Forum Republiki Bialeńskiej
Układ V-słoneczny - jego budowa i związana z tym narracja. - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: Uniwersytet Bialeński (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=12)
+---- Dział: Wydział Wojskowy (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=69)
+---- Wątek: Układ V-słoneczny - jego budowa i związana z tym narracja. (/showthread.php?tid=2423)

Strony: 1 2 3 4 5

RE: Układ V-słoneczny - jego budowa i związana z tym narracja. - Joahim-von-R - 02-04-2021

Cytat: Powiedz co myślisz o sytuacji, aby jakiś "pas asteroidów" był nie tak jak w realowym układzie słonecznym pomiędzy orbitami Marsa i Jowisza, ale np. pomiędzy Pollinem, a Vulcanem.
Interesujący pomysł. Mamy tam sporo miejsca, więc trzeba by coś tam umieścić. Pas asteroid pasuje jak ulał.

Cytat:5. Sarmacja - nie wiem i guzik mnie oni obchodzą, szkoda że Hasselandu już jako państwa nie ma, bo z nimi w tej materii się dało współpracować, nawet im kosmodrom kiedyś zrobiłem. Można spróbować się z nimi porozumieć... ale ja do Sarmacji (a to teraz Sarmacja przecież) na pewno się nie będę udawał. Jeżeli chodzi o Hasselandzki kosmodrom to mógłbym nawet coś tam porobić, wszak to moje dzieło i mogę je kontynuować (nawet go odtworzyłem). 
W Sarmacji z (działających) elementów kosmicznych jest mój (prywatny) Sarmacki Instytut Astronomiczny (którego siedziba jest poza Sarmacją, bo w sclavińskim Eldoracie, heh) no i Hasselandzka Agencja Kosmiczna... Z tym że to drugie właściwie nie funkcjonuje. Coś tam było jak byłem tam dyrektorem, ale ostatnio zrezygnowałem, a nowego dalej nie ma. Jak chcesz mogę zaproszenie wysłać, może ktoś dołączy.

Cytat:W ogóle oprócz prac nad naszym układem planetarnym można by się pobawić w tworzenie sąsiednich, gdzie można by jeszcze bardziej "odjechać" od wzorców z realowego układu słonecznego i wykombinować inne założenia np. układy gwiazd podwójnych itd.
O to też ciekawe. A co do układu gwiazd podwójnych, to w porównaniu do naszego systemu to bardzo alternatywne, ale w realu takie systemy znaleziono (np. Kepler-16). Ba, lepiej, znamy co najmniej jeden układ gwiazd potrójnych (z tym że planeta okrąża tylko jedną gwiazdę, ale inne też widać z jej powiechrzni).

RE: Układ V-słoneczny - jego budowa i związana z tym narracja. - Ronon Dex - 02-04-2021

Ametyst Faradobus napisał(a):W Suderlandzie ambasadora raczej nie mamy, ale możesz się tam przejechać nawet jako wiceprezydent.
Zaproszenie zostało wystosowane... oni naprawdę robię fajne modele i świetnie by się to uzupełniało z naszymi działaniami i wizualizacjami.

Joahim von Ribertrop napisał(a):Coś tam było jak byłem tam dyrektorem, ale ostatnio zrezygnowałem, a nowego dalej nie ma. Jak chcesz mogę zaproszenie wysłać, może ktoś dołączy.
Szkoda, że zrezygnowałeś... bo jak możesz zobaczyć w Leocji udało mi się odtworzyć Kosmodrom HAK, miałbyś czym dyrektorować.

RE: Układ V-słoneczny - jego budowa i związana z tym narracja. - Ronon Dex - 03-04-2021

Udało mi się dzisiaj zakończyć odtwarzanie naszego układu v-słonecznego, do takiej postaci w jakiej był gdy prace nad nim przerwałem czyli gdzieś o okolic 2014-2015.

Niestety nie udało mi się odnaleźć elementu, który wówczas służył jako Mortuus. Znalazłem za to planetę, z której powstał (poprzez zmniejszenie) księżyc Mortuus I. Z konieczności musiałem użyć planety, która najbardziej przypomina obiekt użyty wtedy jako Mortuus.

