowych. Krzyżem Wielkim oraz Krzyżem Wielkim z Mieczami Orderu Niepodległości odznacza się osoby odznaczone uprzednio Krzyżem Wielkim Orderu Zasług Wojskowych. Zasady te nie dotyczą osób, które w momencie ustanowienia Orderu Zasług Wojskowych były kawalerami Orderu Niepodległości dowolnej klasy. Od zasad tych Prezydent Republiki Bialeńskiej lub Dowódca Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej mogą uczynić wyjątek z koniecznością jego uzasadnienia."

Artykuł 3.

W artykule 10. Ustawy ustęp 4. zyskuje brzmienie:

"4. Najwyższym, nie licząc orderów, odznaczeniem cywilnym Republiki Bialeńskiej jest Bialeński Krzyż Zasługi nadawany za wzorcową postawę obywatelską i szeroko rozumiane zasługi dla państwa. Drugim w hierarchii odznaczeniem cywilnym Republiki Bialeńskiej jest Krzyż Modernizatorów nadawany za zasługi w budowie i modernizacji zaplecza informatycznego Republiki Bialeńskiej oraz inne zasługi z nim związane."

Artykuł 4.

Ustawa wchodzi w życie w momencie publikacji.

Ja tymczasem skrobnąłem projekt poprawki Ustawy o orderach i odznaczeniach. Do tego dojdzie korekta wizerunków z uwzględnieniem nowych, ale to już - zgodnie z ustawą - ustalają samodzielnie Prezydent i Dowódca.

No to moja (finalna... w sumie niekoniecznie, ale ja proponuje taki projekt) propozycja.

[Obrazek: 3_30_11_21_9_42_46.png]
Opracowanie klas i baretek to już detal... ważne by zatwierdzić wzór. Proszę o opinie i ewentualną akceptację lub propozycje zmian.

Gituwa.

No to teraz muszę pokombinować nad proponowanym OZW. Tutaj do Ciebie pytanie - jak z lasami (wiem, ze najpierw muszę wzór opracować, ale pewne elementy się dopasowuje też do planowanych klas. Co myślisz abysmy go zrobili wielo-klasowym? Może aby było inaczej jak z innymi - to system podobny do niemieckiego Krzyża Rycerskiego? Nie chodzi mi o wzór, ale o ten system, że kolejna klasa jest oznaczana elementem na wtążce. 

Wtedy sam order w zasadzie byłby taki sam, ale Ty byś wykombinował co dać na wstążce w kolejnych klasach, a ja bym to graficznie ogarnął. Ale to Ty sie na tym znasz, to oczekuję wskazówek, bo ja prosty wyrobnik jestem...

RE: Wizualizacja bialeńskich odznaczeń - Ametyst Faradobus - 01-12-2021

Ja nie wiem, ja bym to widział jako wojskowy odpowiednik w schemacie Orderu Powstania albo Orderu Odrodzenia: Krzyż Wielki na szyi z gwiazdą + 3 klasy "kolorystyczno-metalowe" na wstążce na piersi. To jest coś charakterystycznego dla naszego systemu i warto by pójść tą drogą.

Natomiast z Krzyżem Żelaznym i Krzyżem Rycerskim to było tak:

2. Klasa - mały krzyż żelazny na wstążce, na co dzień noszono tylko wstążkę przy guziku
1. Klasa - sam krzyż na piersi

Ponadto jeśli ktoś posiadał "kajzerowski" KŻ 1. klasy, np za pierwszą wojnę, i dostał go drugi raz za Hitlera to zamiast drugiego krzyża dostawał taką gapę ze swastyką umieszczaną nad krzyżem.

Krzyż Rycerski (ustanowiony dopiero za hitlerowców) - na szyi
Do Krzyża Rycerskiego dodawano jakby nad krzyżem noszonym na szyi kolejne ozdobniki: liście dębu, miecze, brylanty do liści dębu i złote liście dębu (te ostatnie nadane tylko raz, co najlepsze gościowi to potem ukradli)

Ponadto istniały jeszcze dwie klasy specjalne, nadawane głównie feldmarszałkom:

Krzyż Wielki Krzyża Żelaznego - "większy" wizualnie odpowiednik Krzyża Żelaznego, w III Rzeszy nadany tylko Goringowi, przedtem m.in. Hindenburgowi
Gwiazda Krzyża Żelaznego - nadana bodajże 2 albo 3 razy, w III Rzeszy nigdy nie nadana, noszona na piersi

Moim zdaniem to wszystko tworzy niejasny i skomplikowany system, w którym się pogubimy.

