![]() |
|
III Sesja Sejmu Rzeszy [c.d. dyskusji nt. Gwardii Rzeszy] - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Archiwum (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=134) +---- Dział: Zespół Archiwalny "Samorządy i Państwa Stowarzyszone" (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=393) +----- Dział: Rzesza Bialeńska (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=11) +------ Dział: Władze Rzeszy (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=89) +------- Dział: Sejm Rzeszy (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=90) +------- Wątek: III Sesja Sejmu Rzeszy [c.d. dyskusji nt. Gwardii Rzeszy] (/showthread.php?tid=942) |
RE: III Sesja Sejmu Rzeszy [c.d. dyskusji nt. Gwardii Rzeszy] - Ametyst Faradobus - 19-10-2019 To dla mnie to się podoba. W ogóle powoli kształtuje nam się dosyć spójna i ciekawa sytuacja z podziałem na "element centrany" i kontyngenty lenne, gdzie ten pierwszy jest co do zasady nowocześniejszy i nieco bardziej współczesny, a kontyngenty lenników mają charakter pomocniczy i dysponują mniej zaawansowanym i mniej śmiercionośnym sprzętem. RE: III Sesja Sejmu Rzeszy [c.d. dyskusji nt. Gwardii Rzeszy] - Ronon Dex - 19-10-2019 Cytat:W ogóle powoli kształtuje nam się dosyć spójna i ciekawa sytuacja z podziałem na "element centrany" i kontyngenty lenne, gdzie ten pierwszy jest co do zasady nowocześniejszy i nieco bardziej współczesny, a kontyngenty lenników mają charakter pomocniczy i dysponują mniej zaawansowanym i mniej śmiercionośnym sprzętem. Choć aby to ze sobą współgrało to z nowoczesnością nie będziemy przesadzać... Nowoczesna i całkowicie współczesna to jest nasza regularna armia. Np lennicy mają samoloty z lat 40-tych (no jedyny Andrzej ma nowocześniejsze... z racji tytułu) - To moim zdaniem Gwardia powinna wyglądać tak jak to swego czasu wymyślił Andrzej, a ja to dostosowałem do możliwości i dopracowałem. Czyli sprzęt używany jeszcze do lat 70-tych, ale niekoniecznie już wtedy najnowocześniejszy... Bo moim zdaniem robienie kopii naszych SZ RB to trochę mija się z celem. Takie luźne propozycje... lennicy mają samoloty pokładowe, ale nie mogą mieć porządnego lotniskowca floty - no to jednym z elementów spinającym powinien być lotniskowiec - typu Essex, służyły do lat 70-tych, a niektóre (ale zdeklasowane) do 80-tych. Eskadry lenników mogłyby na nim rotacyjnie stacjonować. Oczywiście mogę zrobić też jakiś element pośredni... tyle, ze już w innym programie i nie będzie mógł działać wspólnie z tym co mają lennicy, ale za to będzie mógł współdziałać z naszymi SZ - co też może być ciekawym pomysłem. Zresztą niektóre elementy będą mogły działać "w obie strony"... bo maszyny są w obu programach. Np. jeżeli jako tłokowy damy w GR F-551M4 (czyli realowy P-51/F51D) to można go zrobić w obu programach (bo w obu mam). ITP. Kwestia do pokombinowania... RE: III Sesja Sejmu Rzeszy [c.d. dyskusji nt. Gwardii Rzeszy] - Ametyst Faradobus - 19-10-2019 Brzmi to całkiem do rzeczy. Zakładam, że gwardie lenników składać się będą zarówno z "w miarę nowoczesnych" oddziałów przeznaczonych na kontyngenty, jak i z niekiedy bardziej oryginalnych jednostek przeznaczonych do służby w granicach danego lenna. Jeśli komuś będzie się marzył oddział muszkieterów albo szwadron husarii to bardzo proszę, ale raczej nie będzie go wystawiał do służby w GR. Ja sam przeznaczę do niej raczej nowoczesny batalion zmotoryzowany, a nie oddział konny czy drużyny wartownicze, które pilnują moich wsi i folwarków. W ogóle można by wydać jakiś okólnik, strategię rozwoju Gwardii, który zarazem będzie czymś w rodzaju wskazówek dla lenników budujących własne gwardie lenne i planujących włączyć się w działanie GR. Określilibyśmy tam wymagania i oczekiwania. RE: III Sesja Sejmu Rzeszy [c.d. dyskusji nt. Gwardii Rzeszy] - Ametyst Faradobus - 25-10-2019 Czy zatem mam myśleć o pracach nad projektem ustawy regulującej działalność Gwardii? RE: III Sesja Sejmu Rzeszy [c.d. dyskusji nt. Gwardii Rzeszy] - Ametyst Faradobus - 30-10-2019 Pozwalam sobie zatem przedstawić Wysokiemu Sejmowi roboczy projekt ustawy o Gwardii Rzeszy. Cytat: Pozwolę sobie skomentować to, co w nim zawarłem. Artykuł pierwszy jest w sporej mierze realizacją i potwierdzeniem tego, co o Gwardii Rzeszy mówi ustawa centralna, a częściowo też ustawa o gwardiach lennych. Określa on misję Gwardii, jak i jej ochotniczy charakter. Co do artykułu drugiego to proponuję, aby w praktyce Gwardią zarządzali kolektywnie, pod przewodnictwem moim jako Lwa, wszyscy zaangażowani w jej tworzenie - dowódcy jednostek elementu centralnego oraz lennicy wystawiający własne kontyngenty. Jednocześnie, w wypadku kiedy któryś Lew nie byłby zainteresowany zabawą, będzie można powołać inną osobę z tytułem Wyższego Dowódcy. W dalszej części ustawy wprowadziłem też możliwość powierzenia komuś dowództwa jedynie nad elementem centralnym, co jak zakładam doszłoby do skutku dopiero wraz z rozbudową formacji i w przypadku sporego zainteresowania służbą. Co do elementu centralnego to widziałbym to w ten sposób, że na terenie Rzeszy powstałyby 2-3 bazy ogólnowojskowe wraz z lotniskami, a także flotylla morska oraz kilka jednostek pogranicznych. Szczegóły są do ustalenia. Zauważyłem też, że ustawodawca nie przewidział utrzymywania własnych wojsk przez wolne miasta. Postanowiłem załatać tę dziurę w ten sposób, że w wolnych miastach będą tworzone milicje porządkowe stanowiące część elementu centralnego. Ich komendantami mianowani będą włodarze miast lub inni urzędnicy, ale nie będzie to obligatoryjne i pozwoli na utrzymanie kontroli nad sytuacją przez władze Rzeszy. W przyszłości można oczywiście pomyśleć nad wprowadzeniem gwardii miejskich do ustawy o gwardiach lennych. Jeśli zaś chodzi o kontyngenty to proponuję, aby składały się one nie z całych gwardii lennych, a z ich części, które będą do takiej służby przygotowane. Takie oddziały będą musiały spełnić wymagania jeśli chodzi o uzbrojenie, wyposażenie itp., ustalone przez dowódcę Gwardii i opublikowane w formie rozkazu lub okólnika (tu art. 6). Przykładowo: moja gwardia, Bialeńskie Bojówki Faradobusów, składa się z różnego rodzaju drużyn porządkowych, mojej ochrony, kompanii reprezentacyjnej, ale też z profesjonalnie i współcześnie wyposażonego batalionu zmotoryzowanego i korwety i to te jednostki przeznaczyłbym do służby w Gwardii. Punkt pierwszy umożliwia co prawda odgórne "powołanie" gwardii lennej do służby w Gwardii Rzeszy, ale z pewnymi ograniczeniami służącymi zabezpieczeniu ładu na terenie lenna. W przyszłości mogłoby to działać w ten sposób, że lennicy niejako tworzyliby jednostki pomocnicze, na które byłoby zapotrzebowanie. Zaproponowałem też wprowadzenie stopni wojskowych - zasadniczo mają one obowiązywać w elemencie centralnym tak, aby lennicy mogli ustanowić własne stopnie we własnych gwardiach. Dopuściłem jednak posiadanie podwójnych stopni, tak jak to miało miejsce na przykład w armii Imperium Rosyjskiego (stopień gwardyjski i regularny). Co do ich nazewnictwa to przyznam się, że kusiło mnie czerpanie z wzorców hitlerowskich (Sturmbannfuhrerzy, Gruppenfuhrerzy całkiem by tu pasowali), ale jednak się powstrzymałem i roboczo zaproponowałem krasnoarmiejskie odpowiedniki stopni generalskich - ale to jest do dalszego rozważenia. Stopnie mogłyby się z czasem stać formą prestiżowego wyróżnienia dla tytułomańskich lenników, tak jak to zresztą miało miejsce w przypadku danej realowej arystokracji, gdzie człowiek mógł się kaleczyć szablą i spadać z konia, ale być dumnym pułkownikiem. Do rozważenia pozostaje też problem innych korzyści, jakie mogliby czerpać lennicy wystawiający kontyngenty. Ustawa przewiduje zwiększenie maksymalnego limitu liczebności i uzbrojenia, ale nie wiem czy to takie znowu kuszące. Może warto by ustanowić jakieś wyróżnienia nadawane w imieniu Rzeszy? Zapraszam do dyskusji! RE: III Sesja Sejmu Rzeszy [c.d. dyskusji nt. Gwardii Rzeszy] - Ronon Dex - 31-10-2019 Tak na szybko, z telefonu... dokładniej odniosę się do tego jutro. 