![]() |
|
Putin- wprowadź wojsko? - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=4) +---- Dział: Szpital Psychiatryczny im. Ofiar Realiozy (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=68) +---- Wątek: Putin- wprowadź wojsko? (/showthread.php?tid=256) |
RE: Putin- wprowadź wojsko? - Ametyst Faradobus - 24-02-2022 (24-02-2022 09:14)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): A może Puck? https://www.youtube.com/watch?v=6a7twMM7D04 RE: Putin- wprowadź wojsko? - Pius Maria Medycejski - 24-02-2022 (24-02-2022 09:14)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): A może Puck? Wejherowska! Wszak wszyscy wiedzą, że Wejherowo to duchowa stolica Kaszub z Kaszubską Jerozolimą. Ale mówię, Wejherowo to stolica duchowa. RE: Putin- wprowadź wojsko? - Adam Aleksander II - 24-02-2022 Ukraine 2022 ~ RE: Putin- wprowadź wojsko? - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 24-02-2022 Cóż, w kwestii ukraińskiej, jako największy chyba bialeński rusofil, mogę powiedzieć tylko tyle, że Putin popełnił błąd, który będzie drogo kosztował nie tylko Rosję, ale też cały ruch antyglobalistyczny i antyimperialistyczny na całym świecie. Dotychczas od 30 lat jedynym poważnym agresorem było NATO (Irak, Libia, Jugosławia i wiele innych państw). Rosja została postawiona w trudnej sytuacji, ale żadna sytuacja nie usprawiedliwia agresji militarnej. Hegemonię USA należy pokonać gospodarczo, demograficznie i moralnie, a nie zbrojnymi atakami na jego peryferia. Należy jak najszybciej zawrzeć rozejm, a Putin powinien udać się na emeryturę. RE: Putin- wprowadź wojsko? - Adam Aleksander II - 24-02-2022 No ja mam tylko nadzieję, że nikt nie podejmie głupiej decyzji na zachodzie, jak wplątanie NATO w otwarty konflikt z Rosją. Nie widzi mi się patrzenie na śmigłowce rosyjskie nad Warszawą, albo jak to z wypowiedzi Putina wynika, głowic atomowych. RE: Putin- wprowadź wojsko? - Ronon Dex - 24-02-2022 (24-02-2022 15:33)Adam Aleksander II napisał(a): No ja mam tylko nadzieję, że nikt nie podejmie głupiej decyzji na zachodzie, jak wplątanie NATO w otwarty konflikt z Rosją.Bez histerii... taki ruch nie opłaca się nikomu. Jest to problem wynikły z utworzenia Ukrainy i w ogóle podziału ZSRR po dawnych granicy republik radzieckich, które nie miały nic wspólnego z tym co myśleli o tym mieszkający tam ludzie. W sumie i tak taki konflikt (na tym podłożu) wybuchł dość późno, już w 1993-94 było to mocno konfliktogenne - tylko, że wtedy jedni i drudzy mieli ważniejsze problemy... to się "po kościach rozeszło". Mnie tam dużo bardziej martwią reperkusje gospodarcze tego obecnego konfliktu dla naszej części Europy i naszego kraju - niż sam fakt, że oni tam się "okładają po łbach" - bo nie dość, że w gospodarce nasi politycy zafundowali nam niezły bajzel i wyhamowanie gospodarcze, to jeszcze teraz dojdą problemy związane z tym zbrojnym konfliktem w okolicy. Bo to właśnie najbardziej może nam zaszkodzić, bo jakoś wizji "rosyjskich śmigłowców nad Warszawą" nie uważam za realną... wojna musi mieć jednak kawałek sensu. O ile ten obecny konflikt sens jednak ma, to jakaś dalsza ekspansja rosyjska nie ma. RE: Putin- wprowadź wojsko? - Adam Aleksander II - 24-02-2022 Ale ja nie mówię o dalszej ekspansji, Rosji nie opłaca się atakować państwa będącym członkiem NATO. Chodzi mi o ten fragment wypowiedzi. Dlatego imo Ukraina powinna zostać pozostawiona samej sobie z minimalną dozą pomocy ze strony zachodu. RE: Putin- wprowadź wojsko? - Hewret z Gerwenu - 24-02-2022 01.09.1939 hitler tłumacząc agresję na Polskę powiedział że jego celem jest ochrona niemieckiej ludności, dwa tygodnie później 17.09.1939 stalin dołączając do hitlera w rozbiorze naszego kraju również jako argument użył ochronę rosyjskiej ludności... RE: Putin- wprowadź wojsko? - Ronon Dex - 24-02-2022 (24-02-2022 16:49)Hewret z Gerwenu napisał(a): celem jest ochrona [...] ludnościJest to argument stosowany całkiem powszechnie i w zasadzie w każdym konflikcie zbrojnym, zarówno tych w przeszłości, jak i tych ze współczesności. Każda wojenna retoryka polega na obronie "ludności", "wolności" i jakichś "wartości" - z zasady jest stosowana przez wszystkie strony konfliktu. To akurat nic niezwykłego i nic dziwnego... Ile znasz przykładów takiej szczerej retoryki wojennej, która odnosiła się do ekonomicznych korzyści, zdobywania stref wpływów (w sumie też ekonomicznych przecież) czy politycznych profitów. Argumenty o ochronie ludności stosuje się w zasadzie zawsze i tak naprawdę zwykle nie są pozbawione racji, bo konflikty narodowościowe są niezłym "motorem napędowym" konfliktów zbrojnych. Tyle, że z zasady każdy ma wtedy swoją rację... Dlaczego retoryka Adolfa zdobyła takie poparcie w niemieckim społeczeństwie? Bo nadmiernie boleśnie odczuwali skutki Traktatu Wersalskiego, a więc w sumie "ich chronił". A przesunięcie granicy pomiędzy III Rzeszą, a ZSRR było bardzo dobrym posunięciem strategicznym ZSRR, wobec nieuchronnego konfliktu pomiędzy tymi krajami - tylko jakoś ładnie i propagandowo to trzeba było uzasadnić. Ale w sumie to działanie też można podciągnąć pod "ochronę ludności" - oczywiście własnej i niekoniecznie tej, o której się w danym momencie mówi. Ale cohrona państwa przed porażką - jest w sumie ochroną jego ludności. I tak w zasadzie jest przy każdej wojnie... powody jej mają swoje podłoża - często własnie w szeroko pojetej "ochronie ludności", tylko różnie jest to rozumianej i różnie argumentowanej. Wojny nie wybuchają bez przyczyny... a konflikty narodowościowe są jedną z nich. RE: Putin- wprowadź wojsko? - Adam Aleksander II - 24-02-2022 Współcześnie nie ma raczej za dużo takich przykładów, ale na przestrzeni lat wojny kolonialne można spokojnie do takich zaliczyć. |