Forum Republiki Bialeńskiej
Wieści z zagranicy - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=4)
+---- Dział: Wieści z zagranicy (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=104)
+---- Wątek: Wieści z zagranicy (/showthread.php?tid=13)

RE: Wieści z zagranicy - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 01-12-2021

https://forum.leocja.org/viewtopic.php?p=18859&sid=55e9233783ea82230aacfe58c9ac79ea#p18859

Bialenię szkalują. Big Grin (oczywiście żartuję, nie hejtować mi tu Pana Namiestnika)

RE: Wieści z zagranicy - Ametyst Faradobus - 01-12-2021

Ministerstwo Spraw Zagranicznych już się wypowiedziało się (tak jak pan Jezus powiedział).

Moim zdaniem to porównanie jest nietrafne. My nie dążymy do ograniczenia niczyjej niezależności. Nie dążymy do zastąpienia świadomości narodowej przez świadomość imperialną, ani tym bardziej do narzucenia tożsamości bialeńskiej. Bialenia to zupełnie klasyczne Etat-Nation - z licznymi migrantami, ale wszak Francja też ich ma.
A państwo narodowe, nawet bardzo duże (co nam niestety nie grozi) nie zmienia się automatycznie w imperium.
Porównanie do imperialnej Sarmacji jest nietrafione.

Co nie znaczy, że nie lubię imperiów - do Brodrii by to pasowało. Do nas nie.

RE: Wieści z zagranicy - Helwetyk - 01-12-2021

(01-12-2021 17:16)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Nie dążymy do zastąpienia świadomości narodowej przez świadomość imperialną […].
Problemem w przypadku Sarmacji było, moim zdaniem, to, że takiej tożsamości nie posiadała — stąd kolizja sarmackości i baridajskości/sclavińskości/teutońskości/niepotrzebne skreślić. (Nie żeby u źródeł i tak nie leżały konflikty personalne…). Imperialnej Sarmacji nie było. Narodowe księstwo przegrało z narodowymi prowincjami. Gdyby sarmackość funkcjonowała „obok”, a nie — przynajmniej symbolicznie — „nad” B/S/T, do bałkanizacji być może by nie doszło; tu zupełnie abstrahując od tego, czy w ogóle taka zmiana formuły byłaby możliwa (moim zdaniem — nie, a rozpad musiał nastąpić prędzej czy później, choć nikt na nim nie zyskał).

Zawsze mnie bawiła nazwa "Księstwo Sarmacji" w kontekście ich imperialnych i mocarstwowych ambicji. Nazwa, która kojarzy mi się z kameralnym i swojskim państwem.

RE: Wieści z zagranicy - Helwetyk - 01-12-2021

(01-12-2021 17:45)Ametyst Faradobus napisał(a): Zawsze mnie bawiła nazwa "Księstwo Sarmacji" w kontekście ich imperialnych i mocarstwowych ambicji. Nazwa, która kojarzy mi się z kameralnym i swojskim państwem.
Bo tak pierwotnie miało być, celowo nie wybraliśmy królestwa, choć te przecież w mikroświecie istniały. Pojawiały się kilkukrotnie pomysły zmiany nazwy na „Wielkie Księstwo”, ale dla niektórych — w tym dla mnie — odbiór był idealnie przeciwny (bardziej Wielkie Księstwo Luksemburga niż Wielkie Księstwo Litewskie; poza tym jeżeli państwo jest wielkie, to nie musi o tym pisać…). Fakt, że wewnątrz księstwa w pewnym momencie, w miejscu „pasującej” marchii, pojawiło się królestwo, dowodzi raczej organicznej (czyt. pozbawionej planu) ewolucji.

Wewnątrz Republiki Nigerii funkcjonują sułtanaty, emiraty i królestwa. Kiedy zostanę katechonem w Republice Bialeńskiej będzie nawet kalifat, bo taki tytuł zapewne przyjmę jako władca Faradobaju.

A ja zostanę przy katechonie. Najładniejszy tytuł, chociaż pod samą ideą katechoniczności chyba już nie mógłbym się podpisać.

RE: Wieści z zagranicy - Stanisław Dmowski - 01-12-2021

Sarmacja jednak stanowiła organizm federacyjny wraz z organami stojącymi ponad prowincjami. Sejm, Książę i tak dalej. Oczywiście Bialenia wchłonęła słabsze mikronacje w swoje forum, zlikwidowała fasadową Brodrię złożoną z własnych obywateli i przyjęła na forum Suderland, jednak nie widzę w tym nic złego. Ja osobiście podtrzymuję swoje zdanie, że nasz kraj nie jest Hasselandem, nie byliśmy i nie będziemy. przyspawani do tego państwa na zawsze tak jak jaśnie diuk jest do Sarmacji, bo jego państwo nie jest już w stanie samodzielnie egzystować.

Porównanie do Sarmacji to podobnie jak nazwanie nordackich krajów śmiecio-państwami czy yoyonacjami to jedna z większych obelg. Przez chwilę byłem w tym państwie, by sprawdzić na własnej skórze stan tego państwa i byłem zdegustowany. Kraj bez polotu, klimatu i własnego DNA, tworzony albo przez starych grzybów albo mentalnych gimbusów, których szczytem aktywności mikronacyjnej są posty w stylu "buduję" albo jakieś śmieszne bankieciki, gdzie każdy głaska po główkach a wazelina idzie wiadrami w ruch. Tylko zaplecze informatyczne ich ratuje w jakiś sposób.

W pełni się zgadzam. Bialenia jest dokładnym przeciwieństwem tamtego systemu. Sprzeciw wobec wszelkich stowarzyszeń jest równoznaczny z decyzją, że mikroświat ma zdechnąć na piętnastu trzyosobowych forach.