1/ Stopnie w gwardii... nie mieszałbym tego językowo - czyli nie "starszyna", ale sierżant sztabowy. Oczywiście nazewnictwo lennika może być specyficzne i być tylko odpowiednikiem tego w GRz. Słowo "rektrut" jako stopień wojskowy też nieco kłóje w oczy - zresztą jest spolszczeniem faktycznie gdzieniegdzie występującego takiego stopnia. Proponowałbym prościej i spójniej czyli młodszy gwardzista, gwardzista i starszy gwardzista. Gdzie ten pierwszy stopień odpowiadałby służbie rekruckiej. Podbnie ze stopniami "generalskimi" - też proponuję jednak po polsku i w sumie po co ich tyle. Przecież liczebnie nie są to wielkie siły, nie tworzą jak SZ RB związków operacyjnych. Jak nie "generał" to może być kombinacja "komendant" - ale proponuję tych rusycyzmów unikać w ogólnym nazewnictwie. 2/ Wielkości konryngentów - tutaj proszę zwrócić uwagę jednak na akty prawne wyższego rzędu czyli państwowe. Ustawa o gwardiach regionów określiła uprawnienia lenników w tej kwestii. Mogą swoje gwardie podnieść o 20% oraz te 20% może mieć wyższe uprawnie nia sprzętowe (o jeden poziom) o ile jest to wykorzystane do kontyngentu. Nie powinno się więc wymagać id lennika więcej niż to co ustawa określiła. 3/ Stacjonowanie... W lennach stacjonują gwardie lenników, ale kontyngenty oddane do GRz są chyba po to by chronić pozostałe obszary Rzeszy i mają ustawowe prawo być rozmieszczone na terenie całej Rzeszy. RE: III Sesja Sejmu Rzeszy [c.d. dyskusji nt. Gwardii Rzeszy] - Ametyst Faradobus - 31-10-2019 Dzięki za uwagi. Co do stopni to racja. Nie upieram się przy tworzeniu specyficznych i w sumie byłoby logiczne, gdyby generalnie powielały system obowiązujący w SZ RB. Jeżeli będą pomysły i poparcie dla wprowadzeniu jakichś specyficznych nazw to możemy to rozważyć, ale chyba faktycznie dobrze byłoby się ograniczyć do gwardzistów w miejscu szeregowców i ewentualnie odmiennych nazw stopni generalskich, aby jednak czymś się ta Gwardia odróżniała. Co do punktu drugiego to wprowadzę odpowiednia poprawkę do projektu, aby to wyraźniej zaznaczyć. Podobnie w kwestii trzeciej. RE: III Sesja Sejmu Rzeszy [c.d. dyskusji nt. Gwardii Rzeszy] - Ametyst Faradobus - 05-11-2019 Szanowni Kuledzy,
z uwagi na burdy dziejące się na północy proponuję przyspieszyć prace nad powołaniem Gwardii, aby móc w porę zabezpieczyć się przed plagą uchodźców i dezerterów. Za sugestią Ronona wprowadziłem wzmiankę odnoszącą się do postanowień ustaw centralnych i drugą, umożliwiającą lokowanie kontyngentów lennych na terenie całej Rzeszy. Zmieniłem też nazwy stopni w ten sposób, że zostaną wprowadzone trzy najwyższe stopnie: Marszałka Rzeszy Bialeńskiej, Generała oraz Brygadiera, aby mimo wszystko nieco odróżnić się od Sił Zbrojnych.
Czekam zatem na dalsze uwagi.
Cytat: RE: III Sesja Sejmu Rzeszy [c.d. dyskusji nt. Gwardii Rzeszy] - Ronon Dex - 05-11-2019 Wg mnie teraz jest OK. Co prawda brygadier to też naleciałość obcojęzyczna - ale faktycznie jest to stopień nie mający polskiego odpowiednika (to nie to samo co generał brygady), a więc użycie w języku polskim spolszczonego słowa obcojęzycznego jest całkowicie uzasadnione. RE: III Sesja Sejmu Rzeszy [c.d. dyskusji nt. Gwardii Rzeszy] - Ametyst Faradobus - 06-11-2019 Jeśli chodzi o brygadiera to kieruję się tym, że po polsku ma on nieco niższą, w domyśle oczywiście, rangę niż generał brygady. Mimo, że brygadier Gwardii Rzeszy odpowiadałby generałowi brygady regularnych Sił Zbrojnych to będzie widać, że to ten drugi ma nieco większy prestiż. |