![]() |
|
Debata ws. ustanowienia Odznaczeń Państwowych - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: BRODRIA (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=304) +--- Dział: Wiec (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=305) +--- Wątek: Debata ws. ustanowienia Odznaczeń Państwowych (/showthread.php?tid=2842) |
RE: Debata ws. ustanowienia Odznaczeń Państwowych - Piotr Romanow - 04-12-2021 Czemu akurat w ten sposób? Jednak lepiej by było, gdyby Jerzy zmieścił się cały w kole razem ze smokiem, a na każdym ramieniu można by było dodać bukwy od nazw Imperium Brodryjskiego i Świętego Jerzego.
RE: Debata ws. ustanowienia Odznaczeń Państwowych - Ametyst Faradobus - 04-12-2021 Bo ten konkretny Jerzy jest raczej taki podłużny, trudno byłoby go całego zmieścić w kole estetycznie. A bukwy to akurat na trzy: Б[родрия]
Свт Г A tu ogon smoka
RE: Debata ws. ustanowienia Odznaczeń Państwowych - Ronon Dex - 04-12-2021 A nie lepiej będzie zrobić krzyż dwuramienny - taki jak stosowany na tarczach tego Jerzego? Machnę go od podstaw, tylko dajcie mi czas... w sobotę to ja się akurat oddaję alkoholowej rozpuście. Ale mogę coś pokombinować... RE: Debata ws. ustanowienia Odznaczeń Państwowych - Piotr Romanow - 04-12-2021 W sumie dobry pomysł, ale Jerzego będzie trzeba zrobić bardziej wypukłego, żeby był sens nachodzenia na dolną część Krzyża. RE: Debata ws. ustanowienia Odznaczeń Państwowych - Ametyst Faradobus - 04-12-2021 Kwestia jest taka, że dwuramienny jest domeną świata łacińskiego, a Brodria to tradycja wschodniochrześcijańska. RE: Debata ws. ustanowienia Odznaczeń Państwowych - Ronon Dex - 04-12-2021 (04-12-2021 18:06)Ametyst Faradobus napisał(a): Kwestia jest taka, że dwuramienny jest domeną świata łacińskiego, a Brodria to tradycja wschodniochrześcijańska.A tak po ludzku.. bo ja tam się nie znam na tych całych zabobonach chrześcijańskich. Napiszesz to czytelnie i dla prostych ludzi, takich co to się tymi pedofilami (czyli chrześcijańskimi klechami... i ich poplecznikami) brzydzą.... RE: Debata ws. ustanowienia Odznaczeń Państwowych - Ametyst Faradobus - 04-12-2021 No że jak jest plus z równymi ramionami to jest bardziej po prawosławnemu (czyli tam, gdzie czarownik ma brodę i czapkę z obrazkami), a taki z jednym ramieniem dłuższym, a drugim krótszym to raczej łacinnicy* (choć to nie ścisła reguła). *łacinnicy to ci od papieża, gdzie czarownik nosi czapkę w kształcie pieroga RE: Debata ws. ustanowienia Odznaczeń Państwowych - Iwan Pietrow - 05-12-2021 Nawiązując do innego wątku na forum ws. odznaczeń, przeszukałem stare forum Bialenii i znalazłem Akt Dumy Bojarów ws. ustanowienia Odznaczeń Państwowych Najjaśniejszego Carstwa Brodryjskiego. Zgodnie z ww. aktem w Brodrii kiedyś obowiązywały następujące odznaczenia: 1. Order Najjaśniejszego Carstwa Brodryjskiego (4 klasy) - Najwyższe Odznaczenie Państwowe; 2. Order Dynastii Dostojewskich (3 klasy) - przyznawany za zasługi w różnych dziedzinach; 3. Order Carycy Aleksandry I Izabeli (3 klasy) - przyznawany za zasługi w dziedzinie rozwoju regionów Carstwa Brodrii; 4. Ordery Wojskowe: Order Iwana - przyznawany za zasługi w Wojskach Lądowych, Order Tomasza - przyznawany za zasługi w Marynarce Wojennej, Order Aleksandra - przyznawany za zasługi w lotnictwie; 5. Order Cara Mikołaja I (3 klasy) - przyznawany za zasługi w dziedzinie wojskowości. 6. Order Sportowców (3 klasy) - przyznawany jest obywatelom i osobom zagranicznym za zasługi w dziedzinie Sportu; 7. Order Gospodarza Brodrii (3 klasy) - przyznawany jest obywatelom i osobom zagranicznym za zasługi w dziedzinie Gospodarki. Myślę, że większość z nich możemy zachować. Osobiście z wiadomych względów nie ustanawiałbym orderu Dynastii Dostojewskich oraz orderu Carycy Aleksandry I Izabeli. RE: Debata ws. ustanowienia Odznaczeń Państwowych - Ametyst Faradobus - 05-12-2021 Możecie zastosować rozwiązanie, które ja sam wprowadziłem w ZSKHiW: przekazać prawa do tych orderów potomkom. RE: Debata ws. ustanowienia Odznaczeń Państwowych - Iwan Pietrow - 05-12-2021 To znaczy? Możesz rozwinąć swoją myśl? |