Forum Republiki Bialeńskiej
Wieści z zagranicy - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=4)
+---- Dział: Wieści z zagranicy (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=104)
+---- Wątek: Wieści z zagranicy (/showthread.php?tid=13)

RE: Wieści z zagranicy - Iwan Pietrow - 24-11-2020

Nie mogę, to prawda, ale jaki jest sens pisania takich komentarzy?

Umowa z AIDS została zakończona z powodu jej zniknięcia z mikroświata, a Brodria Południowa, na czele której stała, została wchłonięta przez Brodrię Północną.

RE: Wieści z zagranicy - Ronon Dex - 24-11-2020

Iwan Pietrow napisał(a):Rononie, tutaj jednak jest pewna różnica, ponieważ po pierwsze konstytucja z 22 lipca nie jest „zdechła” - ona wciąż obowiązuje, a po drugie Grutinowi za miesiąc się znudzi/pokłóci się/wybierz inną dowolną odpowiedź i cały ten jego projekt zdechnie.
Ależ skąd... wcale nie jest inna. Dla panów klubu towarzyskiego w "Lądku" też cały czas obowiązywała Konstytucja z 1935... tylko, że poza nimi nikt (w sensie oficjalnie) tak nie uważał. A powojenna Polska funkcjonowała sobie na podstawie innych aktów prawnych (i owej konstytucji nie honorowała) i bez względu na to czy się komuś to państwo podobało czy nie to wszyscy (poza pojedynczymi wyjątkami, a to i tak do czasu i w zakresie ograniczonym) je uznawali, uznawali jego akty prawne i umowy międzynarodowe.

Jak tam pójdzie Grutinowi to nie wiem... czas pokaże, z kilku rozmów to akurat sądzę, że to już nie ten sam Grutin co przed laty, ludzie dorośleją (a inni się starzeją...). Ja tam patrzę na ich nową Brodrię przyjaźnie... w końcu administruje nią Andrzej, a to pomimo wszelkich niesnasek pomiędzy nami jednak dobrze rokuje. Ale pożyjemy, zobaczymy...

Z drugiej strony Iwanie sytuacja jest z Brodrią i "Brodrią na uchodżtwie" ciekawa i można by z tego wyciągnąć ciekawą narrację - wszak w przeciwieństwie do reala takie historie nie mają wpływu na realny żywot ludzi, a jest to tylko pole do popisu dla narracji... pod warunkiem tylko, że obie strony będą sobie zdawały sprawę, że to co robimy to rozrywka i narracja i nie będą się na siebie od razu "śmiertelnie obrażać".

Iwan Pietrow napisał(a):Tylko ja, rezydując w Anatolii Brodryjskiej u boku bialeńskich władz, zapewniam ciągłość istnienia Brodrii i brodryjskości (od jakiegoś czasu w mniejszej skali co prawda, ale być może w przyszłości się to zmieni).
To jak panowie z "Lądka"... chociaż nie... oni sobie siedzieli po klubach, a Ty masz lenno, gwardię itd. Jesteś w tym momencie na innym wyższym poziomie.

Ale jak twierdziłem wcześniej... pole do ciekawej narracji jest.

RE: Wieści z zagranicy - Ametyst Faradobus - 24-11-2020

Reanimuje się Samunda.

RE: Wieści z zagranicy - Joahim-von-R - 25-11-2020

A w Brodrii AIDS kontynuuje sagę kłamstw...

Jakie w sumie ma Brodria prawa do Anatolii Brodryjskiej? Z tego co kojarzę to było tak, że Bialenia dała ją w dzierżawę. I tylko w dzierżawę. Chyba że potem ją oddano...?

RE: Wieści z zagranicy - Ronon Dex - 25-11-2020

Joahim-von-R napisał(a):Jakie w sumie ma Brodria prawa do Anatolii Brodryjskiej? Z tego co kojarzę to było tak, że Bialenia dała ją w dzierżawę. I tylko w dzierżawę. Chyba że potem ją oddano...?
Nie ma żadnych praw... co najwyżej można mówić o czasowym użyczeniu terenu, ale na takich samych zasadach jak funkcjonują lenna. Można sobie je praktycznie dowolnie kształtować, ale są cały czas nierozerwalnym terytorium Republiki Bialeńskiej.

Ten teren nigdy nie był własnością Brodrii, choć pozwolono na nim się osiedlać brodryjskim emigrantom co zresztą narracyjnie dalej funkcjonuje w lennie, które w tym miejscu prowadzi Iwan Pietrow.

Próba oderwania terytorium od Republiki Bialeńskiej jest zresztą u nas przestępstwem z art. 34 ust. 2 KK.

RE: Wieści z zagranicy - Aleksandra I. Dostojewska von Vincis - 25-11-2020

Ronon Dex na ''Krzykpudełku'' usiłował ingerować w politykę wewnętrzną Brodrii, poprzez szantażowanie nieuznaniem państwowości ze względu na pogląd głoszony przez jedną obywatelkę Brodrii, nie posiadającą realnej władzy. Czy wynika to z faktu, że w Bialenii ucisza się każdego, kto śmie mieć zdanie odmienne niż reżim?

>Czy wynika to z faktu, że w Bialenii ucisza się każdego, kto śmie mieć zdanie odmienne niż reżim?

Nie, ucisza się tych co łamią prawo.

Ja wczoraj nie złamałam prawa, a za przyzwoleniem władz i bez jakiejkolwiek reakcji, moje posty zostały usunięte, a co gorsza Iwan zmienił ich treść, przez co zostałam dodatkowo oskarżona przez Ronona Dexa, który nie zweryfikował podstawy oskarżeń.

>Ja wczoraj nie złamałam prawa, a za przyzwoleniem władz i bez jakiejkolwiek reakcji, moje posty zostały usunięte, a co gorsza Iwan zmienił ich treść, przez co zostałam dodatkowo oskarżona przez Ronona Dexa, który nie zweryfikował podstawy oskarżeń.

Nie, wcale go nie złamałaś mówiąc coś w stylu: ,,hej, oderwijmy Anatolię Brodryjską od Bialenii!" XD.

Żaden twój post nie został usunięty. Mówię to jako osoba która może to sprawdzić. Wchodzę do panelu, logi, nie ma nic.

Nie mówię o poglądzie rewizjonistycznym, ale o oskarżeniu o pisanie treści, których nie pisałam. Posty zostały usunięte poprzez zmianę ich treści przez Iwana. To podwójne nadużycie i przestępstwo.