![]() |
|
Organizacja Poczty - narada - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Przedsiębiorstwa (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=99) +---- Dział: Związek Pocztowy Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=265) +---- Wątek: Organizacja Poczty - narada (/showthread.php?tid=2165) |
RE: Organizacja Poczty - narada - Iwan Pietrow - 24-11-2020 > tymczasem dalej możemy zastanawiać się nad strukturą Związku. Myślę, że najprostszym rozwiązaniem będzie stworzenie "centralnego" systemu pocztowego, który zarządzany będzie przez publiczną instytucję, np. Pocztę Bialenii oraz dodanie obok niego systemu "regionalnego". I tak, w przypadku Dżamahiriji będzie to instytucja stworzona i zarządzana przez władze tego regionu, a w przypadku Rzeszy każdy lennik dostanie możliwość stworzenia własnych struktur poczty. W rzeczywistości takie rozwiązanie raczej nastręczałoby więcej problemów i nie miałoby sensu, ale u nas w zasadzie nie ma to różnicy. Wręcz przeciwnie, ponieważ każdy zainteresowany dostanie możliwość stworzenia czegoś "swojego". Jeśli zaś chodzi o kwestie czysto organizacyjne, to proponowałbym, aby zarząd nad związkiem objął, np. prezydent. RE: Organizacja Poczty - narada - Ametyst Faradobus - 25-11-2020 Spróbujmy do tego podejść jakoś całościowo.
1. Myślę, że dobrym pomysłem jest przemianowanie Poczty Bialenii na Bialeński Związek Pocztowy / Związek Pocztowy Republiki Bialeńskiej. Strukturalnie mogłaby to być z jednej strony państwowa firma, a z drugiej korporacja pomniejszych podmiotów. To znaczy lennicy, wolne miasta, władze samorządowe i ewentualnie inne osoby będą mogły tworzyć własne struktury poczty, a wszędzie tam gdzie takie nie powstaną (np w Dżamahirji albo na tych terenach Rzeszy, gdzie nie powstanie lokalna poczta) narracyjnie usługi pocztowe świadczyć będzie bezpośrednio BZP.
2. Faktyczna działalność BZP będzie koncentrowała się wokół emisji znaczków. Skoro każdy lennik będzie mógł mieć własną pocztę to logiczne, aby mógł wyemitować znaczek. I tu mamy dwie kwestie do omówienia:
- Czy powinny istnieć jakieś ogólne wymagania? Ja uważam, że tak. Na przykład BZP mógłby odgórnie ustanowić ceny (oczywiście symboliczne), które należałoby umieszczać na znaczkach. Ponadto wszystkie bialeńskie znaczki powinny mieć jakiś element wspólny umożliwiający ich identyfikację - logo BZP, skrót "BZP", godło Bialenii albo nazwę państwa, do ustalenia. Chodzi o to, aby w różnorodności nie zatracić drobnej dozy jednolitości.
- Kto powinien dopuszczać znaczki do emisji? Początkowo pomysł miałem taki, aby każdy wyemitowany przez lokalną pocztę znaczek trafiał najpierw do BZP i dopiero tu był zatwierdzany pod względem formalnym i przekazywany do Światowego Związku Filatelistycznego. Z drugiej strony nie wiem, czy to aby nie nadmierne ograniczenie i biurokractwo?
Poza znaczkami emitowanymi przez lenników byłyby oczywiście te emitowane bezpośrednio przez BZP - odgórnie lub na drodze konkursu. Przede wszystkim, jak już pisałem, postawiłbym na "ogólnobialeńskie" serie znaczków - kilka jednolitych pod względem stylu, tematyki albo koloru. Ja tu już mam kilka pomysłów takich jak bialeńskie ordery i odznaczenia, bohaterowie Bialenii, regiony Bialenii, samorządy, heraldyka itp. Oczywiście BZP wypuszczałby także "ogólnobialeńskie" znaczki pojedyncze, np po wyborze nowego prezydenta powstawałby znaczek z jego podobizną, który byłby regularnie emitowany w różnych kolorach przez cały okres prezydentury. Podobnie co roku ukazywałby się znaczek z nowym Bohaterem Bialenii.
