Forum Republiki Bialeńskiej
Wieści z zagranicy - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=4)
+---- Dział: Wieści z zagranicy (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=104)
+---- Wątek: Wieści z zagranicy (/showthread.php?tid=13)

RE: Wieści z zagranicy - Thomas von Lisendorff - 25-06-2019

Szkoda że tak się dzieje. Zawsze szanowałem Suderland.
Czasami zdarzyło mi się niechcący przekształcić nazwę kraju, ale to nie było celowe. Niestety ekscekencja prezydent Dmowski non stop mi to wypomina.
Mi osobiście zależy na dalszej współpracy z Suderlandem. I może się narażę co niektórym ale uważam iż bardziej powinniśmy stawiać na współpracy z Suderlandem jak ze Sewerbią która i tak wg mnie upadnie jak inne kraje Grutina.

RE: Wieści z zagranicy - Ronon Dex - 25-06-2019

Cytat: I może się narażę co niektórym ale uważam iż bardziej powinniśmy stawiać na współpracy z Suderlandem jak ze Sewerbią która i tak wg mnie upadnie jak inne kraje Grutina.

A jak sobie wyobrażasz tę współpracę po tych wypowiedziach ichniego prezydenta? Mamy zamerdać ogonkiem i udawać, że deszcz pada jak nam plują w pysk?

RE: Wieści z zagranicy - Ametyst Faradobus - 25-06-2019

Po prostu zażądajmy gigantycznych odszkodowań.

Cytat:Po prostu zażądajmy gigantycznych odszkodowań.

Nie Ametyście... po prostu ich olejemy (przynajmniej takie jest moje zdanie). Niech się bawią we własnym sosie i z tym wysokim mniemaniem o sobie.

RE: Wieści z zagranicy - Ryszard Maj - 25-06-2019

@Ronon Dex

Nie będę wchodził z Panem w dyskusję, bo podejrzewam, że nadal będzie starał się Pan nas zdyskredytować. Dlatego zakończę mój udział prostym podsumowaniem. Wypowiedź pana Stanisława Dmowskiego nie ma znamion wypowiedzi oficjalnej. W mikroświecie, z uwagi na ograniczoną populację, niezwykle trudno oddzielić sferę prywatną od pełnionych funkcji, tym bardziej, że w naszym ustroju kadencja prezydenta trwa 4 miesiące. Przez ten czas prezydent miałby się powstrzymywać od wyrażania własnego zdania? Mikronacje działają trochę inaczej niż świat rzeczywisty, i Pan - mikronauta z takim doświadczeniem - powinien to rozumieć... Gdyby to była oficjalna wypowiedź urzędującego prezydenta Suderlandu, to została by inaczej opublikowana - w innym miejscu i w innej formie. Byłoby jasno zaznaczone, że to oficjalna wypowiedź.

Załóżmy jednak, że byłaby to oficjalna wypowiedź prezydenta. Czy przez pryzmat działań władz państwowych jest Pan pierwszy do krytykowania narodu? No to chyba nie jest właściwa postawa. Szczególnie, gdy zważymy na ilość obywateli danego państwa (różnych ludzi, z których każdy ma własne zdanie) i pozycję prezydenta w ustroju Suderlandu - nie jest to u nas najważniejszy organ - ale nie musiał Pan o tym wiedzieć.

Pańskie ataki wyglądają mi na próbę manipulacji wymierzoną w Suderland, aczkolwiek mam nadzieję, że to odosobniona postawa. Osobiście nie żywię żadnej nienawiści do Bialeńczyków i wierzę w to, że przyjazna koegzystencja nadal jest możliwa. Dziękuję przy tym panu Thomasowi von Lisendorffowi za wyrazy wsparcia oraz wszystkim innym, którzy potrafią zachować zdrowy rozsądek i dystans w obliczu zaistniałej sytuacji.

RE: Wieści z zagranicy - Ametyst Faradobus - 25-06-2019

Ależ my też nie żywimy nienawiści do Suderlandczyków. Po prostu uważamy, że wasz prezydent palnął głupotę i powinien być świadom konsekwencji, które wyciągnął nasz rząd na szczeblu relacji państwo - państwo.

Cytat:Nie będę wchodził z Panem w dyskusję, bo podejrzewam, że nadal będzie starał się Pan nas zdyskredytować.

