Forum Republiki Bialeńskiej
Konsultacje społeczne ws. budowy Stolicy - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Wątek: Konsultacje społeczne ws. budowy Stolicy (/showthread.php?tid=2622)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7

RE: Konsultacje społeczne ws. budowy Stolicy - Ametyst Faradobus - 19-10-2021

Niewątpliwie te wizualizacje w Człowieku z wysokiego zamku są godne uwagi. Mam jednak pytanie zasadnicze: skąd taka nazwa?

RE: Konsultacje społeczne ws. budowy Stolicy - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 19-10-2021

Jeśli chodzi o nazwę miasta, to jest w pierwszym poście napisane.

A dlaczego czerpiemy z Persji?

RE: Konsultacje społeczne ws. budowy Stolicy - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 19-10-2021

Bo Zielony Kościół jest w założeniu szyicki (choć z wpływami sufickimi w osobach Aliego i mojej, którzy byliśmy Ezo-Oskarkami zanim to było modne).

Ja proponuję już teraz rozrysować roboczy plan, na którym zaznaczymy zasięg różnych dzielnic. Możemy też wzorować się na budowie Astany. Kiedyś widziałem kazachski film propagandowy o Nazarbajewie - wielkim budowniczym wszystkiego, a potem kolega Kazach mi uświadomił, że to wszystko jest deweloperka z gównianych materiałów i że się rozpadnie, a potem stolica wróci do Ałmaty jak tego chce każdy logicznie myślący Kazach. Idealny wzorzec dla nas.

Aha, pamiętam też jak postanowiłem odwiedzić supernowoczesny gmach parlamentu Gruzji w Kutaisi. Obok był równie nowoczesny i pusty gmach rządu na potrzeby wyjazdowych posiedzeń, a wokół gruz (xD), chwasty, błoto i maszty, na których powiewały podziurawione flagi Gruzji oraz Jewrosojuza. Rok albo dwa lata później parlament znowu przeniósł się do Tbilisi i teraz tam już chyba nic nie ma poza tym wielkim i pustym gmachem. Mogę pokazać Wam filmy z moich nawiedzin.

RE: Konsultacje społeczne ws. budowy Stolicy - ʿĀlija zawdżat Akrypa - 20-10-2021

> potem stolica wróci do Ałmaty

Stolica wróci do Ałmaty, Polska będzie znowu od morza do morza, księżna Małgorzata powróci na tron zjednoczonych hospodarstw, Szwecja upadnie, Związek Radziecki się odrodzi, a Południe powstanie ponownie.

Innymi słowy, fat chance.

RE: Konsultacje społeczne ws. budowy Stolicy - Iwan Pietrow - 20-10-2021

Wcale nie, solidnie tam budują. Widziałem to na własne oczy. Mieszkałem na jakimś 20 piętrze w budynku w centrum miasta i nic się nie zawaliło.

Ten Kazach to pewnie z Ałmaty. Południe nie lubi Astany.

RE: Konsultacje społeczne ws. budowy Stolicy - Ronon Dex - 20-10-2021

Andrzej Płatonowicz Ordyńsk napisał(a):Proponuję wstępnie, by miasto umieścić u zbiegu rzeki Białej i rzeki Grutinki (I 16).
Czy taka lokalizacja nowej stolicy nie jest zbyt "peryferyjna"?

Może lepszą lokalizacją byłoby jej umieszczenie nad rzeką Ankarą, np. w okolicy tego rozlewiska skąd wypływa rzeka Bełtawa? Gdzieś na stylu kwadratów J8 i J9...

W tym przypadku mam dobrą komunikację z różnymi rejonami kraju. Umieszczenie stolicy we wschodniej części Anatolii powoduje, że odległość do północnych rejonów Wyspy Bialeńskiej przekroczy 2500 km. Umieszczenie w proponowanej przeze mnie okolicy to maksymalnie 1200-1300 km do każdego punktu w kraju.

RE: Konsultacje społeczne ws. budowy Stolicy - Ametyst Faradobus - 20-10-2021

Właśnie on z Semipałatyńska.

Jeszcze jedna sprawa: czy budowa nowej stolicy nie sprawi, że Port Arthurberg kompletnie straci znaczenie?

RE: Konsultacje społeczne ws. budowy Stolicy - Ronon Dex - 20-10-2021

Ametyst Faradobus napisał(a):Jeszcze jedna sprawa: czy budowa nowej stolicy nie sprawi, że Port Arthurberg kompletnie straci znaczenie?
A dlaczego miałby stracić? Jest to duży port morski położony na anatolijskim brzegu Cieśniny Bialeńskiej, ważny ośrodek komunikacji pomiędzy Wyspą Bialeńską, a Anatolią. Natomiast jako ośrodek władzy nigdy nie był specjalnie ważny... ot siedziba Miecznika, ale to przecież "władza zapasowa".

Nie zmieni to faktu, że Port Arthurberg jest ważnym ośrodkiem przemysłowym (sam mam tam bardzo duże zakłady RAT) i nie zmieni tego budowa stolicy. Co więcej Port Arthurberg jest ważny ośrodkiem komunikacyjnym - o ile stolica będzie miała własne lotnisko (miałaby je gdziekolwiek by powstała), to transport morski będzie do niej szedł właśnie przez Port Arthurberg. W zasadzie z racji tego, że budowa nowej stolicy potrwa długi czas to port w Port Arthurberg będzie miał mocno zwiększone obroty, kto wie czy nie ulegnie rozbudowie... bo przecież wiele rzeczy będzie szło drogą morską.