Forum Republiki Bialeńskiej
Boerland - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: Przedsiębiorstwa (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=99)
+---- Dział: Bialeńskie Biuro Kartograficzne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=149)
+---- Wątek: Boerland (/showthread.php?tid=1989)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7

RE: Boerland - Ronon Dex - 04-10-2020

Ametyst Faradobus napisał(a):... czy na pewno konieczne jest tworzenie trzeciego samorządu?
Jestem podobnego zdania... jak już pisałem uważam, ze to czas i praktyka powinna pokazać czy warto tworzyć kolejny region administracyjny. Niech to "wyjdzie w praniu", a na razie proponowałbym, aby był to rejon należący do Rzeszy, w którym Jan otrzymałby funkcje "zarządcy" (nazwa do uzgodnienia) i prowadził tam planowane przez siebie działania. Jak to wypali to będziemy myśleć dalej czy warto z tego zrobić jakiś odrębny region czy jednak lepiej będzie aby to funkcjonowało jako jakieś "terytorium wydzielone", ale w ramach Rzeszy Bialeńskiej.

Tutaj zastanówmy się nad granicami obszaru... tak aby pasowało to zarówno jako wydzielony rejon w ramach Rzeszy i umożliwiało ewentualne zrobienie w przyszłości z tego regionu administracyjnego bez jakiś sporów "o piksele", jak to miało miejsce swego czasu przy tworzeniu DB.

RE: Boerland - Ametyst Faradobus - 04-10-2020

Wiesz, można nawet założyć tam wolne miasto o gigantycznych granicach. Nie trzeba będzie nawet zmieniać prawa.

Ametyst Faradobus napisał(a):Wiesz, można nawet założyć tam wolne miasto o gigantycznych granicach. Nie trzeba będzie nawet zmieniać prawa.
No w sumie tak... co prawda nie zauważyłem by burmistrzowie wolnych miast robili granice terenów, ale na Półwyspie Lisewskim tak uczyniłem i Wolne Miasto Lisewo ma określone granice, które obejmują teren większy niż samo miasto. Na tej samej zasadzie mógłby powstać ten Boerland - jeśli powstanie miasto o takiej nazwie, to można mu nadać status wolnego miasta i określić jego teren granicami.

RE: Boerland - Karol Medycejski - 04-10-2020

Nie rozumiem, dlaczego nie można tego zrobić normalnie, na zasadach które obowiązują wszystkich po równo, czyli jako lenno?

RE: Boerland - Ametyst Faradobus - 04-10-2020

Generalnie wolne miasta powinny się starać o własne terytoria. Jeżeli tego nie robią to powinienem ich wyręczyć. Generalnie mój koncept jest taki, że wolne miasta mają być czymś na kształt "mikrorepublik" / "mikropaństewek" i oprócz terenów ściśle miejskich obejmować mogą miejscowości satelickie.

No to skoro "obok" jest temat dotyczący mapy Anatolii, to może to tam zróbmy?

RE: Boerland - Janek Sapieha - 05-10-2020

Cytat: Akceptuje to, że ukryty wśród lasów Boerland rodzi się jako twór narracyjny. Przez najbliższy czas owładną nas karczowanie, zasiedlanie i tym podobne sprawy. W międzyczasie w trekkerach kiełkuje idea do samookreślenia poprzez wybranie lokalnych władz w wyborach, tworzenie praw oraz instytucji. Nadamy tok sprawie jak tylko na forum powstanie do tego odpowiedni dział w celu publikowania treści. Osobiście doradzam, by już teraz umieścić go w samorządach. Proponuje także stworzenie poddziałów: Życie Boerlandu, Kommando, Wielka Rada, Miasta. Oznaczone przez Ciebie w grafice terytorium, proszę o dodanie do map na naszej stronie.

Zauważyłem, że podjąłeś się trudu korekty mapy jak również jej upublikowania w galerii. Każdy wykształcony Bialeńczyk powinien skojarzyć, by w takiej sytuacji bez względu na okoliczności, podziękować za włożoną pracę, co teraz czynie. Z pokorą podchodzę do koncepcji wysuwanych przez Ametysta i Karola albowiem nie ukrywam, że bardzo chciałbym zobaczyć jak będą wyglądać w kapeluszach. Co do mnie, nie skarżę się ani nie upominam, ciągnę swój wózek i marzę o przyszłości.

RE: Boerland - Ronon Dex - 05-10-2020

Na razie proponuję wstawić Boerland jako poddział w Rzeszy - tak jak Półwysep Lisewski. Jeżeli regon "awansuje" w region administracyjny to samo przeniesienie go "o oczko" wyżej to dosłownie chwila.

RE: Boerland - Ametyst Faradobus - 05-10-2020

Można też pomyśleć, aby poza "bazą" istniały tam jakieś lenna.

RE: Boerland - Ronon Dex - 05-10-2020

Ametyst Faradobu napisał(a):Można też pomyśleć, aby poza "bazą" istniały tam jakieś lenna.
Tylko, że lenna nie wymyślisz... podstawowym warunkiem jest osoba chętna do prowadzenia takowego.