![]() |
|
GALA ROCZNICOWA - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Pałac Prezydencki (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=8) +--- Wątek: GALA ROCZNICOWA (/showthread.php?tid=1062) |
RE: GALA ROCZNICOWA - Tarsycjusz Operar - 15-11-2019 Szanowny Prezydencie Rononie Dex! Szanowny Towarzyszu Andrzeju Swarzewski! Szanowni Obywatele Republiki Bialeńskiej! Towarzysze i przyjaciele! Bardzo cieszę z tego, że w dniu dzisiejszym w warunkach pomyślnych relacji pomiędzy Republiką Bialeńską a Ludową Republiką Magnifikatu mogę wziąć udział w tym uroczystym spotkaniu. Pozwólcie mi wyrazić podziękowanie, że założyciel Waszego Zielonego Kraju wygłosił przed chwilą wspaniałe pełne uczuć przemówienie, w którym przybliżył bialeńską historię nie zapominając o Magnifikacie. Korzystając z okazji, chciałbym przekazać Bialeńskiej Partii Demokratycznej, której ster objął niedawno Szanowny Towarzysz Andrzej Swarzewski, rządowi RB i całemu narodowi gorące pozdrowienia od naszej partii i narodu magnifikackiego z okazji 6 rocznicy powstania Republiki Bialeńskiej. Wasze postępowe idee oraz tradycje, które od początku wiodą Wasz Kraj przez przyszłość, z pewnością będą dalej prowadzić ku przyszłości. Gdy zakończą się uroczystości zaczynać się będzie u Was kolejna radość, która będzie rozpierała wasze serca, gdyż już dziś przybliżyła się do nas data 7 rocznicy założenia Bialenii. Niechaj siła, którą tworzycie przez niewątpliwe zaangażowanie oraz wcielanie w życie dobrych pomysłów prowadzi Was wszystkich ku większego szczęścia. Niech żyje braterstwo Bialenii i Magnifikatu! Niech żyje jedność i zwartość Rady Państw Nordaty! Niech żyje Prezydent Ronon Dex i Towarzysz Andrzej Swarzewski! Niech żyje Republika Bialeńska! (-) Tarsycjusz Operar
Sekretarz Generalny KC PR
Prezydent LRM
RE: GALA ROCZNICOWA - Ametyst Faradobus - 15-11-2019 ![]() Kilka prostych słów wygłosił także Lew Wolnogradu JKM dr prof. UB. Ametyst (Faradobus)
Towarzysze, Rodacy i Zaproszeni Goście,
jako gospodarz stolicy Republiki Bialeńskiej witam serdecznie wszystkich przybyłych na obchody naszej zacnej rocznicy. Mam nadzieję, że Wasz pobyt w Wolnogradzie będzie źródłem miłych i radosnych wspomnień, spełnieniem Waszych marzeń oraz snów. Gorąco zachęcam do skorzystania z naszej oferty gastronomicznej, kulturalnej i rozrywkowej. Wybrane lokale przygotowały specjalne promocje, które odblokować możecie wykrzykując hasło "SZEŚĆ LAT BIELANII". Zapewniam, że wszystkie stołeczne panienki lekkich obyczajów podlegają obowiązkowi stałych badań i korzystanie z ich usług jest całkowicie bezpieczne. To samo tyczy się oferty restauracyjno-barowej.
Pozdrawiam wszystkich obecnych z szóstą rocznicą niepodległości naszej Ojczyzny. Oby Wielki Sternik miał w opiece jej Konduktora, zwierzchnie władze, wojsko Patrona miłujące i lud, oby dał nam zwycięstwo nad wszystkimi wrogami: prawdziwymi i wyimaginowanymi. Niech się święci bialeński listopad!