[Obrazek: xyb3AK6.png]

Dorobiłem mu odpowiednie pierścienie i chyba wystarczająco przypomina pierwotnego Mortuusa, by można było go dalej używać...

Księżyc Mortuus I jest taki jaki był pierwotnie.

[Obrazek: h4OW6A3.png]

Trudno też było odnaleźć obiekty, które były użyte poprzednio jako księżyce Czerwonej Planety (Marsa - mikronacyjnego - nie mylić z realowym), ale ponieważ poprzednie były słabej jakości, to przy okazji zrobiłem ładniejsze.

Mars I

[Obrazek: TERbGMo.png]

Mars II

[Obrazek: uNX3frL.png]

Podobnie z małymi księżycami Vulcana, są nieco inne (choć wtedy jakość była tak słaba, że nie ma w zasadzie porównania).

Vulcan I

[Obrazek: aXzwi6Y.png]

Vulcan II

[Obrazek: Qep6Kuc.png]

W zasadzie na tym chciałem skończyć "odzyskiwanie danych" i pójść dalej - ale jedna rzecz jeszcze mi się nie podobała... księżyc Gigas I. Kilka lat temu gdy w dość krótkim czasi składałem układ v-słoneczny, to użyłem słabej jakości tekstur, zaimplementowanych z pewnego dodatku. Co prawda odnalazłem ten oryginał, ale jest on po prostu brzydki, ze względu na słabą jakość. Przez co odstaje jakościowo od Gigasa II i Gigasa III.

Postanowiłem nieco zmienić ten stan rzeczy i testowo wstawiam nieco inaczej zrobiony Gigas I. Ogólnie wizerunek jest podobny, zieleń i woda, ale w tej teksturze są lepsze, stonowane kolory i większa rozdzielczość.

Stary Gigas I

[Obrazek: DhZJS9X.png]

Nowy Gigas I

[Obrazek: ORqq21q.png]

Czy sądzicie, że można przymknąc oko na taką zmianę? W imię lepszej jakości wizualnej naszego v-układu słonecznego... Moim zdaniem można uznać, ze nasze pierwsze sondy kosmiczne z 2014 nie były jakimiś "cudami techniki" (bo nie były...) i zdjęcie planety po prostu "nie wyszło", a cyfrowa obróbka doprowadziła do pewnych błędów wizerunkowych.

Teraz trzeba by zacząć odkrywać jakieś mniejsze obiekty... np. planety karłowate. Już wcześniej wspomniałem o Ceres, no cóż - skoro Ametyst stwierdził, że kiedyś ZSKHiW zrobiło misję na ten obiekt układu, to należy chyba uznać, że on istnieje.

Przygotowałem dwa inne podobne obiekty, o średnicy 300-500 km...

[Obrazek: hNdynyL.png]

[Obrazek: jVJI8Gf.png]

Powstały przez przewymiarowanie realowego Plutona i Charona... oczywiście wg wizji z symulatorka Orbiter. Takich obiektów można stworzyć więcej. Nie ma też problemów z uzyskaniem i wstawieniem znacznie mniejszych kosmicznych "skał" o nieregularnych kształtach i wielkości kilometra czy kilku kilometrów

RE: Układ V-słoneczny - jego budowa i związana z tym narracja. - Joahim-von-R - 03-04-2021

Ogólnie to zdecydowana większość tych mniejszych obiektów nie powinna być kulami, tylko być nieregularna. Poniżej pewnej wielkości po prostu nie da się utrzymać kształtu kuli. Te jeszcze powinny przejść.

I jeszcze taka sprawa do namysłu... Czy wprowadzamy jakiś system klasyfikacji planetoid w stylu tego realowego? W realu jest to tak, że przed nazwą mamy numer, np. (1) Ceres.

