![]() |
|
Ars bene moriendi, czyli odjazd - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Uniwersytet Bialeński (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=12) +---- Dział: Wydział Humanistyczno-Społeczny (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=182) +----- Dział: Instytut Mikrozofii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=306) +----- Wątek: Ars bene moriendi, czyli odjazd (/showthread.php?tid=3682) |
RE: Ars bene moriendi, czyli odjazd - Ferdynand Dugosz - 23-04-2023 Mimo, że nie jestem obywatelem Bialenii, to pragnę wyrazić ubolewanie, ale i nadzieję na widok tego wątku. Szanowałem ten kraj i uważam, że zrobiono w jego przypadku kawał dobrej roboty, cenię również bardzo współpracę, jaką swego czasu miał on z Suderlandem. Widok mikroświata w stanie umierającym napawał mnie swego czasu trwogą, ale aktualnie nie rozpaczam szczególnie nad tym faktem, mimo że miejsce to zajmowało mi spory kawał moich młodszych lat i ukształtowało mnie w pewien sposób. Wirtualne państwa są mimo wszystko tylko wirtualne. Dla mnie mają największą wartość wtedy, gdy traktujemy je jako miejsce do spotykania ludzi, uczenia się oraz kształtowania naszej wyobraźni, której nic tu nie ogranicza. Gdy jakaś część mikroświata umiera, to jednak mimo wszystko ludzie nadal trwają i wierzę, że Bialeńczycy zbiorą się jeszcze przy innych projektach, może nawet bardziej realnych od internetowego forum. Tego wam życzę, z Bogiem! RE: Ars bene moriendi, czyli odjazd - Vladimir Agucko - 23-04-2023 Mała dziewczynka pyta mamę Sarmację na cmentarzu: -Mamo, kiedy babcia Bialenia umrze? -Córeczko, nie ma co rozpaczać. Na każdego przyjdzie pora. -A skąd będziemy wiedzieć, kiedy to nastanie? -Kochanie, to od nas samych zależy, kiedy umieramy. Od naszych nawyków, od naszego nastawienia do v-świata. Grunt, żeby nie osiągnąć dna, kiedy chodzimy po gruncie. -Ale mamo, mamo... Tatuś życzył babci szybkiego skonania. -Gdzie to usłyszałaś? -No w przedpokoju mówił przez telefon. -Musiało Ci się przesłyszeć. -No nie kłamię, mamo. -Obiecuję Ci, córeczko, że jeżeli to prawda, to twego tatusia ukatrupię i pójdzie z babcią do piachu.
RE: Ars bene moriendi, czyli odjazd - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 24-04-2023 (23-04-2023 18:14)Ali ibn Abi Talib napisał(a): Szkoda Bialenii, ale dziś już nie ta sama frajda co te x lat temu.RLS był fajny, ale ja moje najmilsze wspomnienia są oczywiście związane z Bialenią. ![]() (23-04-2023 21:09)Ferdynand Dugosz napisał(a): Mimo, że nie jestem obywatelem Bialenii, to pragnę wyrazić ubolewanie, ale i nadzieję na widok tego wątku. Szanowałem ten kraj i uważam, że zrobiono w jego przypadku kawał dobrej roboty, cenię również bardzo współpracę, jaką swego czasu miał on z Suderlandem. Widok mikroświata w stanie umierającym napawał mnie swego czasu trwogą, ale aktualnie nie rozpaczam szczególnie nad tym faktem, mimo że miejsce to zajmowało mi spory kawał moich młodszych lat i ukształtowało mnie w pewien sposób.Ja też mam nadzieję, że nasze drogi nie rozchodzą się całkowicie. Fajnie byłoby jeszcze kiedyś porobić coś wspólnie, choć już niekoniecznie w mikroświecie, który nam wszystkim się przez te lata przejadł. Dziękuję za miłe słowa. Proszę wpaść 15 listopada na oficjalne zamknięcie, roześlemy jeszcze zaproszenia.
