Forum Republiki Bialeńskiej
Wieści z zagranicy - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=4)
+---- Dział: Wieści z zagranicy (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=104)
+---- Wątek: Wieści z zagranicy (/showthread.php?tid=13)

RE: Wieści z zagranicy - Piotr Romanow - 24-06-2019

Drogi Ametyście!
Żadnej wojny Broń Kadaffi, po prostu nie możemy pozwolić, aby traktowano nas za wieczną marionetkę Sarmacji.

RE: Wieści z zagranicy - Ronon Dex - 24-06-2019

Cytat:Prezydent Suderlandu.
Jak dla mnie krótko... Tym Panom już dziękujemy. A jeszcze tak niedawno do mnie pisali na PW, chcieli współpracy i porad np. w dziedzinie kosmosu itd. Program poleciłem, nauki w tej materii chcieli brać. No cóż... wylazło prawdziwe oblicze. Jak to mówią... kij im w oko, a my... róbmy swoje.

Cytat:Żądamy wojny!
Daj spokój... już kodeks Boziewicza nie przewidywał "dawania satysfakcji" byle komu. Trzeba się szanować...

Jak dla mnie sprawa jasna... Ten Sunder...coś tam - przestaje dla mnie istnieć.

RE: Wieści z zagranicy - Ametyst Faradobus - 24-06-2019

A gdzie to w ogóle leży?

RE: Wieści z zagranicy - Ronon Dex - 24-06-2019

Cytat:A gdzie to w ogóle leży?
A skąd mi to wiedzieć? Gdzieś tam...

RE: Wieści z zagranicy - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 24-06-2019

http://suderland.y0.pl/showthread.php?tid=3387
Wystosowałem notę dyplomatyczną oraz wycofałem naszego ambasadora z Suderlandu. Wierzę w możliwość naprawy stosunków oraz to, że prowokacyjna wypowiedź (jak przyznał sam JE Dmowski) była tylko chwilą słabości.

RE: Wieści z zagranicy - Iwan Pietrow - 25-06-2019

Szkoda, że tak się stało... Moim zdaniem współpraca z Suderlandem przyniosłaby nam o wiele więcej korzyści niż z Federacją Nordacką i tą całą Sewerbią.

RE: Wieści z zagranicy - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 25-06-2019

Nic na te korzyści nie wskazywało. Ja wielokrotnie proponowałem przeróżną współpracę, również niewymagająca kooperacji z państwami nordackimi. Odpowiedź zawsze jedna, może kiedyś, innym razem, dziś na razie nie... Może w maju, może w grudniu. Wink A próby nawiązania współpracy prowadziłem od marca, od momentu przeniesienia się na niezależne forum.
No i w sumie na tym z mojej strony kończę temat. Suderland oczywiście ma prawo do specyficznie rozumianej realizacji myśli politycznej kardynała Richelieu. Nie zamierzam ich z tego powodu atakować. Niezrozumiała jest dla mnie tylko ich buta, bijąca z prawie każdej wypowiedzi o Nordacie i/lub Bialenii, ale to przede wszystkim ich problem. Jak zmienią zdanie, to zapraszam, wszyscy znają moją cierpliwość i zdolność do przebaczania. Wink

RE: Wieści z zagranicy - Ryszard Maj - 25-06-2019

Chciałbym tylko pogratulować wszystkim tym, którzy wieszają psy na CAŁYM Suderlandzie przez pryzmat jednostkowej i odosobnionej wypowiedzi.

Ronon Dex napisał(a):Jak dla mnie sprawa jasna... Ten Sunder...coś tam - przestaje dla mnie istnieć.
Ametyst Faradobus napisał(a):A gdzie to w ogóle leży?

Brak podstawowej wiedzy o mikronacji, która istnieje już ponad 3 lata to... ignorancja? Czy może celowo próbujecie nas zdyskredytować, aczkolwiek przekręcanie nazwy i tego typu chwyty są naprawdę dziecinne.

Rozumiem, że być może przemawia przez Was gniew i Wasze wypowiedzi powstały na skutek silnych emocji, jednakże musicie zauważyć, że pan Stanisław Dmowski to nie cały Naród Suderlandzki. Ja wcale nie podzielam jego słów i zaczynam czuć się urażony tym jak łatwo przychodzi Wam ocenianie mojej ojczyzny.

