Forum Republiki Bialeńskiej
Wizualizacja bialeńskich odznaczeń - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Wątek: Wizualizacja bialeńskich odznaczeń (/showthread.php?tid=1347)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

RE: Wizualizacja bialeńskich odznaczeń - Ronon Dex - 22-02-2020

Tak sobie pomyślałem, że można by wprowadzić nowe odznaczenie (i tak przecież trzeba będzie po tych wszystkich pracach znowelizować ustawę) - takie nieco podobne do Orderu Powstania Marcowego czyli Order Odrodzenia Bialenii. Wszak tak jak Powstanie Marcowe w długotrwałych skutkach doprowadziło do powstania Naszego Kraju, tak wydarzenia z marca zeszłego roku obroniły niepodległość, a w konsekwencji doprowadziło do dalszego istnienia i rozwoju Państwa. Ordery za Powstanie Marcowe to już obecnie trudno nadawać... co najwyżej można komuś klasę podnieść, ale order ten powinien mieć kontynuację.

Całkowicie celowo jego propozycja graficzna jest analogiczna do Orderu Powstania Marcowego.

[Obrazek: 3_22_02_20_3_44_50.png]

Co o tym sądzicie? Analogicznie do Orderu Powstania marcowego miały trzy klasy - brązowy, srebrny i złoty (to tylko zmiana kolorów - już po "zatwierdzeniu" propozycji. Wątpliwość tylko co do daty, bo odbyło się to w nocy z 22 na 23 marca - wstawiamy 22 (ostatni dzień pod sarmackim butem) czy 23 (pierwszy dzień wolności)?

Druga kwestia to ten Bohater Bialenii...

Ametyst Faradobus napisał(a):Order Bohatera - odznaczony dostawałby nieduży znak w kształcie orła do noszenia na piersi oraz np. łańcuch raczej do celów kolekcjonerskich. Razem tworzyłoby to taki ładny zestaw. Jest też wariant ukraiński, gdzie poza niewielkim znakiem, takim jak Złota Gwiazda Bohatera Związku Radzieckiego, bohater dostaje jeden z dwóch specjalnych Orderów - w kształcie gwiazdy (za heroiczny wyczyn) albo tryzuba (za długotrwałe zasługi).

Przyznam, że jakoś nie miałem koncepcji orła z łańcuchem... z sądem mi to się bardziej kojarzy albo z urzędnikiem USC. Za to zawsze mi się podobała Gwiazda Bohatera Związku Radzieckiego, no to proponuję bialeńską odmianę:

[Obrazek: 3_22_02_20_3_45_37.png]

RE: Wizualizacja bialeńskich odznaczeń - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 22-02-2020

Dobry pomysł. Powstanie Marcowe rzeczywiście staje się "prehistorią" i ciężko byłoby kogoś za nie nagradzać po 8 latach. Proponuję przyjąć datę odrodzenia na 22 marca, czyli wypowiedzenie przez nas umowy. Już następnej nocy złamano umowę i wyrzucono nas z forum, ale martyrologii raczej staramy się nie uprawiać, a i na dobre nam to wyszło, bo od razu mogliśmy ruszyć na swoim.
Propozycja dot. Orderu Bohatera też mi się podoba.

RE: Wizualizacja bialeńskich odznaczeń - Ronon Dex - 22-02-2020

AndrzejSwarzewski napisał(a):Proponuję przyjąć datę odrodzenia na 22 marca, czyli wypowiedzenie przez nas umowy.
Tak też zrobiłem i przedstawiam komplet czyli brązowy, srebrny i złoty.

[Obrazek: 3_22_02_20_5_12_10.png]  [Obrazek: 3_22_02_20_5_11_14.png]  [Obrazek: 3_22_02_20_5_11_37.png]

Komplet Orderu Powstania Marcowego - duże podobieństwo obu odznaczeń jest całkowicie celowe.

[Obrazek: 3_22_02_20_5_13_17.png]  [Obrazek: 3_22_02_20_5_12_55.png]  [Obrazek: 3_22_02_20_5_12_34.png]

Lekko poprawiłem kolor Gwiazdy Bohatera Bialenii.