3. Zastanówmy się, czy te wszystkie rozwiązania, na które się wspólnie zdecydujemy wymagają kodyfikacji (np w formie rozporządzenia albo ustawy), czy też decydujemy się na umowę niepisaną? RE: Organizacja Poczty - narada - Karol Medycejski - 27-11-2020 Uważam, że powinniśmy trzymać się z dala od ustawy - parodiujmy Pocztę Polską i towarzyszącą jej rzeczywistość, ale z wyłączeniem sraczki legislacyjnej. Proponowałbym prosty model biznesowy - niech poczty w lennach działają pod auspicjami PB na zasadzie franczyzy. PB pozwoli na używanie swoich znaków towarowych, know-how'u (cóż tego nie będzie raczej za wiele) itp. a w zamian lennicy lub inne podmioty, zobowiążą się do prowadzenia działalności pocztowej na terenie swojego lenna w postaci narracji (można określić minimalną częstotliwość postów itp.). Można też sporządzić kontrakty na piśmie, jeśli nam się będzie chciało. W ten sposób "centrala" będzie emitować znaczki i generować jakąś tam poboczną narrację, ale będzie ona wzmocniona działaniami w lennach, co wydaje się być obopólnie korzystne. Łapcie też film na zachętę: RE: Organizacja Poczty - narada - Ametyst Faradobus - 28-11-2020 A właśnie, najbliższe wybory prezydenckie też przeprowadzi poczta. RE: Organizacja Poczty - narada - Ronon Dex - 28-11-2020 Ametyst Faradobus napisał(a):A właśnie, najbliższe wybory prezydenckie też przeprowadzi poczta.W promocyjnej cenie 70 mln BLN (bialenów)...
RE: Organizacja Poczty - narada - Ametyst Faradobus - 28-11-2020 Tyle to ja wydałem ostatnio na druk zaproszeń z błędną datą RE: Organizacja Poczty - narada - Iwan Pietrow - 28-11-2020 Generalnie zgadzam się z pomysłami Karola. Jedyne do czego miałbym uwagę, to propozycja ustalania częstotliwości postów (jakkolwiek mała by ona nie była), bo tego nigdy w praktyce nie da się wyegzekwować na wszystkich (a zmuszać też nie można). RE: Organizacja Poczty - narada - Ametyst Faradobus - 28-11-2020 Tak, co najwyżej uzna się placówkę za upadłą i wtedy będzie nawet ciekawie, bo pojawi się sytuacja, gdzie do jakiejś części państwa poczta zwyczajnie przestanie docierać. RE: Organizacja Poczty - narada - Ametyst Faradobus - 05-12-2020 Zmieniłem właśnie nazwę Poczty na Związek Pocztowy Republiki Bialeńskiej. Proponuję w dalszej kolejności przystąpić do opracowania loga oraz (ewentualnie) regulaminu działalności.
Sugeruję, aby prawo emisji znaczków przysługiwało (poza samym Związkiem, który posiadać będzie akredytację władz RB) następującym podmiotom skupionym w Związku:
1. Lennikom Rzeszy,
2. Wolnym Miastom Rzeszy,
3. Władzom regionów (RzB, DB, Wyspy Przyjaźni)
4. Samorządnym jednostkom administracyjnym Dżamahirji
Proponuję także, aby każdy znaczek musiał zawierać następujące elementy identyfikacyjne:
1. Logo, nazwę lub skrót ZPRB
2. Ewentualnie symbol lub nazwę państwa (BIALENIA/RB/REPUBLIKA BIALEŃSKA/BIA)
3. Nazwę, skrót lub symbol podmiotu emitującego (np lenna/miasta)
4. Wartość w bialenach (przy czym tu można ustalić, że lennicy i wolne miasta mogą emitować znaczki za 1 bialena, samorządy do 3 bialenów, a większe wyłącznie ZPRB)
Zarządca Związku prowadził będzie wykaz podmiotów w nim skupionych oraz zatwierdzał znaczki i wysyłał do siedziby ŚZF w celu emisji.
RE: Organizacja Poczty - narada - Karol Medycejski - 05-12-2020 Moje wstępne propozycje identyfikacji wizualnej. ![]() ![]()
|