Forum Republiki Bialeńskiej
Spotkanie na szczycie - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: Archiwum (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=134)
+---- Dział: Zespół Archiwalny "Samorządy i Państwa Stowarzyszone" (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=393)
+----- Dział: SUDERLAND (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=289)
+------ Dział: Rynek Główny (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=293)
+------ Wątek: Spotkanie na szczycie (/showthread.php?tid=2664)

Strony: 1 2 3 4 5 6

RE: Spotkanie na szczycie - Juan Willam Louis Grenaldi - 05-11-2021

Nie wiem jak z komunistami, ale monarchista jest, przynajmniej jeden.

Ehh suderlandzie, suderlandzie, nie wiem czy jeszcze mogę się nazwać suderlanczykiem gdyż nie było mnie blisko 3-4 lata. Przyznam że czuję się trochę rozczarowany gdyż nie mogłem znaleźć strony Suderlandu, z drugiej jestem zachwycony faktem że istnieje jakaś działalność.

Panie Dmowski mówi pan o powrocie do korzeni, ale czy pamięta pan gdzie Sowiński rekrutował pierwszych obywateli, gdzie wszyscy już się znali?

RE: Spotkanie na szczycie - Stanisław Dmowski - 05-11-2021

Oczywiście, była to pewna gra, którą większość z nas wspomina dość dobrze. Niemiecka...

RE: Spotkanie na szczycie - Jarek Wawrzyniak - 06-11-2021

Szanowni Panowie

Nie będę mówił o historii Sederlandu bo zwyczajnie jej nie znam z racji nie długiego w niej pobytu. Jasnym jest, że to co doskwiera to kryzys demograficzny i pewnie szybko go nie pokonamy. Stąd też trzeba postawić na politykę zagraniczną ukierunkowaną na v-globalne działania np. minimum prawa w ramach współpracy obywateli Państw sojuszniczych czy współpracy kulturalnej. Nie będę ukrywał, że będę przeciwny sojuszu z Sarmacją czy ostrożny jeśli idzie o Dreamland. Ale oczywiście jeśli będzie większość chciała tej współpracy to nie pozostanie mi nic innego jak to przyjąć.

Kolejna sprawa to stworzenie bazy administracyjnej, która nie ma sensu by byłą rozbudowana. Jednak myślę, że warto byłoby pomyśleć nad możliwością nabycia takich ziem (mapa podziału administracyjnego Suderlandu) za odpowiednią cenę.

I tutaj dochodzimy do polityki fiskalne i gospodarczej. Przedstawię propozycję, która mogłaby taki mechanizm uruchomić. Tutaj nie wiem jakie są możliwości systemowe, ale to proszę by mnie ewentualnie skorygować.

Inne tematy, które by tworzyły Suderland myślę że warto byłoby uzupełniać na bieżąco by nie tworzyć martwych tematów, szczególnie że nie ma Suderlandczyków aż tyle. Ja sam chciałbym prowadzić swoją pracę dziennikarza tak na terenie Suderlandu jak i Bialeni, nawet jeśli Suderland zostanie powołany do życia.

RE: Spotkanie na szczycie - Adalbert Trockengrub - 07-11-2021

A ja nie wiem, czy odwracanie się na inne nacje to zdrowe podejście. Sam nie mam dobrych wspomnień związanych z Dreamlandem, czy Sarmacją, ale czy to oznacza, że jakiekolwiek "próby" współpracy z nimi mamy odrzucać z góry?
Co do sojuszowania się, to lepiej tworzyć je z mniejszymi nacjami, zawsze są one "chętniejsze" do tego rodzaju interakcji. No i nie będą na nas patrzeć spode łba... Albo osrać ich wszystkich i działać selbständig, keine Allianzen, keine Freundschaften, nur Interessen.
A co do map Suderlandzkich, można gdzie znaleźć jakie starsze?

RE: Spotkanie na szczycie - Karl von Schwarzengrau - 07-11-2021

Wszystkie mapy znajdują się tutaj.