[Obrazek: 3_22_02_20_5_13_43.png]

W zasadzie mamy załatwione ordery... pozostają teraz do zrobienia medale "za zasługi" itp.

RE: Wizualizacja bialeńskich odznaczeń - Ronon Dex - 23-02-2020

Wizualizacja naszych medali "dla zasłużonych"... brakuje jeszcze "Zasłużony dla Policji", ale ten akurat będzie miał odmienny kształt i formę.

Medal Zasłużony dla Polityki Zagranicznej

[Obrazek: 3_23_02_20_2_44_32.png]   [Obrazek: 3_23_02_20_2_45_01.png]   [Obrazek: 3_23_02_20_2_45_22.png]

Medal Zasłużony dla Nauki i Kultury

[Obrazek: 3_23_02_20_2_45_56.png]   [Obrazek: 3_23_02_20_2_46_16.png]   [Obrazek: 3_23_02_20_2_48_32.png]

Medal Zasłużony dla Sportu

[Obrazek: 3_23_02_20_2_42_47.png]   [Obrazek: 3_23_02_20_2_43_11.png]   [Obrazek: 3_23_02_20_2_43_29.png]

Medal Za Aktywność.

[Obrazek: 3_23_02_20_2_48_57.png]   [Obrazek: 3_23_02_20_2_49_13.png]   [Obrazek: 3_23_02_20_2_49_29.png]

Medal Zasłużony dla Rozwoju Regionów

[Obrazek: 3_23_02_20_2_49_58.png]   [Obrazek: 3_23_02_20_2_50_18.png]   [Obrazek: 3_23_02_20_2_50_35.png]

Medal Literacki

[Obrazek: 3_23_02_20_2_51_19.png]   [Obrazek: 3_23_02_20_2_51_38.png]   [Obrazek: 3_23_02_20_2_51_58.png]

Niedługo będzie trzeba nowelizować ustawę o odznaczeniach, to przy okazji można się zastanowić nad wprowadzeniem innych odznaczeń. Swego czasu przyjmując po odzyskaniu niepodległości nową ustawę ograniczyliśmy się do w zasadzie pierwotnego zestawu odznaczeń, rezygnując z tych powstały w "ciemnym okresie Bialenii". Teraz na spokojnie można by się zastanowić czy nie warto niektórych tamtych pomysłów wykorzystać i zrobić to "po nowemu".

Sądzę, że przy naszej aktywnej działalności międzynarodowej stworzyć odznaczenia, którymi moglibyśmy honorować zaprzyjaźnionych nam przywódców i obywateli państw itd. Jednocześnie przez lata w wielu przypadkach "wyeksploatowaliśmy zapas" odznaczeń dla naszych obywateli, może trzeba jeszcze jakieś nowe wprowadzić?

Macie jakieś pomysły i sugestie?

RE: Wizualizacja bialeńskich odznaczeń - Ametyst Faradobus - 24-02-2020

Wszystkie pomysły bardzo mi się podobajut. Jedyna uwaga moja jest taka, że najwyższą klasą Orderu Powstania jest Krzyż Wielki, także można pomyśleć nad zmianą tej nomenklatury na Brązowy, Srebrny i Złoty. Co do Orderu Patrona to mi się bardziej podoba wersja bez munduru, ale nie będę się upierał.

Gwiazda Bohatera i Order Budowniczych też bardzo spoko! Jedynie mam luźne pytanie, czy dałoby się zrobić tak, aby oficerski miał rozetkę?

RE: Wizualizacja bialeńskich odznaczeń - Ronon Dex - 24-02-2020

Ametyst Faradobus napisał(a):Jedyna uwaga moja jest taka, że najwyższą klasą Orderu Powstania jest Krzyż Wielki, także można pomyśleć nad zmianą tej nomenklatury na Brązowy, Srebrny i Złoty. 
Tak... skoro i tak będziemy po zakończeniu prac nad odznaczeniami pisać nową (poprawioną) ustawę - to pewne rzeczy zostaną skorygowane, bo będą też poprawki w baretkach, dojdzie parę nowych odznaczeń itd.

