![]() |
|
Rada ds. Geograficzno-Statystycznych przy Lwie Wolnogradu - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Archiwum (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=134) +---- Dział: Zespół Archiwalny "Samorządy i Państwa Stowarzyszone" (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=393) +----- Dział: Rzesza Bialeńska (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=11) +------ Dział: Władze Rzeszy (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=89) +------- Dział: Kuria Wolnogradzka (siedziba Lwa Wolnogradu) (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=88) +------- Wątek: Rada ds. Geograficzno-Statystycznych przy Lwie Wolnogradu (/showthread.php?tid=1428) |
RE: Rada ds. Geograficzno-Statystycznych przy Lwie Wolnogradu - Ametyst Faradobus - 03-04-2020 Skoro najważniejsze miasta zostały już mniej więcej przebadane to pora na te nieco mniejsze. W chwili obecnej pozostałe miasta Rzeszy ą następujące: Sicz Poleszucka, Kościelisko, Królisko, Szaniec - 15 000, Sudyn, Oceanowo, Jeleniewo, Zatoczyn, Bern, Ptaszyn, Adamiec, Jarosławów, Rybin, Prądnik, Kluczyn, Wietrzeń, Żelaźno, Garbowo, Njofjord, Anomaliów, Dej - 14 882, Jedisan, Marlboro, Malcolm, Abdulstaden. Zastanawiam się, czym można kierować się przy ustalaniu liczby mieszkańców tych miast, które nie dorobiły się własnego działu albo opisu zawierającego takie informacje. Podobnie sprawa ma się z byłymi lennami - zakładam, że tamtejsze miejscowości (Njofjord) przynajmniej częściowo opustoszały i podupadły. Jakąś wskazówką może też być stara mapa Bialenii, gdzie miasta zaznaczone są w różny sposób, co może odzwierciedlać zarówno ludność, jak i powierzchnię. RE: Rada ds. Geograficzno-Statystycznych przy Lwie Wolnogradu - Ametyst Faradobus - 06-04-2020 Popatrzyłem na mapę i skonstruowałem taki wskaźnik liczebności miast Rzeszy na terenie samej tylko Wyspy Bialenii: Sicz Poleszucka - 2000, Kościelisko - 80 000, Królisko - 23 000, Szaniec - 15 000, Sudyn - 48 000, Oceanowo - 85 000, Jeleniewo - 17 000, Zatoczyn - 53 000, Bern - 32 000, Ptaszyn - 20 000, Adamiec - 84 000, Jarosławów - 26 000, Rybin - 33 000, Prądnik - 85 000, Kluczyn - 19 000, Wietrzeń - 22 000, Żelaźno - 32 000, Garbowo - 90 000. Razem wychodzi jakieś 766 000, co w porównaniu z ośmioma milionami mieszkańców największych miast (z czego 6 500 000 leży na Bialenii) daje dosyć słaby wynik. Co byście radzili z tym zrobić? Moim zdaniem ta liczba powinna wynosić około 4 milionów. Do tego dojdą jeszcze lenna i mniejsze miejscowości. RE: Rada ds. Geograficzno-Statystycznych przy Lwie Wolnogradu - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 06-04-2020 Nie wszystkie miasta znajdują się na mapie, umieszczenie ich byłoby kłopotliwe i niepotrzebne. Naniesione mniejsze miejscowości są swego rodzaju przykładami. Nie ma chyba sensu robienia szczegółowego spisu wszystkich miast, bo to zablokowałoby ewentualną inwencję twórczą. RE: Rada ds. Geograficzno-Statystycznych przy Lwie Wolnogradu - Ametyst Faradobus - 06-04-2020 Te nieistniejące doliczyłbym do liczby podanej wyżej. Niemniej, jak sądzę, na mapie zaznaczono największe lub co bardziej znaczące miejscowości. RE: Rada ds. Geograficzno-Statystycznych przy Lwie Wolnogradu - Ronon Dex - 06-04-2020 Ametyst Faradobus napisał(a):Razem wychodzi jakieś 766 000, co w porównaniu z ośmioma milionami mieszkańców największych miast (z czego 6 500 000 leży na Bialenii) daje dosyć słaby wynik. Co byście radzili z tym zrobić? Moim zdaniem ta liczba powinna wynosić około 4 