Forum Republiki Bialeńskiej
Wieści z zagranicy - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=4)
+---- Dział: Wieści z zagranicy (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=104)
+---- Wątek: Wieści z zagranicy (/showthread.php?tid=13)

RE: Wieści z zagranicy - Tymoteusz Dostojewski - 07-12-2021

Warto poszerzać według mnie literaturę mikronacyjną, może kiedyś w Bialenii napiszą jakieś dzieło.

RE: Wieści z zagranicy - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 07-12-2021

Może Pan sam napisze.

RE: Wieści z zagranicy - Ametyst Faradobus - 07-12-2021

RE: Wieści z zagranicy - Joahim-von-R - 07-12-2021

Przynajmniej w końcu coś się na tym kontynencie dzieje. I to nie z winy Novaka!

RE: Wieści z zagranicy - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 08-12-2021

Bialenia nie będzie się w ten konflikt mieszała, ale z pewnością napięcie między Muratyką i Brodrią oddala perspektywę współpracy kontynentalnej. Szkoda.
Bardzo żałuję, że niektóre decyzje podejmowane są pod wpływem impulsu, bez zastanowienia, bez rozmów dyplomatycznych. W każdym razie, Bialenia w niepotrzebne spory nie da się wciągnąć. Brodria jako państwo w pełni suwerenne może oczywiście prowadzić taką politykę, jaką uważa za słuszną.

RE: Wieści z zagranicy - Ronon Dex - 08-12-2021

W sumie to najzabawniejsze w tym wszystkim jest to, że ten "konflikt" wynikł z rzeczy totalnie prozaicznej czyli z dyskusji na temat wizerunku nowego godła Brodrii.

Zaprawdę szaleństwo, gdy robi się "wojnę" na bazie dyskusji dotyczącej wykonania grafiki... do tego jeszcze osoba, która nakręca to szaleństwo (bo pierwotnie było to zwyczajną dysputą na temat znaku graficznego, gdzie reszta dyskutowała na spokojnie...) w zasadzie nie ponosi żadnych strat choćby czasu z tytułu zmiany tej grafiki. Wykonuję ją inna osoba, a jeszcze inna będzie ją umieszczała w odpowiednim miejscu strony.

Przyznam, że dla mnie ta cała sytuacja jest kompletnie absurdalna. W toku dyskusji o różnego typu symbolice mikronacyjnej, spory na temat wykonania tejże symboliki są na porządku dziennym i nie bardzo rozumiem czemu miałyby prowadzić do takiego konfliktu. Kurcze, robiłem przez te lata wiele elementów symboliki, zmian było mnóstwo, były uwagi na temat, że nie tak, a może inaczej, że coś nie pasuje, nie wygląda najlepiej itd. Zmieniało się, kombinowało, słuchało uwag i argumentów. No, ale zawsze można rozkręcić "wojenkę" - chyba z nudów... bo innego powodu nie widzę.

RE: Wieści z zagranicy - Stanisław Dmowski - 08-12-2021

Muratyka rozgoryczona faktem, że tzw. integracja nordacka nie przebiega po jej myśli stara się zapewne wykorzystać każdą okazję, by osłabić, włożyć kijek w szprychy pomyślności tej polityce, która się tu realizuje. Sukces jest jednak krótkotrwały, znając zmienność Pana Pawłowa. Chyba, że egzotyka i wygląd forum Muratyki przypadnie mu do gustu :) 

RE: Wieści z zagranicy - Helwetyk - 08-12-2021

(08-12-2021 09:49)Ronon Dex napisał(a): Wykonuję ją inna osoba, a jeszcze inna będzie ją umieszczała w odpowiednim miejscu strony. Przyznam, że dla mnie ta cała sytuacja jest kompletnie absurdalna.
Dla „jeszcze innej osoby” również.

RE: Wieści z zagranicy - Ametyst Faradobus - 08-12-2021

Zwłaszcza, że z takich dyskusji o herbach, symbolach, orderach i tak dalej można czerpać naprawdę wiele przyjemności. To jest fascynujący świat, w dodatku całkiem estetyczny. My z Rononem (czyli teoretyk i technik) coś o tym wiemy i, jak już wspomniał, lubimy się czasem pospierać, ale tak po koleżeńsku, dla obopólnej korzyści, bo to się człowiek albo czegoś dowie albo czegoś nauczy.

Taki temat jak "nowe godło vs dwugłowy orzeł" to jest pole do długiej i arcyciekawej dyskusji nad, wydawać by się mogło, detalem. Tylko, że ja tu mam na myśli dyskusję naukową, wymienianie się merytorycznymi argumentami, a nie gównoburzę.

RE: Wieści z zagranicy - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 08-12-2021

Myślę, że należy ten konflikt wyciszyć. Jeśli pan Pawłow woli działać w Muratyce, to nie powinniśmy mieć o to pretensji. Muratyka to jeden z naszych najbliższych przyjaciół, państwo członkowskie Wspólnoty Nordackiej. Praca pana Pawłowa na rzecz Muratyki będzie korzystna dla całej Nordaty, więc również dla nas.
Szkoda, że Iwan i Piotr nie mogą działać w jednym państwie. Traci na tym przede wszystkim Brodria. Mikronacje to jednak przede wszystkim zabawa - jeśli Piotra nie bawi uczestnictwo w Brodrii pod panowaniem Iwana, to możemy to tylko uszanować.
Patrzmy jednak w przyszłość - Bialenia i Muratyka mają wspólne interesy, wspólne plany. Nie pozwólmy, by konflikty personalne im przeszkodziły.
Jako Prezydent Republiki mogę zapewnić zarówno o moim szacunku wobec Iwana Pietrowa - cara Brodrii, państwa stowarzyszonego z Bialenią, jak i o woli współpracy z Muratyką oraz jej przywódcą, Kasparem Waksmanem, wybitnym działaczem na rzecz integracji nordackiej. Zapewniam też o mojej niegasnącej sympatii dla Piotra Pawłowa. Konflikt nie służy nikomu z nas. Bialenia stoi i będzie zwolennikiem szerokiego frontu współpracy. Jeśli jednak współpraca niekiedy nie jest możliwa, apeluję o choćby pokój. Być może przyszłość zaleczy rany i pozwoli na przeszłe wydarzenia spojrzeć z dystansu.