Co do zawierania umów międzynarodowych to pamiętajmy wszyscy o art. 4 umowy stowarzyszeniowej. W ogóle jeśli chodzi o politykę zagraniczną to ona nie powinna być teraz czymś co powinno zajmować nasze głowy, bo musimy uporządkować sytuację wewnętrzną.

RE: Spotkanie na szczycie - Ronon Dex - 07-11-2021

(07-11-2021 14:34)Karl von Schwarzengrau napisał(a): Wszystkie mapy znajdują się tutaj.
Przepraszam, jak tak tylko na chwilę, gościnnie. Jak już sobie ogarniecie główne kwestie to postaram się (w wolnych chwilach) zrobić jakąś dobrą mapkę Wyspy Suderland w typowym stylu np. takim jak to wygląda na Wyspach Przyjaźni czy jak ostatnio robiłem dla Brodrii.

RE: Spotkanie na szczycie - Ferdynand Dugosz - 07-11-2021

Generalnie chyba warto, żebym wspomniał, że posiadam zapisaną bazę danych z suderlandzkiego forum. W razie, gdyby ktoś szukał jakiś treści stamtąd, to można się do mnie zgłosić na discordzie - Dugosz#7327 .

RE: Spotkanie na szczycie - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 07-11-2021

Czysto hipotetycznie można tę bazę wrzucić nawet na bialeński serwer, tak jak starą bialeńską bazę. Ale to kwestia (niemałego) czasu pracy dla Helwetyka, wiec musielibyście z nim ustalić i ustawić się w kolejce... Wink

RE: Spotkanie na szczycie - Helwetyk - 07-11-2021

(07-11-2021 18:28)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Czysto hipotetycznie można tę bazę wrzucić nawet na bialeński serwer, tak jak starą bialeńską bazę. Ale to kwestia (niemałego) czasu pracy dla Helwetyka, wiec musielibyście z nim ustalić i ustawić się w kolejce...
Czysto hipotetycznie poproszę tzw. wszystko WeTransferem na mojeimie@gmail.com. Niewykluczone, że będzie z tą kopią mniej radości niż z Pewnym Zbiorem Archiwalnym. Wink

RE: Spotkanie na szczycie - Jarek Wawrzyniak - 07-11-2021

(07-11-2021 14:34)Karl von Schwarzengrau napisał(a): Wszystkie mapy znajdują się tutaj.

Co do zawierania umów międzynarodowych to pamiętajmy wszyscy o art. 4 umowy stowarzyszeniowej. W ogóle jeśli chodzi o politykę zagraniczną to ona nie powinna być teraz czymś co powinno zajmować nasze głowy, bo musimy uporządkować sytuację wewnętrzną.

Ok, dzięki za info.

Jasne że polityka zagraniczna to nie temat pierwszorzędny, bądź co bądź buduje się ją cały czas. Pisałem jakby ogólnie jak bym widział początki naszej państwowości.

(07-11-2021 13:38)Adalbert Trockengrub napisał(a): A ja nie wiem, czy odwracanie się na inne nacje to zdrowe podejście. Sam nie mam dobrych wspomnień związanych z Dreamlandem, czy Sarmacją, ale czy to oznacza, że jakiekolwiek "próby" współpracy z nimi mamy odrzucać z góry?
Co do sojuszowania się, to lepiej tworzyć je z mniejszymi nacjami, zawsze są one "chętniejsze" do tego rodzaju interakcji. No i nie będą na nas patrzeć spode łba... Albo osrać ich wszystkich i działać selbständig, keine Allianzen, keine Freundschaften, nur Interessen.
A co do map Suderlandzkich, można gdzie znaleźć jakie starsze?

Po prostu uważam, że nie można tworzyć współpracy z Państwami, których władza autorytarna tak pod względem społecznym jak i prawnym. To podkopuje mocno zaufanie do tych Państw, by nie powiedzieć o braku zaufania. I tu nie chodzi o osobisty stosunek do jednostki czy Państwa Sarmacji czy Dreamlandu.