RE: Ars bene moriendi, czyli odjazd - Ametyst Faradobus - 25-04-2023 (23-04-2023 21:09)Ferdynand Dugosz napisał(a): Bialeńczycy zbiorą się jeszcze przy innych projektach Wielki Boże, a czemu znowu przy innych? Jak nam się zachce znowu to się znowu poudzielamy tutaj, a gdzie indziej to swoją drogą. RE: Ars bene moriendi, czyli odjazd - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 25-04-2023 Ja akurat ten projekt bym już pożegnał na wieki. Nie ma nic gorszego niż reaktywacje, to nigdy nie wychodzi dobrze, tylko się ludzie zawodzą. RE: Ars bene moriendi, czyli odjazd - Ametyst Faradobus - 25-04-2023 To nie zapomnijcie wymyślić czegoś równie spektakularnego jak zatopienie Srumunii. RE: Ars bene moriendi, czyli odjazd - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 25-04-2023 Szanujmy się, jakieś zatopienia i rozwalanie atomufkami to dziecinada. Valhalla sobie będzie dalej istniała, tylko zniknie z radarów. Ale fakt, że jakoś trzeba będzie to narracyjnie wyjaśnić - zawsze staraliśmy się zachowywać spójność narracyjną, więc i zakończyć zabawę trzeba porządnie. Ja proponuję po prostu uznać, że lud się zbuntował, a oligarchowie musieli opuścić kraj, by nie powtórzyć losu Patrona. ![]() Ogólnie macie jakieś pomysły, jak powinien wyglądać "ostatni sezon" naszej telenoweli? Moje luźne pomysły w punktach dla większej przejrzystości ew. dyskusji: 1. Ja bym mimo wszystko nie rezygnował z tego październikowego rajdu, ostatnia okazja. 2. Niech Hewret już będzie prezydentem do końca, nie bawmy się w ostatnie wybory, bo to już bez znaczenia, a i tak w ostatnich latach nie ma kontrkandydatów. 3. Wrzućmy na stronę główną wielki zegar odliczający do 15 listopada xddd. 4. Czy mamy jakieś wątki narracyjne do zamknięcia? Może obalenie oligarchii przez lud powiążemy z niespodziewanym kierunkiem Dawahu i radykalizacją religijną?
RE: Ars bene moriendi, czyli odjazd - Orjon Surma - 25-04-2023 Szkoda tego wszystkiego, ale z drugiej strony jeśli mielibyście się męczyć jak Rotria, to lepiej już zrobić to tak, jak planujecie. Jeśli chcecie zarchiwizować dorobek, służę pomocą (bo domeny raczej nie będziecie opłacać w nieskończoność?) w zakresie przeniesienia contentu do Muzeum Historii Mikroświata jako mirror. Z drugiej strony Ola dobrze prawi — Muzeum Historii Mikroświata (dawna Galeria) będzie istnieć tak długo, jak będzie działać sarmacki serwer, czyli na pewno jeszcze trochę czasu. Ale ile? Z biegiem czasu trzeba będzie i tak pomyśleć nad jakąś alternatywą. No i jeszcze dochodzi tu kwestia utrzymywania starszych wersji PHP - o ile Wasze MyBB dałoby się jeszcze sensownie aktualizować, żeby to trzymać i aktualizacja PHP-a raczej nie byłaby problemem, o tyle np. taka Surmenia, która stoi w Muzeum, padnie, jak MyDevil wyłączy PHP 5.6 (a nikt raczej nie przepisze PHP-Fusion pod 7.0...), nie wspominając już o masie starych Wordpressów, które trzymam. O ile Wordpressy mogę zrzucić do HTML-a i wielkiej tragedii raczej nie będzie, o ile się zrobi to z sensem (bo niektóre z nich zrzuciłem w dość kiepski sposób — będę musiał to ogarnąć bardziej sensownie w przyszłości), o tyle na przykład surmeńskiego forum tak nie zrzucę, bo wtedy nie pójdą np. PW/działy z tajnych forów dostępnych po zalogowaniu... Ciężka sprawa ogólnie. RE: Ars bene moriendi, czyli odjazd - OlaChojnacka - 25-04-2023 (25-04-2023 22:24)Orjon Surma napisał(a): No i jeszcze dochodzi tu kwestia utrzymywania starszych wersji PHP - o ile Wasze MyBB dałoby się jeszcze sensownie aktualizować, żeby to trzymać i aktualizacja PHP-a raczej nie byłaby problemem, o tyle np. taka Surmenia, która stoi w Muzeum, padnie, jak MyDevil wyłączy PHP 5.6 (a nikt raczej nie przepisze PHP-Fusion pod 7.0...), nie wspominając już o masie starych Wordpressów, które trzymam. a jakby tak jakieś kontenery z osobnymi wersjami php serwujące na ten sam serwer czy coś? inb4 dwa serwery, jeden "aktualny" a drugi ze starymi pakietami, nieaktualizowany, bez wielu rzeczy i jedynie serwujący strony wymagające starego PHP/SQL RE: Ars bene moriendi, czyli odjazd - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 26-04-2023 Myślę, że wszystkie kwestie związane z archiwizacją Bialenii powinni Państwo omówić z naszym prezydentem, a zarazem głównym administratorem, czyli Hewretem z Gerwenu. Jestem pewny, że dołoży on wszelkich starań, by nasze dziedzictwo, będące zarazem dziedzictwem całego mikroświata nie przepadło w otchłani. |