Nie zamierzam Was dyskredytować... po prostu mam zamiar Was "olać". Nie znajdziesz ani jednej mojej negatywnej wypowiedzi o Sunderlandzie, przed haniebną wypowiedzią Waszego Prezydenta na temat mojego Kraju.

Ja szanuje mój Kraj... i nie zamierzam ignorować faktu, że wypowiadacie się o nim źle. Nie będę toczył sporów... tak jak napisałem - jak dla mnie Was nie ma.

Cytat:Dlatego zakończę mój udział prostym podsumowaniem. Wypowiedź pana Stanisława Dmowskiego nie ma znamion wypowiedzi oficjalnej. W mikroświecie, z uwagi na ograniczoną populację, niezwykle trudno oddzielić sferę prywatną od pełnionych funkcji, tym bardziej, że w naszym ustroju kadencja prezydenta trwa 4 miesiące. Przez ten czas prezydent miałby się powstrzymywać od wyrażania własnego zdania? Mikronacje działają trochę inaczej niż świat rzeczywisty, i Pan - mikronauta z takim doświadczeniem - powinien to rozumieć... Gdyby to była oficjalna wypowiedź urzędującego prezydenta Suderlandu, to została by inaczej opublikowana - w innym miejscu i w innej formie. Byłoby jasno zaznaczone, że to oficjalna wypowiedź.
Ja tam się nie znam... jak mój Prezydent się wypowiada o jakimś kraju to traktuje to jako głos oficjalny... chyba, że wyraźnie zaznaczy, że to jego prywatne zdanie i nie ma nic wspólnego z pełnieniem przez niego urzędu.

Wasze tłumaczenia są dla mnie śmieszne i żałosne... i właśnie doskonale przypominacie polityków w realu - jak im ktoś, coś chlapnie niewygodnego to zgodny chórek twierdzi wszem i wobec, że to była "wypowiedź prywatna".

Wiemy teraz jakie macie o nas zdanie... w sumie bardzo dobrze, że ktoś "przy władzy" to wyraził, przynajmniej wiadomo na czym stoimy. Cenna nauka...

RE: Wieści z zagranicy - Thomas von Lisendorff - 25-06-2019

Panowie.
Nie odwracajmy się od Suderlandu. W każdym kraju zdarzają się sytuacje iż ktoś od czasu do czasu palnie coś nie na miejscu.
W Suderlandzie zrobił to Dmowski. Czy przez to mamy popadać w konflikt z resztą obywateli?
Fakt, wypowiedziała te słowa osoba wysoko postawiona w Suderlandzie, ich prezydent.
Zobaczymy jak na tę słowa zareaguje społeczność Suderlandu. Jeżeli popra tę wypowiedź, postanowimy co dalej.

RE: Wieści z zagranicy - Piotr Romanow - 25-06-2019

A może źle podchodzimy do zaistniałej sytuacji. Co może dać nam Suderland czego nie mamy? Nauczyć nas strzelania głupot czy może coś ciekawszego? Np. prowadzenia polityki izolacji, a gdy wychodzi poza swoje 4-ry ściany oczenia wszystkich bo tak. Później pojawia się człowiek, który musi to naprostować. Jeśli Suderland chce wyjść z Twarzą z tej sytuacji powinien przeprosić i podejść do rozmowy ponownie, a nie kontynuować tę dziecinadę. Jako MSZ nie przyłożę ręki do żadnych umów traktatów itd. ze strony Suderlandu, dopóki prezydent Swarzewski nie zostanie oficjalnie przeproszony za zaistniałą sytuację.

Cytat:Jeśli Suderland chce wyjść z Twarzą z tej sytuacji powinien przeprosić i podejść do rozmowy ponownie, a nie kontynuować tę dziecinadę
Dokładnie tak... jakieś śmieszne próby "tłumaczenia", że ichni prezydent sobie gadał "prywatnie" i oczekiwanie, że przejdziemy do "pożądku dziennego" po takiej wypowiedzi władz tego kraju jest moim zdaniem mocno naiwne.

Ja "się chlapło" to teraz trzeba to odpowiednio "załatwić" - do tego czasu jak dla mnie ich po prostu nie ma i tyle. Ja ten kraj szanuję, jestem z nim emocjonalnie związany i jestem mu wierny... nie zamierzam pozwalać na jego obrażanie.