Forum Republiki Bialeńskiej
Budowa Kolei Rzeszy - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: Archiwum (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=134)
+---- Dział: Zespół Archiwalny "Samorządy i Państwa Stowarzyszone" (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=393)
+----- Dział: Rzesza Bialeńska (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=11)
+------ Dział: Koleje Rzeszy (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=275)
+------ Wątek: Budowa Kolei Rzeszy (/showthread.php?tid=2350)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

RE: Budowa Kolei Rzeszy - Ronon Dex - 06-04-2021

Ametyst Faradobu napisał(a):Jak dla mnie to najlepszy jest ten: http://spolecznosc.bialenia.org.pl/galle..._23_47.png

No to wybór został dokonany... W najbliższym czasie pomyślę nad taborem, bo o ile dla Tramwaju Lisewskiego został on wstępnie dokonany, to w przypadku Półwyspu Lisewskiego jest to sprawa bardziej złożona. Tam w grę wchodzi nie tylko transport pasażerski, ale z racji przemysłu (stocznia, porty, zakłady zbrojeniowe) będzie potrzebny też odpowiedni transport ładunków.

RE: Budowa Kolei Rzeszy - Ametyst Faradobus - 06-04-2021

To na dniach powołam Kolej do życia i niedługo później otwarty zostanie Poleski Tramwaj, który z Karolem przekażemy Rzeszy (tylko kłócimy się jeszcze z Lwem Wolnogradu o cenę). Kolejny projekt, który będę realizował zakłada stworzenie trasy turystycznej w stylu retro, do której już stworzyłeś tabor jako jeden z wariantów Poleskiego. Pewnie też zlokalizuję to gdzieś na Polesiu, może jako dojazd do jakiejś miejscowości turystycznej w głuszy (zainspirowała mnie kolejka z Hajnówki do Topiła).

Ametyst Faradobus napisał(a):To na dniach powołam Kolej do życia i niedługo później otwarty zostanie Poleski Tramwaj
A chwile po powołaniu Kolei Rzeszy powstanie Kolej Lisewska...

[Obrazek: 3_06_04_21_6_54_31.png]    [Obrazek: 3_06_04_21_7_01_40.png]

... zdecydowałem się na nie nazywanie jej "tramwajem", ponieważ w dużym stopniu będzie to również przewóz towarów i obsługa przemysłu (a "tramwaj" to skojarzenie wprost z przewozem pasażerskim). Kolor też jeszcze nie wybrany, cały czas bije się z myślami, bo po głowie chodzą mi jeszcze inne warianty kolorystyczne.

[Obrazek: 3_06_04_21_7_02_04.png]    [Obrazek: 3_06_04_21_7_02_33.png]

Na przykład błękitny, w sumie to taki niby region związany silnie z morzem. Przyjdzie czas na decyzję, a może będzie ona po prostu związana z ostatecznym wyborem taboru kolejowego. Zobaczymy. Kolor logo nie jest najważniejszy...

Na razie jestem na etapie wyboru taboru, o ile pasażerski już w sumie mam...

[Obrazek: pK1iBrW.png]

[Obrazek: tyzMctC.png]

...to cały czas kombinuję nad towarowym i rozwojem linii kolejowych na Półwyspie.

RE: Budowa Kolei Rzeszy - Ametyst Faradobus - 06-04-2021

Ja bym Ci sugerował żółć, wtedy charakterystyczny "pomorski" kolor wykorzystamy gdzieś na Pomorzu.

Ametyst Faradobus napisał(a):Ja bym Ci sugerował żółć, wtedy charakterystyczny "pomorski" kolor wykorzystamy gdzieś na Pomorzu.
W zasadzie czemu nie... nawet mam tabor w odpowiedniej wersji kolorystycznej.

[Obrazek: 2YXQODE.png]

[Obrazek: pNwCRg9.png]

W sumie na RT SZT-L3 jestem zdecydowany, wersja z niebieskimi drzwiami mogła by być właśnie dla Pomorza.

RE: Budowa Kolei Rzeszy - Ametyst Faradobus - 07-04-2021

Fajne. To dzisiaj powołuję, chyba zdecydujmy się na poddział w Rzeszy.

RE: Budowa Kolei Rzeszy - Ametyst Faradobus - 09-04-2021

Zatem ruszyliśmy. Od wczoraj działają Kolej Lisewska oraz Poleski Tramwaj. Obydwie linie zostały już wstępnie opisane, więc zapraszam na pokład. Tymczasem można myśleć nad kolejnymi projektami. Ja sam planuję wykorzystać pomysł z kolejką wąskotorową do tego, aby połączyć miejscowości na terenie Kniaźstwa Jaruzelimy ze stacją Tramwaju w jego stolicy. Nie wiem jeszcze czy będzie to inicjatywa ściśle prywatna czy też oddam ją docelowo Rzeszy. Wykorzystam przy okazji dosyć klimatyczne zdjęcia z ukraińskiej kolejki wąskotorowej.

