![]() |
|
Strefa fantastyki - prośbą o opinię. - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Wątek: Strefa fantastyki - prośbą o opinię. (/showthread.php?tid=1409) |
RE: Strefa fantastyki - prośbą o opinię. - Ronon Dex - 05-03-2020 Ametyst Faradobus napisał(a):...że każda aktywność jest w jakiś tam sposób cenna.Ale ja to stwierdziłem nie raz... tylko, że każda powinna mieć swoje miejsce i nie może mieć na celu tylko i wyłącznie trollowania czy prowokowania konfliktów. Bo z tymi konfliktami to jest tak, że na chwilę zwiększają aktywność to wkrótce ją obniżają - bo w sumie większość normalnych ludzi nie bawi się w mikroświat tylko po to by się z kimś kłócić czy wręcz obrzucać obelgami (patrz grudzień). Akurat uważam, że pomysł Piotra (choć pewnie nie taki był jego cel) jest sposobem na wzrost aktywności... już wcześniej dyskutowaliśmy o takich możliwościach, pojawiały się różne propozycje i pomysły - tylko nie bardzo wiedzieliśmy jak je realizować. Piotr napisał jasno... nie interesuje go zabawa w mikronacyjny real i ja go rozumiem. Lubię w mikronacjach to near-real, ale pociąga mnie też fantastyka. Stworzenie odpowiedniego miejsca spowoduje, że osoby z podejściem "odtwarzanie i przerabianie reala" oraz "wszystko musi mieć swoje uzasadnienie czy programy rozwoju" nie będą w konflikcie w "fantastami". Dwa miejsca na różnego typu zabawę... a idę o zakład, że "realiści" czasem zajrzą do "fantastów" i oddadzą się swoim wizjom... które może taili czy im nie pasowały do ogólnej konwencji. RE: Strefa fantastyki - prośbą o opinię. - Piotr Romanow - 06-03-2020 Osobiście nie widzę sensu tworzenia nowej sekcji, ponieważ tworzone religie czy inne sekcje kraju to także fantazja. Czyli tworzenie takiego działu byłoby zbędnym dzieleniem narodu. Na realistów oraz fantastów czy jak zwał tak zwał. RE: Strefa fantastyki - prośbą o opinię. - Ametyst Faradobus - 06-03-2020 Ja bym bardziej poszedł w stronę rzeczywistego, pod względem v-geograficzny, miejsca, w którym dziać się będą mogły rzeczy niesamowite. RE: Strefa fantastyki - prośbą o opinię. - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 06-03-2020 A o Anomaliowie słyszałeś? Blisko mojego lenna (co już jest samo w sobie niezwykłe xD), UFO tam ląduje i porywa krowy. Tunel czasoprzestrzenny też mamy. https://bialenia.sarmacja.org/spolecznosc/forum-572.html Można to rozszerzyć na jakąś część Anatolii, choć jak tak myślę, to lepiej byłoby, gdyby taka strefa znajdowała się w głębi wyspy, a nie na wybrzeżu. W sumie przyda się takie miejsce na przecięciu ufologii, wiktoriańskich legend miejskich i historii z jesieni z dupy średniowiecza. RE: Strefa fantastyki - prośbą o opinię. - Ametyst Faradobus - 06-03-2020 Tak, centrum Anatolii by się nawet w to wpisywało, bo w zasadzie mało o nim wiemy. RE: Strefa fantastyki - prośbą o opinię. - Ronon Dex - 06-03-2020 Piotr Pawłowicz napisał(a):Osobiście nie widzę sensu tworzenia nowej sekcji, ponieważ tworzone religie czy inne sekcje kraju to także fantazja. Czyli tworzenie takiego działu byłoby zbędnym dzieleniem narodu.Nie wiem czy chodzi o jakieś "dzielenie" (moim zdaniem bardziej dzielą spory typu "skąd to wziąłeś"... itd.), a nie czy o porządek i aby wszystko miało swoje miejsce. Oczywiście możemy wszystko pakować w luźnych tematach na Placu Zielonym, jak ktoś lubi "groch z kapustą", w którym po 2 miesiącach nic będzie można znaleźć to OK. Pomysł takiej kategorii działalności był już wcześniej... w zasadzie gdy odzyskiwaliśmy niepodległość i dyskutowaliśmy nad różnymi możliwymi aspektami działalności w RB. tylko wtedy było za dużo roboty i nie nikt nie miał na to czasu. Ale coś tam próbował Janek, mieliśmy jakieś tam pomysły itp. Myślałem, że skoro rozpocząłeś pewien pomysł i się niektórym spodobał to nadszedł czas by taką strefę dla różnych narracji (oderwanych nieco od reszty rozwoju RB) utworzyć i oddawać się w niej nieskrępowanej fantastyce... bez kłótni, że coś "nie pasuje", że ktoś "wyciągnął coś z kapelusza", bez ironizowania, że ktoś sobie nagle wymyślił "statki kosmiczne" itd. No, ale jak nie to nie... w zasadzie nie narzucam. Jednak na razie ten dział pozostawię (jeść nie woła), bo może sam oddam się jakiejś fantastyce... |