Forum Republiki Bialeńskiej
Wniosek o przedłużenie kadencji Rady Republiki. - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Pałac Prezydencki (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=8)
+---- Dział: Sekretariat Prezydenta Republiki (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=223)
+---- Wątek: Wniosek o przedłużenie kadencji Rady Republiki. (/showthread.php?tid=1975)

Strony: 1 2

RE: Wniosek o przedłużenie kadencji Rady Republiki. - Janek Sapieha - 28-09-2020

Rolą przyszłego Prezydenta poza obwołaniem swojego zastępcy, który na swoich barkach dzierżyć będzie ster całego aparatu administracyjnego, jest także powołanie komisji prawniczej w celu zebrania wszystkich aktów prawnych oraz ich wzajemnego dopasowania. Dlatego tak ważne jest, by przewodniczący takiej komisji we właściwy sposób dobrał sobie zespół jurystów oraz wykazał się inicjatywą.

RE: Wniosek o przedłużenie kadencji Rady Republiki. - Ametyst Faradobus - 28-09-2020

I ja naprawdę chcę to uczynić i na mnie warto głosować. Tak uczynię, aby usprawnić, a w urzędzie u mnie prezydenckim będzie ład i porządek. Nie będzie biurokractwa, nie będzie łachmaństwa, nie będzie niczego.

RE: Wniosek o przedłużenie kadencji Rady Republiki. - Ronon Dex - 28-09-2020

OK. Skoro taka jest Wasza decyzja i Wasze zdanie w tej sprawie to wieczorem Ministerstwo Spraw Wewnętrznych przygotuje naszemu p.o. Prezydenta stosowne dokumenty i przedłoży do podpisu.

RE: Wniosek o przedłużenie kadencji Rady Republiki. - Karol Medycejski - 30-09-2020

Skoro już się sytuacja trochę wyprostowała, to nie chciałem zabierać głosu, żeby nie podsycać sporu, ale jednej rzeczy nie mogę przemilczeć. Podkreślam po raz kolejny, że prezydent nie jest uprawniony do wyznaczenia tymczasowego członka RR w miejsce członka prezydenckiego (jakkolwiek by to nie brzmiało). Nie ma takiego trybu. Od razu powinien być powołany nowy stały członek.

RE: Wniosek o przedłużenie kadencji Rady Republiki. - Ronon Dex - 01-10-2020

Już chyba wiemy, że w naszym prawie jest kilka problemów, braków i niezgodności... Rada Republiki przyszłej kadencji będzie musiała to wszystko przeanalizować i doprowadzić do "wyprostowania".

RE: Wniosek o przedłużenie kadencji Rady Republiki. - Karol Medycejski - 01-10-2020

To nie jest zadanie dla Rady Republiki tylko dla ZN. I nie usprawiedliwia to ignorowania obowiązujących norm.

RE: Wniosek o przedłużenie kadencji Rady Republiki. - Ronon Dex - 01-10-2020

Oczywistym jest, że głosuję się ustawy i ich zmiany w ZN -  jednak moim zdaniem to właśnie Rada Republiki, jako organ m.in. powołany do kwestii prawnych (w końcu pełni też rolę sądu) powinna w swoim składzie przeanalizować problemy niespójnego prawa, problemu z brakami uregulowań... co "wychodzi bokiem" w niektórych sytuacjach, a potem przedstawić ZN projekt/projekty zmian w naszym prawie.

A uwaga odnośnie powołania członka rady na stałe jest do p.o. Prezydenta - jeżeli podejmie decyzję i dokona wyboru tegoż członka RR - to oczywiście MSW przygotuje odpowiednie dokumenty do podpisu.

RE: Wniosek o przedłużenie kadencji Rady Republiki. - Karol Medycejski - 01-10-2020

Cytat:Oczywistym jest, że głosuję się ustawy i ich zmiany w ZN -  jednak moim zdaniem to właśnie Rada Republiki, jako organ m.in. powołany do kwestii prawnych (w końcu pełni też rolę sądu) powinna w swoim składzie przeanalizować problemy niespójnego prawa, problemu z brakami uregulowań... co "wychodzi bokiem" w niektórych sytuacjach, a potem przedstawić ZN projekt/projekty zmian w naszym prawie.

Rada Republiki ma jasno określone kompetencje i nie należy do nich prowadzenie debat nad stanem systemu prawa w Republice, chyba że przejściowo sprawuje władzę ustawodawczą. Organy powinny działać na podstawie i w granicach prawa. Miejsce na takie analizy i dyskusje jest w ZN, Rządzie lub na forum ogólnym. No chyba, że ktoś złoży stosowny wniosek o wykładnię lub inny, który uruchomi przepisane prawem postępowanie. Niemniej, lepiej jednak dokonać nowelizacji, niż próbować łatać prawo (zresztą wg mnie byłoby to nieudolne) za pomocą orzeczeń.

Cytat:A uwaga odnośnie powołania członka rady na stałe jest do p.o. Prezydenta - jeżeli podejmie decyzję i dokona wyboru tegoż członka RR - to oczywiście MSW przygotuje odpowiednie dokumenty do podpisu.

Oczywiście, że jest do niego kierowane i mimo to ignoruje on te apele. Prawo nie pozwala na wybór tymczasowego członka z ramienia prezydenta i nowy ("właściwy/docelowy") członek powinien być powołany niezwłocznie. Jak to v-państwo ma działać, jak ignorowane są tak proste normy prawne?

RE: Wniosek o przedłużenie kadencji Rady Republiki. - ʿĀlija zawdżat Akrypa - 01-10-2020

> Już chyba wiemy, że w naszym prawie jest kilka problemów, braków i niezgodności...

Kilka niezgodności? A gdzie tu są zgodności?

RE: Wniosek o przedłużenie kadencji Rady Republiki. - Joahim-von-R - 01-10-2020

>ignoruje on te apele

Ignorował. Właśnie wziął się za pytanie pewnej osoby czy chce do RR.