Mam też w głowie kilka innych pomysłów, już ściśle związanych z Reichsbahnem. Wynikają one w sporej mierze z potrzeb.

1. Stworzenie linii łączącej Wolnograd z Kościeliskiem, która przy okazji obejmie jakieś wioski w Puszczy Kościeliskiej, do których nie dojeżdża Tramwaj.
2. Budowa linii z Apfelbaumstadt do Żelaźna - tym razem można by połączyć ze światem miejscowości na wschód od rzeki Czarnej.
3. Budowa "kolei nadmorskiej" - mogłaby ona prowadzić od Nowej Auttery do Kluczyna i zatrzymywać się w nadmorskich miejscowościach, do których nie docierają BLK.
4. Budowa kolejki podmiejskiej w Wolnogradzie - tu problemem nadal jest brak choćby ogólnego planu stolicy.
5. Jakaś inicjatywa na Anatolii - choćby próba połączenia Arthurbergu z miastami na wschodzie wyspy (chociaż nie wiem, czy to nie jest jednak przedsięwzięcie dla BLK, może my zajmijmy się tam lokalnymi połączeniami?).

Rzecz jasna realizacja tych planów jest kwestią raczej dalszej perspektywy, ale już teraz można zacząć myśleć.

RE: Budowa Kolei Rzeszy - Ronon Dex - 09-04-2021

Ametyst Faradobus napisał(a):5. Jakaś inicjatywa na Anatolii - choćby próba połączenia Arthurbergu z miastami na wschodzie wyspy (chociaż nie wiem, czy to nie jest jednak przedsięwzięcie dla BLK, może my zajmijmy się tam lokalnymi połączeniami?).
Zgadzam się... BLK po odpadnięciu większości tras z powodu powstania Dżamahiriji oraz odseparowania Półwyspu Lisewskiego ma spore moce przerobowe. Proponuje by na Anatolii, gdzie są duże odległości przewozami pasażerskimi zajęła się BLK. przy czym początkowo za pomocą szybkich pociągów z lokomotywami spalinowymi, a potem z czasem gdy nastąpi elektryfikacja szybka kolej elektryczna.

Na pierwszy etap doskonale nadaje się RT LS-8P z wagonami RT WP-8, a na kolejny np. RT EZT-D5.

Przewozy towarowe to BNSF i tutaj nie ma co zmieniać...

Ametyst Faradobus napisał(a):3. Budowa "kolei nadmorskiej" - mogłaby ona prowadzić od Nowej Auttery do Kluczyna i zatrzymywać się w nadmorskich miejscowościach, do których nie docierają BLK.
I tutaj proponuje "linię niebieską"...

[Obrazek: 3_09_04_21_4_37_28.png]

Tabor analogiczny jak na Półwyspie Lisewskim - z elementami niebieskimi.

[Obrazek: pK1iBrW.png]

Ametyst Faradobus napisał(a):4. Budowa kolejki podmiejskiej w Wolnogradzie - tu problemem nadal jest brak choćby ogólnego planu stolicy.
Za plan Wolnogradu trzeba się zabrać koniecznie...

[Obrazek: 3_09_04_21_4_46_02.png]

Tabor stosowny poszukam... może coś takiego?

[Obrazek: 2j3ZCZy.png]

Ametyst Faradobus napisał(a):2. Budowa linii z Apfelbaumstadt do Żelaźna - tym razem można by połączyć ze światem miejscowości na wschód od rzeki Czarnej.

Muszę pokombinować...

RE: Budowa Kolei Rzeszy - Ametyst Faradobus - 09-04-2021

To może najpierw zajmijmy się Koleją Pomorską/Nadmorską? Ty opracuj tabor, a ja całą resztę i zaczniemy budowę tak, aby na Pierwszego Maja można było otwierać.

RE: Budowa Kolei Rzeszy - Ronon Dex - 09-04-2021

Ametyst Faradobus napisał(a):To może najpierw zajmijmy się Koleją Pomorską/Nadmorską? Ty opracuj tabor, a ja całą resztę i zaczniemy budowę tak, aby na Pierwszego Maja można było otwierać.
Pomorska czy Nadmorska... co wpisać w logo?

Tabor w zasadzie wybrany. W zasadzie muszę tylko pokombinować z krojem napisów (podobnie jak w przypadku Kolei Lisewskiej), tak aby nie było trzeba przy każdym screenie kombinować w Gimp-ie. Z pewnej odległości napis jest nieczytelny, a widać tylko sam styl napisu. Jak będzie taki sam jak w grze to uprości to sprawę.