Forum Republiki Bialeńskiej
Wieści z zagranicy - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=4)
+---- Dział: Wieści z zagranicy (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=104)
+---- Wątek: Wieści z zagranicy (/showthread.php?tid=13)

RE: Wieści z zagranicy - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 27-04-2019

No już abstrahuję od tego, ale rzeczywiście przydałaby się w mikroświecie jakaś prawica, która nie byłaby tylko stowarzyszeniem obecnych i byłych monarchów oraz ich realnych kolegów od kielicha. Kiedyś w Bialenii było fajne Stronnictwo Rojalistyczno-Konserwatywne Alberto de Mediciego (Adama Aleksandra Dostojewskiego, byłego męża Saszy).

RE: Wieści z zagranicy - ʿĀlija zawdżat Akrypa - 27-04-2019

> Adama Aleksandra Dostojewskiego

Dwa imiona i nazwisko zakończone na -ski? Od razu widać że burżuj-arystokrata.

Ej, zaraz, czekaj…

RE: Wieści z zagranicy - Bartłomiej Demiatycz - 28-04-2019

W S*rmacji opublikowane zostały wyniki przeprowadzonej niedawno ankiety ws. poczucia tożsamości mieszkańców ziem będących pod jej władaniem. Wynika z niej, iż jedynie 58% owych mieszkańców uważa się za S*rmatów, co nie dziwi. Z naszej perspektywy wskazuje to na potencjalne przyszłe możliwości wspierania ruchów narodowowyzwoleńczych w obrębie Więzienia Narodów.

AndrzejSwarzewski napisał(a):No już abstrahuję od tego, ale rzeczywiście przydałaby się w mikroświecie jakaś prawica, która nie byłaby tylko stowarzyszeniem obecnych i byłych monarchów oraz ich realnych kolegów od kielicha. Kiedyś w Bialenii było fajne Stronnictwo Rojalistyczno-Konserwatywne Alberto de Mediciego (Adama Aleksandra Dostojewskiego, byłego męża Saszy).
Oj, kusi Pan Prezydent, kusi...

RE: Wieści z zagranicy - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 28-04-2019

Ja bym takim optymistą odnośnie Więzienia Narodów nie był. Ci wszyscy Teutończycy, Baridajczycy i inni są pozbawieni durandowskiego świata wyobrażeń z którego mogłaby wyłonić idea państwowa, czy wreszcie niepodległość. Ta niby odrębność narodowa to coś w stylu ukraińskiego "no oddaliśmy naszą gospodarkę i suwerenność, ale za to patrzcie jaki ładny pomnik postawiliśmy Banderze!". Ruchy narodowowyzwoleńcze w Sarmacji, jeśli kiedyś powstaną, będą tylko w pełni kontrolowaną próbą podniesienia aktywności. 

Proszę się nie krępować, jestem ciekawy jaka koncepcja prawicowa może się wyłonić w Republice, której mitem założycielskim jest ludowe powstanie, a główną ideologią kaddafizm. Wink Ja bym kilka wzorców ideowych dla takiej sytuacji znalazł, ale niczego nie sugeruję, bo jestem bardzo ciekawy Pańskich koncepcji.

RE: Wieści z zagranicy - Bartłomiej Demiatycz - 28-04-2019

To niewątpliwie prawda, natomiast prawdą również jest, iż żyją, może w mniejszości, ale jednak, przedstawiciele tychże narodów posiadający poglądy autentycznie antysarmackie, a nie tylko antysarmackie narracyjnie, jakby to powiedzieć, używając jakże modnego wśród S*rmatów słowa. To z pewnością nie owe 42%, przynajmniej w części, ale myślę, że wśród niektórych duch niepodległy jeszcze nie zanikł całkowicie.

Wolę jednak działać w ramach Zielonego Świtu, przynajmniej na razie... Tego rodzaju rozdrabnianie nie miałoby w obecnej sytuacji szans na powodzenie.

RE: Wieści z zagranicy - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 28-04-2019

No cóż, odnośnie tych antysarmackich obywateli sarmackich to nie wydaje mi się, żeby byli autentycznie antysarmaccy. Żyją w tym kraju i akceptują jego system społeczny, chętnie lub niechętnie, nawet gdyby z nim walczyli (a nie walczą), to wciąż go akceptują, bo nie opuścili kraju.

Cytat:Wolę jednak działać w ramach Zielonego Świtu, przynajmniej na razie... Tego rodzaju rozdrabnianie nie miałoby w obecnej sytuacji szans na powodzenie.
Absolutnie nie zachęcam do tworzenia nowej partii, chciałbym bowiem, żeby ukonstytuował się system dwupartyjny. Myślę jednak, że w ramach Zielonego Świtu jest miejsce na pewne idee prawicowe, w ramach sojuszu ekstremów. Wink Ale to oczywiście Pańska decyzja.

RE: Wieści z zagranicy - Thomas von Lisendorff - 28-04-2019

Andrzej również jest członkiem ZŚ.

RE: Wieści z zagranicy - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 29-04-2019

http://fnor.cba.pl/forum/showthread.php?tid=811
Rozpoczął się Zjazd Brodryjczyków. Póki co jestem jedynym orędownikiem niepodległości Brodrii, historia jest przewrotna. Smile

RE: Wieści z zagranicy - Bajtuś - 29-04-2019

Na zasadzie, którą podają na forum to ja jestem władcą Republiki Wink Koń by się uśmiał. FN jak widzę siedzi na free koncie na cba ... nawet ich nie stać na swój hosting, gdzie nie szwendają sie żadne reklamy.

RE: Wieści z zagranicy - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 29-04-2019

W pewnym sensie jesteś, Hewret jak był głównym administratorem, to nie raz mówił, że w każdej chwili może nas wyłączyć. Wink