![]() |
|
Mikroświat - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Przedsiębiorstwa (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=99) +---- Dział: Bialeńskie Biuro Kartograficzne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=149) +---- Wątek: Mikroświat (/showthread.php?tid=1664) |
RE: Mikroświat - Joahim-von-R - 03-05-2020 A słyszałem. Że Karol Królem byndzie. Ale wcześniej to wysadzili. I ja to wiem. RE: Mikroświat - Ronon Dex - 03-05-2020 Joahim-von-R napisał(a):Oni to WY-SA-DZI-LI. Bombom atomowom.Ja też parę "bombów" znajdę w arsenale i ale nie wysadzam... widać im "skisła" (znasz to pojecie żargonowe w dziedzinie ładunków jądrowych?) i nic z tego nie wyszło. Pewnie w garażu robili... tylko na marnych filmach się coś takiego udaje. Zresztą jedna to byłoby strasznie mało, by wysadzić ląd tej wielkości, aby wysadzić taki ląd to musiałbyś użyć takiego lub tylu ładunków, że byłaby to zagłada Mikroświata. Możemy odnotować to kiedyś jako "teren skażony"...
RE: Mikroświat - Ronon Dex - 03-05-2020 Dwie konstruktywne uwagi (Suderland zgodnie z przesłaną na PW mapą ze skalą oraz korekta Vaarlandu) uwzględnione i naniesione na mapę... ![]() ... oczywiście poza tą głupotą z wysadzaniem czegoś "bombom atomowom". RE: Mikroświat - Akrypa Ali Shariati - 03-05-2020 Czy tylko mi się zawsze wydaeało.że za dużo wody na tym v-świecie? A i czy nie istniał kontyment na biegunie północnym? RE: Mikroświat - Ronon Dex - 03-05-2020 Nieszczęsny KIK nabazgrał coś na biegunie północnym... ale na zasadzie cholera wie co to jest i co "autor miał na myśli"... ląd, lód, lądolód? Brak opisu i ustaleń. Nic nie stoi na przeszkodzie by jakieś ustalenia podjąć, ale wspólnie, a nie na zasadzie, że ktoś coś sobie namalował i nie wiadomo co to jest. A ta ilość wody to w sumie dlatego, że dla uproszczenia prac na tym etapie jest to na tym etapie na prostokącie. I tak już dwa razy przesuwałem... to się musi zmieścić na czymś co ma na równiku 40 tys. km. Finalnie trzeba to będzie zrobić na elipsie lub lepiej na ściętej elipsie, ale na razie póki trwają prace nad ustaleniami to tak jest wygodniej. Inna sprawa to co Tobie ta woda przeszkadza? Na realowej ziemi oceany stanowią 71% powierzchni globu... to jak w mikroświecie będzie 80 czy 85% to w czymś przeszkadza? RE: Mikroświat - ʿĀlija zawdżat Akrypa - 03-05-2020 > Czy tylko mi się zawsze wydaeało.że za dużo wody na tym v-świecie? Spokojnie. Jak to odkrył prof. Modrzew, za 100 000 lat scholandzkich cała woda z Oceanu Wirtualnego spłynie za krawędzie mikroświata, wypita przez podtrzymującą go Magdę Hasse, po czym ona sama umrze z pragnienia. Wtedy nastąpi wandokalipsa i koniec mikroświata jaki znamy. RE: Mikroświat - Ronon Dex - 03-05-2020 No wiesz... Nieszczęsny KIK stworzył Mikroświat na globie mniejszym od Merkurego - bo mnie wychodzi wg ich porąbanej skali 4060 km średnicy (obwód równikowy 12740 km z uwzględnieniem tego brakującego kawałka pomiędzy 80, a 105 st.), a Merkury ma 4880 km i 15325 km obwodu równikowego. Czyli w sumie wszystko jest możliwe...
RE: Mikroświat - Akrypa Ali Shariati - 03-05-2020 Biorąc pod uwagę zaludnienie mikronacji to i dziwić nie powinno, że taka karłowata planeta. RE: Mikroświat - Ronon Dex - 04-05-2020 Akrypa Ali Shariati napisał(a):Biorąc pod uwagę zaludnienie mikronacji to i dziwić nie powinno, że taka karłowata planeta.Oczywiście... przy odpowiednim podejściu rodem z fantastyki dało by się to zrobić, uzasadniając oględnie odpowiednie ciążenie i atmosferę inną budową planety, bez wchodzenia w szczegóły i też pewnie by pasowało. Problem w tym, że oni chcieli dostosować skalę całego Mikroświata do skali, którą używali u siebie i to był powód ówczesnego zerwania z nimi jakichkolwiek uzgodnień. Uparli się niczym juczne muły choć można było zrobić to z sensem i po prostu zmniejszyć lub zwiększyć (choć raczej chodziło o zmniejszanie) wielkość niektórych lądów z pozostawieniem ich w odpowiednim miejscu. Mapa Mikroświata wyglądałaby by może nieco inaczej niż ta z czasów Pel Nandera (na której jednak wiele krajów budowało swoje mapy), ale trzymałaby się kupy, a poszczególne lądy byłyby w tym samym miejscu, choć zmieniłaby się nieco ich wielkość... co najwyżej byłoby trochę więcej wody między nimi. Zresztą gdyby chcieć to zrobić dzisiaj to byłoby to całkiem możliwe... wystarczy, że poszczególne kraje wskazałyby mapy z przyjętymi wielkościami w kilometrach i można by to bez trudu (bo matematyka nie gryzie, a zmiana rozmiaru kształtu w programie graficznym to nic trudnego) zgrać ze sobą i wszystko by pasowało, zarówno wielkość globu (aby nie uprawiać sztucznej fantastyki, tam gdzie nie jest to konieczne), jak i wielkość krajów byłaby tak dobrana by pasowało to do przyjętych narodowo wielkości własnych lądów. Mogę zresztą z tym pokombinować... jeśli inni wyrazili by chęci w tej materii i taki dostosowany do założeń narodowych wielkości lądów wykonać. Z Nordatą nie ma problemu, bo używamy w zasadzie tej samej skali, Vaarland też, bo ich kształt i wielkość jest odrealowa i było to uwzględnione jeszcze przez Pel Nandra, ląd NUPIA też pasuje do wielkości Nordaty i Vaarlandu, bo przecież to już pasowało w czasach dawnych uzgodnień z Pel Nanderem. W zasadzie pozostaje dopasowanie tej grupy wysp na środku, gdzie jest Dreamland i Sarmacja. Ale jeśli są odpowiednie dane wymiarowe, a pewnie dałoby się je znaleźć to bez większego wysiłku można to wszystko dopasować i mieć wreszcie jednolitą mapę Mikroświata, ze wspólna skalą. RE: Mikroświat - Joahim-von-R - 04-05-2020 Hiperborei nie ma. |