![]() Lew Wolnogradu wraz z dostojnikami i lennikami Rzeszy po przybyciu na galę rocznicową
RE: GALA ROCZNICOWA - Henryk Wespucci - 15-11-2019 Po kilku chwilach na scenę wszedł Henryk Wespucci, znany w tych stronach z tego, że wcale nie jest znany... Niestety w pośpiechu z jakim pędził na dzisiejszą uroczystość zapomniał kartki z przemówieniem, dlatego też musiał improwizować. Sprawdził, czy na pewno go słychać, poprawił swój krwisto czerwony krawat, odgarnął resztki włosów, jakie mu pozostały i zaczął mówić. Szanowny Panie Prezydencie, Szanowny Panie Ministrze, Szanowni zgromadzeni, Szanowni obywatele Bialenii! Sześć lat. Okres niewyobrażalnie długi, szczególnie w mikronacjach. Na szybko wyliczyłem że to dwa razy tyle, ile działam w mikronacjach. Zasługuje na podziw fakt, że Bialenki i Bialeńczycy byli w stanie zbudować tak silną, trwałą społeczność, która przetrwała tyle lat. Wspólnymi siłami zbudowali państwo, które dziś jest silne. Wznieśliście wspólnie swój własny v-dom, którego nie ruszy nawet najsilniejszy huraganowy wiatr. Bialenia potrafiła zmierzyć się z kryzysami które ją trapiły... W innym wypadku, no cóż. Moglibyśmy nie świętować tu dzisiaj, w Wolnogradzie. Mam nadzieję, że podobnie jak teraz - Bialenia, jedna z najbardziej poważanych mikronacji, jedno z czołowych państw na Nordacie, będzie zmierzać ku jeszcze lepszej przyszłości. Wierzę w to, że sojusz bialeńsko-nordacki zakwitnie na naszych oczach, stając się czymś wyjątkowym. Na koniec, chciałbym złożyć w imieniu Federacji Nordackiej gratulacje. Gratulacje od władz i obywateli Federacji Nordackiej. Gratuluję bardzo serdecznie wszystkim obywatelom Bialenii, którzy są głównymi autorami potęgi Republiki Bialeńskiej. Dziękuję! RE: GALA ROCZNICOWA - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 15-11-2019 O godzinie 21, gdy mieliśmy kilka wzruszających przemówień znamienitych gości za sobą, prowadzący ceremonię zapowiedział występ poleskiego duetu wokalnego, który wykona słynną bialeńską piosenkę biesiadną sprzed kilkudziesięciu lat: Zarówno w Pałacu, jak i na Placu Zielonym i w całej Bialenii wyczuwalna jest magia dzisiejszego święta i jego komunitarny charakter. Dziś nawet z natury radykalna młodzież nie wygraża pięściami imperialistom, lecz skupia się na uczuciach pozytywnych wobec Ojczyzny. Jeżeli ktoś z gości będzie chciał jeszcze wygłosić przemówienie, serdecznie zapraszam do zabrania głosu, można to robić przez cały weekend. Zapraszam wszystkich do aktywnego uczestniczenia w świętowaniu!
RE: GALA ROCZNICOWA - Ametyst Faradobus - 15-11-2019 Rynek Xięcia Mikołaja i cała starówka stały się na kilka dni miejscem głównych miejskich obchodów sześciolecia Republiki. Władze stolicy przygotowały dla mieszkańców i przyjezdnych szereg atrakcji: darmowy poczęstunek, pokazy tradycji, konkursy, meczety, szkółki dzieł Patrona, strzelnice, a także programy zniżkowe i możliwość darmowego odwiedzenia głównych atrakcji. Ulice Starego Wolnogradu pełne są radosnych świętujących, a wieczorami zamieniać się będą w wielką przestrzeń taneczną.
RE: GALA ROCZNICOWA - m².r - 15-11-2019 Wasza Ekscelencjo Prezydencie, Wasza Ekscelencjo Ministrze, Chciałbym podziękować za okazaną mi gościnę. Liczę, że stosunki dreamlandzko-bialeńskie będą dalej kwitły, a przyjaźń między naszymi narodami okaże się być trwalszą niż ze spiżu. Królestwo Dreamlandu zawsze będzie popierało kraje wolne i demokratyczne. Modelowym przykładem takich krajów jest właśnie Republika Bialeńska. W tym roku, przebyliście Panowie długą drogę, odbudowując wolną i niezależną Bialenię, korzystając z okazji, chciałbym przekazać na ręce Jego Ekscelencji Prezydenta okolicznościową butelkę wina o numerze seryjnym 1/3 z mojej prywatnej winiarni, a Jego Ekscelencji Ministrowi taką samą butelkę o numerze seryjnym 2/3. Certyfikaty posiadania pozwoliłem sobie zostawić w kraju. ![]()
RE: GALA ROCZNICOWA - Joahim-von-R - 15-11-2019 Serdecznie gratuluję Bialenii przetrwania 6 lat. Oczywiście życzę kolejnych rocznic (może 22 pyknie jak Dreamlandowi w tym roku?). RE: GALA ROCZNICOWA - Ametyst Faradobus - 15-11-2019 Cytat: RE: GALA ROCZNICOWA - Karl von Schwarzengrau - 15-11-2019 Trochę spóźniony względem innych gości, na uroczystości przybył Naczelny Wódz Sił Zbrojnych Państwa Suderlandzkiego, Marszałek Polowy Karl von Schwarzengrau. Nie zwlekając, czym prędzej przywitał się z gośćmi i wygłosił krótkie przemówienie okolicznościowe do narodu bialeńskiego i władz Republiki Bialeńskiej. Cytat:Ekscelencjo Prezydencie, RE: GALA ROCZNICOWA - RIIF - 16-11-2019 Ja jestem! Jestem z Wami. Ale niedysponowany. Na pewno wygłoszę stosowne orędzie gdy tylko czas mi na to pozwoli. Kocham Was! |