Jest natomiast inne hitlerowskie odznaczenie, które całkiem przypomina nasz przyszły Order: https://pl.wikipedia.org/wiki/Krzy%C5%BC_Zas%C5%82ugi_Wojennej_(III_Rzesza)

Może więc jeśli nie schemat Orderu Powstania to idźmy w tę stronę?

Swoją drogą pamiętam jak zdawałem w gimnazjum państwowy egzamin z niemieckiego, przyjechała pani z rządu Rzeszy, wszyscy prezentacje o pieskach, kotkach, piłce nożnej, Niemczech, a ja o Krzyżu Żelaznym i im o hitlerowcach zacząłem opowiadać. xD Bardzo mnie ta Niemka wtedy polubiła.

RE: Wizualizacja bialeńskich odznaczeń - Helwetyk - 01-12-2021

(30-11-2021 20:05)Ametyst Faradobus napisał(a): Chyba bez literek się obejdzie. Dzięki. Ewentualnie możesz spróbować dać sokoła, tak jak w Krzyżu Zasługi.
Miałem proponować, ale zostałem ubiegnięty. Ewentualnie można spróbować z mniejszym sokołem, za to nad taśmami. Niemniej jednak, już zaproponowana wersja jest godna.

RE: Wizualizacja bialeńskich odznaczeń - Ronon Dex - 01-12-2021

(01-12-2021 00:03)Ametyst Faradobus napisał(a): ja bym to widział jako wojskowy odpowiednik w schemacie Orderu Powstania albo Orderu Odrodzenia: Krzyż Wielki na szyi z gwiazdą + 3 klasy "kolorystyczno-metalowe" na wstążce na piersi. To jest coś charakterystycznego dla naszego systemu i warto by pójść tą drogą.
(01-12-2021 00:03)Ametyst Faradobus napisał(a): Moim zdaniem to wszystko tworzy niejasny i skomplikowany system, w którym się pogubimy.
Dobrze... wracamy więc do tej pierwotnej koncepcji. Jest już swego czasu zaczęta, a więc powinno to pójść szybciej...

Jeden z tamtych projektów:

[Obrazek: 3_07_11_21_1_59_42.png]

Choć z drugiej strony osobiście wolałbym koncepcją odreru nawiązującą do tych dwóch orderów cywilnych zostawić właśnie dla ewentualnego kolejnego cywilnego odznaczenia, bo przecież przyjdzie czas, że i to będzie potrzebne, bo nam sie istniejące "wyczerpią". A dla wojskowego orderu jednak wykombinować coś nowego i odmiennego wizualnie... bo przecież się nie pali i można spokojnie coś wymyśleć. Choć system klas możemy jak najbardziej zaczerpnąć z tych dwóch, istniejących cywilnych odznaczeń.

Inna sprawa, że w przypadku Krzyża Rycerskiego nie miałem na myśli powtarzania tego dokładnie, ale po prostu spodobała mi się ta koncepcja znaczków na wstążce, jako nieco inna od tego co stosujemy dotychczas. Tylko to...

(01-12-2021 01:11)Helwetyk napisał(a): Ewentualnie można spróbować z mniejszym sokołem, za to nad taśmami.
Próbowałem, ale przy zmniejszeniu odznaczenia wyglądało to słbo.

(01-12-2021 00:03)Ametyst Faradobus napisał(a): Swoją drogą pamiętam jak zdawałem w gimnazjum państwowy egzamin z niemieckiego, przyjechała pani z rządu Rzeszy, wszyscy prezentacje o pieskach, kotkach, piłce nożnej, Niemczech, a ja o Krzyżu Żelaznym i im o hitlerowcach zacząłem opowiadać. xD Bardzo mnie ta Niemka wtedy polubiła.
Skądś to znam... jak nie chcę się człowiekowi "zakuwać" to musi sobie poradzić oryginalnością. Jak mnie kiedyś kazali w armii zdawać egzamin z angielskiego (a wcześniej ten jezyk starałem się z "potrzeby chwili" czyli wyjazdów opanować samodzielnie...bo w szkole i "wcześniejszej armii" to przecież cyrylica) i napisać jakiś raport, to nie mogąc się porównywać z tymi co to "uczeni byli", wykombinowałem sobie temat o zakupie oporządzenia (jakoś tak chwilę wcześniej trafiła mi się kniga w oryginale na ten temat właśnie - tekstu było stosunkowo niewiele, ale za to szczegółowe schematy i zdjęcia wraz ze specyficznym nazewnictwem były... to mi się wzrokowo zapamiętało). Biedna komisja ponoć długo ze słownikiem sprawdzała, a i tak ponad połowy nie znalazła (czasy sprzed powszechnego Internetu, a słownictwo było naprawdę niszowe i specyficzne)... no to wyjścia nie mieli i zaliczyć musieli.