milionów. Do tego dojdą jeszcze lenna i mniejsze miejscowości.Przede wszystkim trzeba zwiększyć liczbę ludności w istniejących miastach... Te dane są niedoszacowane. Nie może być tak, że są miasta milionowe i ponad, a potem jest długo, długo nic i kilkudziesięciotysięczne. Wyspa Bialeńska była tworzona demograficznie trochę po europejsku, a w Europie jest dużo miast 200, 300 i 400-tysięcznych. Takich w Twoim zestawieniu brakuje... zobacz jak to zrobiłem na Półwyspie Lisewskim. Tam jest główne miasto 800-tys. (Lisewo) i kilka mniejszych ok. 150-200-tys., a dopiero potem kilkudziesięciotysięczne. Oczywiście istnieje inna struktura zaludnienia np. w USA, gdzie ponad 90% ludności mieszka na około 5% powierzchni kraju, a cały środek to gro miast małych... w Europie są większe wiochy. Przecież tam stolica hrabstwa potrafi mieć 1000 mieszkańców... a hrabstwo takie potrafi mieć powierzchnię porównywalną z naszym dużym powiatem, albo i czasem mniejszym województwem. Ale tak to raczej na Anatolii... czyli duże skupiska ludności w dużych miastach oraz duże obszary o małym zaludnieniu z niezbyt ludnymi miastami. Na Wyspie Bialeńskiej powinno być "po europejsku" czyli miasta 100-200-tysięczne nie powinny być rzadkością... a i parę powinno mieć 300-400 tysięcy ludzi. A generalnie można uznać, że te poniżej 20 tys. w ogóle nie są często na mapie zaznaczone, podobnie jak wsie. RE: Rada ds. Geograficzno-Statystycznych przy Lwie Wolnogradu - Karol Medycejski - 06-04-2020 To pod warunkiem, że uznamy, iż Bialenia ma europejski klimat, a moim zdaniem nie za bardzo można tak przyjąć. To jest raczej osobliwa mieszanka wschodnio-europejsko-arabsko-loli-kucykowa z kilkoma wyróżniającymi się plamami, które niczym ostatnie galijskie wioski bronią się przed najazdem. Choć, patrząc historycznie to w kwestii "najazdu" jest odwrotnie. RE: Rada ds. Geograficzno-Statystycznych przy Lwie Wolnogradu - Ametyst Faradobus - 06-04-2020 Mnie cały czas mylą dane, z którymi się spotykam, ale i uwarunkowania regionalne. Do poleskich wioch typu Szaniec czy Królisko średnio pasuje mi liczba 200 albo 300 tysięcy mieszkańców. Zakładam więc, że na Polesiu zagęszczenie i zarazem liczba ludności będą mniejsze niż na przykład w okolicach Nowej Auttery. Druga sprawa to sposób zaznaczenia miast na obecnie dostępnej mapie - próbowałem się nimi kierować, ale nie wiem czy to ma sens. Anatolii póki co nie ruszałem, bo to jest zupełnie inny świat. Tam zaimplikowałbym właśnie wariant amerykański. RE: Rada ds. Geograficzno-Statystycznych przy Lwie Wolnogradu - Joahim-von-R - 06-04-2020 Jak chodzi o moje lenno to u mnie zbyt dużo ludzi być nie może... Nie wiem, z 5000 w Japanie i 2000 w reszcie? RE: Rada ds. Geograficzno-Statystycznych przy Lwie Wolnogradu - Ametyst Faradobus - 06-04-2020 Lenna to osobna sprawa - tu lennicy mają wolną rękę. Ja też w stosunkowo dużym Faradobaju mam trzy miejscowości i co najwyżej kilka tysięcy osób. Ty zresztą też masz lenno na Anatolii, gdzie zaludnienie jest, jak już wspomniałem, mniejsze. Ale dziękuję w ogóle za tą informację, przyda się. Innych lenników też zachęcam. RE: Rada ds. Geograficzno-Statystycznych przy Lwie Wolnogradu - Ronon Dex - 06-04-2020 Karol Medycejski napisał(a):To pod warunkiem, że uznamy, iż Bialenia ma europejski klimat, a moim zdaniem nie za bardzo można tak przyjąć.Takie założenia były przyjęte w 2014 podczas ustalania kwestii ustalania demografii... wzorcem demograficznym była np. Hiszpania. To nawet gdzieś jest na starym forum, dlatego ludność ustalono na 50 mln. |