![]() |
|
Schemat strony i jej wygląd - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Archiwum (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=134) +---- Dział: Zespół Archiwalny "Instytucje Państwowe" (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=392) +----- Dział: Budowa strony głównej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=292) +----- Wątek: Schemat strony i jej wygląd (/showthread.php?tid=2675) |
RE: Schemat strony i jej wygląd - Ametyst Faradobus - 09-12-2021 Głównie będzie chodziło o proporcje - na przykład w tej tablicy z terenem wojskowym fajniej by wyglądało, gdyby odległość między literami na górze i krawędzią była taka sama jak na dole. Po prostu wygląda to milej dla oka i jest łatwiejsze w odbiorze. RE: Schemat strony i jej wygląd - Ronon Dex - 10-12-2021 Z takimi pierdołami nie ma problemu... chwila roboty i podmiana obrazka. RE: Schemat strony i jej wygląd - Ametyst Faradobus - 10-12-2021 A zatem co obiecałem to uczynię. Najpierw tablica z przejściem granicznym. Proponuję nieco zmniejszyć i zamienić na wielkie litery napis PRZEJŚCIE GRANICZNE. Dodatkowo, jak wspomniałem, trzeba doprecyzować jego nazwę, ale to już jest prawdę mówiąc pytanie do dowództwa Sił Zbrojnych (bo to armia odpowiada za ochronę granic, w tym za organizację przejść granicznych). Zakładam, że mowa tu o przejściu, które jest na lotnisku w Wolnogradzie. Można je oczywiście nazwać po prostu "Wolnograd", można też np "Wolnograd - Lotnisko", "Wolnograd - Port Lotniczy" albo "Wolnograd - Flegmany". ![]() Kolejna tablica to ta z terenem wojskowym. Tu, jak wspomniałem, chodzi o odległość między krańcem tablicy i napisem. Pokusiłem się o robocze poprawienie, tak aby ta odległość na górze i na dole wyglądała podobnie: ![]() dla porównania wersja obecna: ![]() PS. Nie usuwałem tła. RE: Schemat strony i jej wygląd - Ronon Dex - 10-12-2021 (10-12-2021 13:18)Ametyst Faradobus napisał(a): "Wolnograd - Port Lotniczy"Jeżeli już to precyzować to taki tekst będzie chyba najlepszy - bo jest czytelny. Przy okazji gdzie powinien prowadzić link? Do forum czy do "Przejścia granicznego"? (10-12-2021 13:18)Ametyst Faradobus napisał(a): Wolnograd - FlegmanyA co to za nazwa? Jeżeli już port lotniczy z nazwą to prawidłową i istniejącą od początków Bialenii czyli: Port Lotniczy w Wolnogradzie im. "Bohaterów Czarnolasu" Co do napisów - to nie ma sprawy poprawię w wolnej chwili podmienię i poprzesuwam. RE: Schemat strony i jej wygląd - Ametyst Faradobus - 10-12-2021 Niech już będzie do forum. Przejście i tak każdy zobaczy jako pierwszy dział od góry. A co do nazwy to proponuję, by zwyciężył wariant najprostszy - Wolnograd. Miasto nie jest ani przygraniczne ani nie ma portu morskiego, więc jedyne przejście graniczne jakie może istnieć na jego terenie to to na lotnisku. RE: Schemat strony i jej wygląd - Ronon Dex - 10-12-2021 (10-12-2021 15:13)Ametyst Faradobus napisał(a): A co do nazwy to proponuję, by zwyciężył wariant najprostszy - Wolnograd. Miasto nie jest ani przygraniczne ani nie ma portu morskiego, więc jedyne przejście graniczne jakie może istnieć na jego terenie to to na lotnisku.Od początku byłem tego zdania (stąd tylko nazwa stolicy na tablicy) - w mikronacjach obowiązuje pewne umowność i niech tak zostanie. RE: Schemat strony i jej wygląd - Ronon Dex - 10-12-2021 Zrobiłem małą modyfikację w Encyklopedii Bialeńskiej... uznałem, że w kategoriach nie może być nadmiaru elementów, a więc zamiast wrzucać po kolei każde przedsiębiorstwo, zrobiłem po prostu "artykuł" pod nazwą "Przedsiębiorstwa", który jest w kategorii "Gospodarka"... w końcu może tam się pojawi coś innego. Andrzej coś kombinuje z jakimś bankiem itd. Podpięte będą pod to po prsotu strony przedsiębiorstw - na razie działają tylko niektóre przekierowania - te które były już zrobione wcześniej (zresztą większość jest niedokończona), ale to z czasem. - Gospodarka: https://gov.bialenia.org.pl/directory-category/gospodarka/ RE: Schemat strony i jej wygląd - Ametyst Faradobus - 11-12-2021 Swoją drogą napis SIŁY ZBROJNE REPUBLIKI BIALEŃSKIEJ po lewej jest dosyć długi w porównaniu z pozostałymi (jako jedyny zajmuje dwie linijki tekstu). Może skróćmy go do SIŁ ZBROJNYCH / SIŁ ZBROJNYCH RB? Będzie to milsze dla oka, a wiadomo, że chodzi o bialeńskie Siły Zbrojne. RE: Schemat strony i jej wygląd - Ronon Dex - 11-12-2021 (11-12-2021 11:03)Ametyst Faradobus napisał(a): Swoją drogą napis SIŁY ZBROJNE REPUBLIKI BIALEŃSKIEJ po lewej jest dosyć długi w porównaniu z pozostałymi (jako jedyny zajmuje dwie linijki tekstu). Może skróćmy go do SIŁ ZBROJNYCH / SIŁ ZBROJNYCH RB? Będzie to milsze dla oka, a wiadomo, że chodzi o bialeńskie Siły Zbrojne.Zabieg tymczasowy, ale wynika z budowy strony Brodrii - występuje konieczność uniknięcia takich samych nazw w MENU (i na stronach). Prawdopodobnie skrócę go po prostu do SIŁY ZBROJNE RB (ale nie może być samo Siły Zbrojne... ale nawet w realu stosuje się powszechnie takie "dodatki", piszemy Siły Zbrojne RP, a nie tylko Siły Zbrojne itd.), podobnie jak musi być ENCYKLOPEDIA BIALEŃSKA (a nie tylko Encyklopedia). Zmiany tych nazw zajmują chwilę. Obecnie z Iwanem dyskutujemy nad nazewnictwem pewnych elementów z Brodrii... jak zakończymy to wtedy finalnie porobi się te nazwy, tak by nie było konfliktu nazewniczego (bo strona zgłupieje) - bo inaczej się nie da. Mamy tylko jeden klucz licencyjny szablonu. RE: Schemat strony i jej wygląd - Ametyst Faradobus - 14-12-2021 Z okazji ustanowienia nowych odznaczeń przygotowałem ich opisy Cytat:Order Zasług Wojskowych został ustanowiony 13 grudnia 2021 roku jako drugi, obok Orderu Niepodległości, bialeński order wojskowy - nadawany przez Dowódcę Sił Zbrojnych RB. Wręcza się go ludziom szczególnie zasłużonym dla obronności kraju, oraz zaangażowanym w działalność Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej i innych formacji obronnych w czasie pokoju i wojny. Cytat:Historia Bialeńskiego Krzyża Modernizatorów związane jest z budową pod koniec 2021 roku nowej strony Republiki Bialeńskiej, a także z częściową naprawą forum państwa. Powstała wówczas idea ustanowienia odznaczenia, które będzie można przyznawać osobom zaangażowanym w rozwój i utrzymanie infrastruktury informatycznej państwa. |