RE: Układ V-słoneczny - jego budowa i związana z tym narracja. - Ronon Dex - 03-04-2021

Joahim-von-R napisał(a):Ogólnie to zdecydowana większość tych mniejszych obiektów nie powinna być kulami, tylko być nieregularna. Poniżej pewnej wielkości po prostu nie da się utrzymać kształtu kuli. Te jeszcze powinny przejść.

Dokładnie jak napisałeś... poniżej ok. 200-300 km średnicy to kulistość "odpada"... jeśli uważasz to za słuszne i prawidłowe to mogę je powiększyć, bo jedna ma w tej chwili nieco ponad 300 km, a druga ponad 500 km. Po prostu zacząłem od największych. Nieregularnych skał trochę jest, a poprzez zmiany teksturowania i manewrowanie wielkością (to dość proste zmiany) da się je rozmnożyć.

Parę przykładów:

[Obrazek: thXcNSd.png]

[Obrazek: rAhaO9C.png]

Joahim-von-R napisał(a):I jeszcze taka sprawa do namysłu... Czy wprowadzamy jakiś system klasyfikacji planetoid w stylu tego realowego? W realu jest to tak, że przed nazwą mamy numer, np. (1) Ceres.
Bardzo dobry pomysł... bierzemy realowy czy zaproponujesz coś mikronacyjnie oryginalniejszego?

RE: Układ V-słoneczny - jego budowa i związana z tym narracja. - Ametyst Faradobus - 03-04-2021

Cytat: Czy sądzicie, że można przymknąc oko na taką zmianę? W imię lepszej jakości wizualnej naszego v-układu słonecznego... Moim zdaniem można uznać, ze nasze pierwsze sondy kosmiczne z 2014 nie były jakimiś "cudami techniki" (bo nie były...) i zdjęcie planety po prostu "nie wyszło", a cyfrowa obróbka doprowadziła do pewnych błędów wizerunkowych.

Wydaje się to wręcz realistyczne zwłaszcza, że nasza technyka rozwija się w oszałamiającym tempie.

Ametyst Faradobus napisał(a):Wydaje się to wręcz realistyczne zwłaszcza, że nasza technyka rozwija się w oszałamiającym tempie.
W związku z tym rozwojem, zamierzam Joahima (o ile wyrazi na to zgodę) awansować do stopnia oficerskiego w Korpusie Kosmicznym, powierzyć mu dowództwo statku kosmicznego "Maciej Kamiński" ("Andrzej Swarzewski" poleciał z misją na Belgraidę) oraz wysłać go z misją pomiędzy orbity Pollinu i Vulcana, ponieważ z obserwacji wynika, że znajduje się tam pas planetoid. Zadaniem byłoby odkrywanie takich obiektów oraz ich opis i stworzenie systemu ich klasyfikacji. Aktualnie czekam na odpowiedź od zainteresowanego...

RE: Układ V-słoneczny - jego budowa i związana z tym narracja. - Ametyst Faradobus - 03-04-2021

Joahim już dawno powinien był taki awans dostać.

Ametyst Faradobus napisał(a):Joahim już dawno powinien był taki awans dostać.
Pewnie... tylko jakoś dopiero teraz wyszło, że chłop interesuje się kosmosem i ma wiedzę. Wcześniej się nie zdradził, co w sumie dobrze rokuje jak dla żołnierza - bo nie klepie ozorem.  Wink

Jak się zgodzi (dostał propozycję via PW) to nawet jutro zostanie kapitanem i dowódcą statku kosmicznego... będzie latał po v-kosmosie i robił opisy planet, księżyców, planetoid itd. A i swoimi pomysłami dopomoże w rozwoju v-układu słonecznego, a może i sąsiednich układów.

RE: Układ V-słoneczny - jego budowa i związana z tym narracja. - Joahim-von-R - 04-04-2021

Tak jak mówiłem te dwie skały (300 km i 500 km) jeszcze kuliste być mogą (a przynajmniej tak mi się wydaje).

Cytat:Bardzo dobry pomysł... bierzemy realowy czy zaproponujesz coś mikronacyjnie oryginalniejszego?
Chyba realowy... Najwyżej jak ktoś coś wymyśli to się zmieni.