Ronon Dex napisał(a):[...]A jeszcze tak niedawno do mnie pisali na PW, chcieli współpracy i porad np. w dziedzinie kosmosu itd. Program poleciłem, nauki w tej materii chcieli brać. No cóż... wylazło prawdziwe oblicze. Jak to mówią... kij im w oko, a my... róbmy swoje.

W gwoli ścisłości do Pana pisał jedynie Ferdynand Dugosz - nasz krajowy "astronom" - i uczynił to w myśl suderlandzkiej zasady "szanujmy dorobek poprzedników". Sam mu to zresztą doradzałem. Bądźmy jednak szczerzy, Pański post to nic innego jak potwarz dla pana Ferdynanda, który z wypowiedzią Stanisława Dmowskiego nie ma żadnego związku. Nie dziwi mnie, że czuje się teraz rozgoryczony, bo wcale nie musiał zapraszać Pana do współpracy. On to zrobił z uznania dla Pańskiej osoby...

RE: Wieści z zagranicy - Ametyst Faradobus - 25-06-2019

Podstawowa wiedza i krynica mądrości to są dzieła Wielkiego Sternika, a nie jakieś wasze bajania.

RE: Wieści z zagranicy - Ronon Dex - 25-06-2019

Cytat:Brak podstawowej wiedzy o mikronacji, która istnieje już ponad 3 lata to... ignorancja?
Nie to zwyczajna ironia... w odpowiedzi na Wasze napastliwe wypowiedzi dotyczące naszego kraju i naszych obywateli.

Cytat:Rozumiem, że być może przemawia przez Was gniew i Wasze wypowiedzi powstały na skutek silnych emocji, jednakże musicie zauważyć, że pan Stanisław Dmowski to nie cały Naród Suderlandzki. Ja wcale nie podzielam jego słów i zaczynam czuć się urażony tym jak łatwo przychodzi Wam ocenianie mojej ojczyzny.
A czy przez fakt, że pełni u Was pewne funkcje - to ten głos nie staje się oficjalnym?

Cytat:W gwoli ścisłości do Pana pisał jedynie Ferdynand Dugosz - nasz krajowy "astronom" - i uczynił to w myśl suderlandzkiej zasady "szanujmy dorobek poprzedników". Sam mu to zresztą doradzałem. Bądźmy jednak szczerzy, Pański post to nic innego jak potwarz dla pana Ferdynanda, który z wypowiedzią Stanisława Dmowskiego nie ma żadnego związku. Nie dziwi mnie, że czuje się teraz rozgoryczony, bo wcale nie musiał zapraszać Pana do współpracy. On to zrobił z uznania dla Pańskiej osoby...
Niestety, jeżeli pewne wypowiedzi są dziełem osób oficjalnie zarządzających państwem, to stają się "oficjalnym stanowiskiem" i niestety nie ma wielkiego znaczenia, że ktoś tam u Was myśli inaczej. Bo jak to ma niby być? X i Y są w stanie szanować nas i nasz kraj, a Wasze przywództwo wygłasza opinie zgoła odmienne?

Tak... masz rację pisał "jedynie" Ferdynad Długosz... mam nadzieję, że nie będzie miał nieprzyjemności u Was ze względu na kontakty z ludźmi reprezentującymi państwo o tak "niskich standardach".

Niepochlebne wypowiedzi wobec naszego kraju i naszego społeczeństwa były sygnowane podpisem:

Cytat:gen. Stanisław Dmowski
Prezydent Republiki Suderlandu

To niby co to jest... wypowiedzi prywatne?

Nabrałem co do Was własnego zdania i jest ono niestety niepochlebne... ale jest to moje zdanie prywatne. Nie mam najmniejszej ochoty mieć z Wami cokolwiek wspólnego, ale reszta naszego społeczeństwa może mieć zdanie zgoła odmienne... i nic mi do tego. Jeżeli moje władze (Prezydent) nakażą mi w Wami gadać to się dostosuje i wykonam polecenie zwierzchnika...