Ametyst Faradobus napisał(a):Gwiazda Bohatera i Order Budowniczych też bardzo spoko! Jedynie mam luźne pytanie, czy dałoby się zrobić tak, aby oficerski miał rozetkę?
W sumie wszystko się da... dzisiaj co prawda mam "awarie w firmie" i muszę podjechać wieczorem do roboty, ale jutro mogę pomyśleć.

c.d.n. - bo muszę lecieć.

Mogę napisać tę ustawę.

A, jeszcze widzę że prosiłeś o moje zdanie w kwestii wstęgi Orderu Budowniczych - generalnie nie jestem zwolennikiem tego, aby to była wprost flaga noszona przez ramię. Takie szarfy noszą raczej prezydenci w Ameryce Łacińskiej. Owszem, ordery często odwołują się, jeśli chodzi o barwy wstęg, do flag narodowych (Polonia Restituta przykładowo), ale chodzi raczej o sam zestaw kolorów, a nie ich układ. Pierwsza wersja jest moim zdaniem dużo bardziej estetyczna.

RE: Wizualizacja bialeńskich odznaczeń - Ronon Dex - 24-02-2020

Ametyst Faradobus napisał(a):Mogę napisać tę ustawę.
Bardzo dobrze... zaproponuj ją, rozbuduj system odznaczeń(nowe by się przydały) - a ja to wykonam wg Twoich wytycznych, skoro okazało się, że z racjo realowo-prywatnych zainteresowań znasz się na tym najlepiej.

To od razu ustalmy jeszcze jedną rzecz, która kiedyś się już pojawiła za mojej kadencji, ale ucichła. Chodzi mianowicie o to, czy można u nas posiadać jednocześnie kilka klas jednego orderu.

Obecnie mamy coś, co nazwałbym systemem brytyjskim (bo tak samo działa np. Order Imperium Brytyjskiego albo Królewski Order Wiktoriański): najpierw zostaje się kawalerem, potem oficerem, potem komandorem (oczywiście można zostać też od razu kawalerem krzyża wielkiego) itp, krótko mówiąc w danym momencie posiada człowiek jedną klasę danego orderu. Order jest wtedy jakby wspólnotą, bez możliwości "wielokrotnego" członkostwa. U nas dotyczy to nie tylko orderów, ale także krzyży i medali, więc w gruncie rzeczy po uzyskaniu srebrnego trzeba teoretycznie oddać brązowy.

Obecnie w realu, w większości krajów panuje system "standardowy" albo "rosyjski" (bo w Rosji przybrał najbardziej wyrazistą formę). Tu człowiek, który dostał najpierw krzyż oficerski, a następnie komandorski jednego orderu może sobie nosić obydwa i jest kawalerem zarówno komandorskiego, jak i oficerskiego (na upartego można nawet nosić dwie komandorie). Podobnie z krzyżami i medalami, chociaż w tym przypadku zwyczajowo nosi się raczej tylko tę najwyższą klasę (np. tylko złoty). Ja osobiście byłbym zwolennikiem zaprowadzenia tego systemu w Bialenii, bo jest on bardziej egalitarny, mniej monarchiczno-rycerski i daje możliwość ponownego wynagrodzenia delikwenta - jeżeli ktoś z nas ma już krzyż wielki to za pomniejsze zasługi będzie go można nagrodzić dodatkowo komandorią. Taka sytuacja miała miejsce w przypadku świętej Ałły Pugaczowej, która jest potrójną kawalerką Orderu "Za zasługi dla Ojczyzny" z tym, że najpierw dostała drugą klasę, potem trzecią, a na końcu czwartą. Nawiasem mówiąc w Rosji wytworzył się też dosyć unikalny status "pełnego kawalera" jakiegoś orderu i dlatego nawet jeśli ktoś posiada I klasę to daje się mu czasem później pozostałe, aby mógł zostać tym "pełnym kawalerem" (np. pełni kawalerowie Orderu Sławy mieli w Związku Radzieckim status podobny do Bohaterów).