Forum Republiki Bialeńskiej
Stary Pawłowicz w kosmos - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Wątek: Stary Pawłowicz w kosmos (/showthread.php?tid=1395)

Strony: 1 2 3 4 5

RE: Stary Pawłowicz w kosmos - Piotr Romanow - 03-03-2020

Że tak powiem dość budżetowa wersja Gwiezdnego Krążownika, ponieważ byłem zmuszony sprzedać cały majątek rodziny Dostojewskich oraz swój własny, aby go wyprodukować.
Szerokość 550m
Długość 1200m
Wysokość 270m
Przyśpieszenie maksymalne 3000G
Prędkość w atmosferze wynosi 970km/h
Niestety uzbrojenia nie posiada ponieważ jest okrojoną wersją. Przydałaby się jakaś modernizacja. Z ważniejszych informacji posiada jeszcze 4-ry generatory energii, oraz 7 silników emitujących daną prędkość.

RE: Stary Pawłowicz w kosmos - Leszek Ebe-Grüner - 04-03-2020

Ja nie jestem przeciwny takim inicjatywom, broń boże. Fajnie że ktoś chce w kosmos, ale niech chociaż zbuduję ten statek(poprzez posty). A tak to nie wiadomo z skąd się on wziął.

Co do powielanych schematów, to wybacz ale tak mnie w mikronacjach nauczyli, żeby coś mogło powstać, to musiałoby by mieć na to rację bytu. Równie dobrze ja sobie mogę wymyśleć że jestem Królem Pollinu, a jak wiemy jakoś nie jestem.

Więc róbcie po prostu to po kolei, a nie rach ciach od razu statek kosmiczny, od razu podbita planeta(bez badań itd.). Aż mnie się August przypomniał i jego zachowanie za czasów SRW.

RE: Stary Pawłowicz w kosmos - Ronon Dex - 04-03-2020

Eustachy Playstation napisał(a):Więc róbcie po prostu to po kolei, a nie rach ciach od razu statek kosmiczny, od razu podbita planeta(bez badań itd.).
Po kolei? Gdybyś znał historię Republiki Bialeńskiej to wiedzialbyś, że nasz program kosmiczny to coś rozwijanego od 2014 i właśnie dokładnie "po kolei" oraz jak najbardziej z badaniami i to coś dokładnymi.

Chcesz wiedzieć od czego zaczynaliśmy? Od sprawdzenia jaka jest dotychczasowa wiedza o v-kosmosie...

Chcesz wiedzieć jakie były nasze początki? Proszę uprzejmie - prowadzony był "Biuletyn startów"

Prowadzone były testy i badania... np. rakiety Herkules, zanim dorobiliśmy się pierwszych samolotów kosmicznych to najpierw był program ich budowy, a same, coraz doskonalsze statki pojawiały się stopniowo - wystarczy popatrzeć na daty postów. Pomiędzy pierwszym samolotem kosmicznym, a tymi używanymi obecnie to były prawie dwa lata, a w mikroświecie to dużo.

Zanim zaczęliśmy latać takimi zaawansowanymi pojazdami to Bialeński Program kosmiczny przeszedł etap typowych wielostopniowych rakiet nośnych oraz ich kolejnych misji, począwszy od pierwszej misji załogowej ZLO-1. Potem były kolejne np. Feniks-2 i Feniks-3. Dopiero z czasem zbudowaliśmy odpowiednie i zaawansowane statki kosmiczne. Ale zanim to nastąpiło wysyłaliśmy bezzałogowe sondy

Chcesz badań? A proszę bardzo - tutaj trzy nasze misje badawcze bezzałogowych sond kosmicznych:
-  BSB-1
-  BSB-2
-  BSB-3

Z czasem powstał nasz Korpus Kosmiczny, który został reaktywowany i zmodernizowany na obecnym forum, a jego historia została również tutaj pokrótce przedstawiona.

Na temat historii i rozwoju Bialeńskiego Programu Kosmicznego można by napisać obszerną pracę naukową na Uniwesytecie Bialeńskim, bo wszystkie dane ze starego forum są zabezpieczone - może zresztą kiedyś to zrobię...

Czy dalej uważasz, ze w Bialenii badania kosmosu to tak "rach, ciach" i wzięły się znikąd? Czy może jest to efekt etapowego rozwoju od połowy 2014...

Choć Piotr widzę bardzo ambitnie do tego podszedł... statek o długości 1200 m. Nasz dotychczas największy miał niecałe 237 metrów. No, ale poczekam na rozwój jego pomysłu... ja mam (prywatnie) zachomikowany jeden bardzo duży, ale go nie zbudowałem. narracyjnie go znalazłem, co też nie jest niczym niespotykanym np. w literaturze czy kinematografii z gatunki Sci-Fi.

RE: Stary Pawłowicz w kosmos - Leszek Ebe-Grüner - 04-03-2020

No właśnie chodzi mi o ten statek Piotra Pawłowicza! Sam widziałeś jak duży jest i to do niego była uwaga, w głównej mierze właśnie.

