Forum Republiki Bialeńskiej
Wieści z zagranicy - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=4)
+---- Dział: Wieści z zagranicy (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=104)
+---- Wątek: Wieści z zagranicy (/showthread.php?tid=13)

RE: Wieści z zagranicy - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 04-03-2022

Trzeba jednak stanowczo powiedzieć, że nie ma żadnych planów przeprowadzenia desantu w Muratyce. Bialenia ma wystarczająco dużo ziemi i nie dąży do powiększenia swojego terytorium. Państwowość Muratyki i jej władze są przez nas w pełni uznawane. Jestem w stałym kontakcie z Prezydentem Muratyki i jesteśmy zgodni, że eskalacja konfliktu nikomu nie służy. Gdy tylko pojawiły się pierwsze kontrowersje związane z manewrami (jeszcze przed protestami organizowanymi przez Waksmana), zapewniłem prezydenta Romanowa o braku planów wojennych, a także o tym, że gdyby się one pojawiły, natychmiast zgłosiłbym wniosek o odwołanie prezydenta.
Republika Bialeńska nigdy nie sięgnęła po ziemie należące do innego państwa, ani nie prowadziła żadnych działań wojennych przeciwko innemu państwu. Nic się w tej kwestii nie zmieni.
Nie widzę powodu dla którego Muratyka miałaby się nas obawiać. Apeluję o nie szerzenie tego typu oskarżeń wobec Bialenii. Wszystkie obawy można wyjaśniać dyplomatycznie. Sądziłem, że moja rozmowa z prezydentem Muratyki rozwiała wszelkie wątpliwości. Dlaczego więc po tej rozmowie zorganizowano protesty? Czy nie jest to próba pokazania Bialenii w złym świetle? Póki co uznaję to za nieporozumienie, ale dalsze szerzenie antybialeńskiej propagandy doprowadzi do symetrycznych działań z naszej strony. Czy jest to komuś potrzebne?

RE: Wieści z zagranicy - Albert Fryderyk de Espada - 04-03-2022

Cóż pan Waksman dalej robi swoje i organizuje protesty gdyż tego mu zabronić nie można.
Smutne jest to że pan Waksman dalej jest postrzegany jako cała Muratyka i przez pryzmat jego działań ocenia się jej innych mieszkańców, jednak ja jestem tu i rozmawiam jak człowiek z człowiekiem, niestety też odpowiadam tylko i wyłącznie za siebie i nie reprezentuję Muratyki nie mam możliwości naprawienia stosunków między naszymi krajami.
Prezydent Romanov jednak zapowiadał próby poprawy tej sytuacji jednak realioza dość mocno dała mu w kość. Moglibyśmy spróbować coś zdziałać z tym nieszczęsnym statusem persona non-grata gdyż nieprawdą jest stwierdzenie że władze Muratyki są obecnie nastawione anty-Bialeńsko gdyż prezydent Romanov przyjął raczej pasywny stosunek do całej sytuacji.

Tu chodzi o to że pan prezydencie Pietrow ma środki i możliwości by zdziałać coś więcej niż ja, ale skoro woli dalej pan wykluczać się z panem Waksmanem to na to wpływu nie mam, cały ten spór między panami jest za to odpowiedzialny, dwie osoby które się ze sobą pokłóciły podtrzymują ten konflikt przy życiu. Nieważne co zrobi pan Waksman szanowny prezydent Pietrow odpowie że to atak na Bialenią i vice-versa.
Tak się ta nieszczęsna karuzela sama napędza.

Ze swojej strony mogę zapewnić że będę usilnie próbował zmienić tę sytuację ale tak jak wspominam sam niewiele mogę zdziałać i pomoc by się przydała.

RE: Wieści z zagranicy - Ametyst Faradobus - 04-03-2022

Ale czy to jest nasza wina, że akurat stosunkowo niedaleko granic Muratyki mamy wystarczająco dużo miejsca na manewry? Przecież nie zrobimy ich w Wolnogradzie, na rzece Autterze.

RE: Wieści z zagranicy - Adam Aleksander II - 04-03-2022

Jakby samo zorganizowanie manewrów przy granicy z Muratyką, patrząc po tym, jakie Konduktor wasz ma nastawienie, to szukanie trochę atencji. Jak już macie postawione miasto na mieście, to można było zawsze manewry przenieść na OBPP, zwłaszcza że i tak macie ćwiczyć desant morski.

Nie będziemy się manewrzyć poza naszym terytorium.

(04-03-2022 15:04)Ametyst Faradobus napisał(a): Ale czy to jest nasza wina, że akurat stosunkowo niedaleko granic Muratyki mamy wystarczająco dużo miejsca na manewry? Przecież nie zrobimy ich w Wolnogradzie, na rzece Autterze.

Tu nie chodzi już o sam fakt manewrów gdyż równie dobrze Muratyka może zrobić to samo, ale ciężko wierzyć że jest to przypadek,
Prezydent Pietrow chciał sprowokować i mu się to udało, tu żadna ze stron nie jest bez winy i dziej się dokładnie to o czym mówię bo w Muratyce za nakręcanie tej karuzeli odpowiada pan Waksman a w Bialenii pan Pietrow, gdyż nie widziałem żeby coś takiego w Muratyce robił prezydent Romanov czy ja a Bialenii pan Ronon Dex, Ametyst Faradobus czy Andrzej Płatonowicz Ordyński. 

Ten już nudzący się konflikt napędzają jedynie dwie osoby, gdyż wszyscy chyba mogą przyznać że mają tego dość.

Bo Ivan Petrov je zločinac iz rata.

(04-03-2022 15:38)Ametyst Faradobus napisał(a): Bo Ivan Petrov je zločinac iz rata.

Ciekawe stwierdzenie, pan Waksman pewnie w 100% by się zgodził.

RE: Wieści z zagranicy - Joahim-von-R - 04-03-2022

>można było zawsze manewry przenieść na OBPP,

Akurat OBPP przymorskich w których nikt by nie krzyczał że jak tak można ostatnio na tym kontynencie zaczęło brakować...

RE: Wieści z zagranicy - m².r - 04-03-2022

Takie pytanie, które mnie od dłuższego czasu nurtuje, czy mógłbyś, Joachimie, dodać c przed h w swoich nickach? W żadnym znanym mi języku (również niemieckim) nie występuje Joachim przez samo h. Nie jest to w żadnym razie osobista wycieczka (i proszę jej jako takowej nie traktować), tak niemniej uważam, że byłby to krok w dobrą stronę.