Co do badań kosmosu od strony Bialeńskiej i że zaczęło się to od 2014 to jak najbardziej ma to ręcę i nogi, więc wszak nie chciałem ciebie obrazić Rononie, bo wiem że wiedzę takową posiadasz, bo nawet byłem na twoich wykładach na studiach z wydziałem wojskowym...

Także nie chodziło mi o całą Bialenię, że skąd te statki kosmiczne, bo może faktycznie do tego czasu powstały już takie technologie że szok! Mnie bardziej interesowało że Piotr Pawłowicz z znikąd go wziął.

RE: Stary Pawłowicz w kosmos - Ametyst Faradobus - 04-03-2020

Cytat:Po kolei? Gdybyś znał historię Republiki Bialeńskiej to wiedzialbyś, że nasz program kosmiczny to coś rozwijanego od 2014 i właśnie dokładnie "po kolei" oraz jak najbardziej z badaniami i to coś dokładnymi.

Gdyby oni znali historię walki...

RE: Stary Pawłowicz w kosmos - Piotr Romanow - 04-03-2020

RAPORT SYTUACYJNY DNIA 04.03.2020

Wczoraj w granicach godziny 22-23 czasu ziemskiego wylądowaliśmy na Czerwonej Planecie. Rozbiliśmy swój pierwszy obóz na nieznanych koordynatach. Planeta okazuje się niezdatna do życia, jeżeli nie zostanie w odpowiedni sposób przygotowana na przybycie przedstawicieli rasy ludzkiej. Przemieszczamy się po planecie w skafandrach Thunder mk.1, które i tak nie pozwalają nam na długi okres przebywania na tej planecie. 

Zdjęcie satelitarne planety przed lądowaniem
[Obrazek: journey-to-the-red-planet_1280x720.jpg?itok=I8TlfS-I]

Podstawowe skafandry do eksploracji planety Thunder mk.1 (Zdjęcie wykonano na ziemi w trudnych warunkach)
[Obrazek: Iceplanet.jpg]

Odkryliście tam jakiś czynnik toksyczny? Dotychczasowe badania, jak również istniejącą tam wcześniej baza Wandystanu wskazywały na rozrzedzoną atmosferę, ale zdatną do oddychania. Choć przypominała ona atmosferę Pollinu na bardzo dużych wysokościach... czyli wspomaganie się tlenem byłoby koniecznie, ale nic nie wskazywało na konieczność używania skafandrów izolacyjnych.

Z ciekawości... czy będą jakieś szczegóły dotyczące tego statku? Jak zauważasz budzi on zainteresowanie, że względu na wielkość. Oczywiście przy obecnej technice kosmicznej RB złożenie na orbicie konstrukcji ogromnej wielkości było by możliwe, tylko zastanawiająca jest celowość, aż takich rozmiarów. Bo aby coś takiego złożyć potrzebne by było naprawdę wiele lotów na orbitę za pomocą naszych największych transportowychtransporto kosmicznych.

A może masz jakąś tajemnicę na temat pochodzenia tego statku? Ja parę lat temu odkryłem duży statek... opuszczony, przez nieznaną cywilizację. Choć nie był on aż tak ogromny.

Drogi Rononie, postanowiłem podbić galaktykę. Ambitny pomysł nieprawdaż? Chcę zbudować gigantyczną flotę większych oraz mniejszych Galaktycznych Niszczycieli w razie starcia się z innymi prawdopodobnie istniejącymi rasami we wszechświecie.

GK klasy Batawia jest to mój nowatorski projekt przeniesienia się w przestworza. Nie wiem co konkretnie interesuje Cię w mojej maszynie, ale jeśli jesteś nią zaciekawiony to powiedz co chcesz wiedzieć, a ja Ci opowiem, a raczej wyśle wiadomość wprost z Czerwonej Planety. Smile

Pomysł ciekawy... a co mnie interesuje? No skoro budujesz takie statki to warto by się pokusić o jakieś opisy tych jednostek. Byłoby to ciekawe... science-fiction w stylu np. Expanse (właśnie skończyłem 7 tom) zawsze było moim ulubionym.

A co do Czerwonej Planety i innych w naszym układzie to mam tylko jedno zastrzeżenie. Moim zdaniem należałoby się jednak trzymać tego co już zostało ”zbadane” czyli nie zaprzeczać dotychczasowym bialeńskim ustaleniom. Czyli warunki na planetach i księżycach można rozbudować o nowe badania, ale nie zaprzeczać dotychczasowym.

Poza naszym zbadanym układem to oczywiście pełna dowolność.

Wybacz Rononie nie uwzględniłem tego. To była w sumie próba wylotu do najbliższej możliwej planety. Teraz będziemy prowadzić skok w nad przestrzeń gdzieś do innego układu.
Co do Krążownika, to pewnie zostanie całkowicie opisany w momencie, gdy przejmę jakąś planetę i stworzę tam stocznię na takie maszyny oraz inne, które mam zamiar umieścić w 1. Międzygwiezdnej Flocie.