![]() |
|
Koran na każdy dzień - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Organizacje społeczne (partie, stowarzyszenia, związki zawodowe i wyznaniowe) (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=37) +---- Dział: Zielony Kościół (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=31) +----- Dział: Meczet w Farwardin (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=373) +----- Wątek: Koran na każdy dzień (/showthread.php?tid=1415) |
RE: Koran na każdy dzień - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 30-10-2022
W imię Boga Miłosiernego, Miłującego. Kiedy od Boga przychodzi pomoc i zwycięstwo i widzisz, jak tłumy przystępują do religii Boga, to głoś chwałę twego Pana i proś Go o przebaczenie. On jest Przyjmującym skruchę (100).
RE: Koran na każdy dzień - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 09-11-2022
Żydzi i chrześcijanie mówią: „My jesteśmy umiłowanymi dziećmi Boga”. Odpowiedz: „Jeżeli tak jest, to dlaczego On karze was za wasze grzechy? Jesteście tylko ludźmi, których On stworzył razem z innym życiem”. Bóg wybacza każdemu, komu zechce i karze tych, których zechce. Do Boga należy królestwo nieba i ziemi i wszystko to, co znajduje się miedzy nimi. Do Niego prowadzi droga prosta. (5,18)
RE: Koran na każdy dzień - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 26-11-2022 ![]() Gdyby rzeczywiście w niebie i na ziemi istniały jakieś bóstwa poza Bogiem, to na pewno zostałyby one zniszczone. Niech będzie chwała Bogu, Panu Tronu, On jest ponad tym, co Mu przypisują (21,22] RE: Koran na każdy dzień - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 01-12-2022 ![]() Kiedy mówi się im: „Idźcie za objawieniem Boga”, oni mówią: „Nie! Będziemy szli za tym, za czym podążali nasi ojcowie”. Nawet wtedy (pójdą), gdy szatan będzie ich wzywał do kary ognia piekielnego? (31,21)
RE: Koran na każdy dzień - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 15-12-2022 ![]() W Dniu, kiedy ujrzą anioły, nie będzie już dla grzeszników żadnej dobrej nowiny. Będą mówili: „Niech się to od nas oddali!”. Przyjrzymy się dziełom, które oni wykonali i obrócimy je w ulotny pył. W tym Dniu mieszkańcy Raju znajdą lepsze miejsce pobytu i odpoczynku.To będzie Dzień, w którym rozstąpi się niebo i tłumnie przybędą anioły.
Wówczas objawi się wszelka władza Miłosiernego i dla niewiernych będzie to najtrudniejszy Dzień. Grzesznik w tym Dniu zagryzie swoje palce i będzie lamentować: „Dlaczego nie poszedłem tą samą drogą co Wysłannik? Biada mi! Źle dobrałem sobie przyjaciela. On zwiódł mnie z drogi po tym, jak przyszło do mnie napomnienie. Szatan zawsze zdradzi człowieka”. Wysłannik powie: „Panie mój! Lud mój uznał Koran za coś, co należy odrzucić”. Podobnie każdemu z proroków wyszukaliśmy jakiegoś wroga spośród niegodziwców. Jednak twój Pan w zupełności wystarcza za Przewodnika i Zbawiciela na drodze prostej (25,22-31). RE: Koran na każdy dzień - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 29-12-2022 ![]() Co się z wami dzieje? Dlaczego nie chcecie uwierzyć w Boga, skoro Wysłannik nawołuje was do wiary w waszego Pana? Przecież On zawarł już z wami przymierze, czy nie wierzycie w nie. On jest tym, który zsyła na Swojego sługę wyraźnie znaki, aby was wyprowadzić z ciemności do światła. Bóg jest dla Was Miłosierny i Miłujący. Co się z wami dzieje? Dlaczego nie wydajecie (swoich majątków) na drodze Boga? Przecież Bóg i tak jest dziedzicem wszystkiego, co jest w niebie i na ziemi. Nie jesteście sobie równi. Wyżej cenieni są ci, którzy rozdawali (ze swoich majątków) i walczyli na drodze Boga przed zwycięstwem, niż ci, którzy wydawali i walczyli po zwycięstwie. Ale Bóg im wszystkim obiecał to, co najlepsze. Bóg wie najlepiej, co czynicie (57,8-10).
RE: Koran na każdy dzień - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 07-01-2023 ![]() W imię Boga Miłosiernego, Miłującego.
(Wysłanniku) czyż nie otworzyliśmy twojego serca i nie uwolniliśmy cię od brzemienia, które przygniatało twoje plecy. Czyż nie powiększyliśmy (wśród ludzi) szacunku dla ciebie? Po każdym brzemieniu przychodzi ulga. Zaprawdę, po każdym brzemieniu przychodzi ulga, więc w wolnej chwili wysil się i zwracaj się z ufnością do swego Pana (94). RE: Koran na każdy dzień - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 08-02-2023 ![]() Niewierzący powiedzieli: „To wszystko jest kłamstwem, które on sobie wymyślił, a inni mu w tym pomagali”. Dopuścili się w ten sposób niesprawiedliwości i szerzenia fałszu.
Mówili jeszcze: „To tylko mity naszych dawnych przodków, które kazał spisać, i które są mu czytane rano i wieczorem”. Powiedz: „To jest objawienie od Tego, który zna tajemnice nieba i ziemi. On jest najbardziej Przebaczający i Miłujący”. Mówili: „Cóż to za Wysłannik, który spożywa posiłki (jak my) i chodzi po targowiskach (jak my). Dlaczego nie ma obok niego anioła, który by ostrzegał nas razem z nim?”. Albo mówią: „Żeby chociaż zostało zesłane mu bogactwo lub ogród, który mógłby go wyżywić”. Niesprawiedliwi dodają także: „Postępujecie za człowiekiem, który jest opętany”. Popatrz, jakież to przypowieści wymyślają o Tobie. Oni zbłądzili i już nie odnajdą drogi prostej (25,4-9) RE: Koran na każdy dzień - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 25-03-2023 ![]() "Powiedział Noe: „Ludu mój! Ja was wyraźnie ostrzegam. Służcie Bogu, bójcie się Go i wysłuchajcie, co chcę powiedzieć. Bóg wam przebaczy wasze grzech i da wam czas (na ich odkupienie). Jednak, gdy wyznaczony termin (kary) nadejdzie, nie będzie już odwrotu. Musicie to wiedzieć”. Potem powiedział: „Panie mój! Wzywałem (do opamiętania) mój lud dzień i noc, ale to tylko powiększyło ich niechęć do mnie. Za każdym razem, gdy wołałem ich do Ciebie, abyś im wybaczył, zakrywali uszy palcami i przykryli się szatami. Trwali w swej niegodziwości i byli wyniośli. Wzywałem ich publicznie. Mówiłem jawnie, ale rozmawiałem z nimi także na osobności. Mówiłem: >> Proś swego Pana o przebaczenie, bo On jest Przebaczający. Ześle wam obfity deszcz z nieba. Wspomoże was majątkiem i (licznym) potomstwem. Sprawi, że będą rosły dla was ogrody, że będą dla was płynąć strumienie. Co się z wami dzieje, że nie doceniacie wielkości Boga? To On tworzył was w różnych etapach rozwoju. Czy nie wiecie, że to Bóg stworzył siedem niebios ułożonych jedno nad drugim? Umieścił na nich księżyc i słońce dające światło. To Bóg sprawił, że wyszliście z ziemi jak rośliny. I to on sprawi, że powrócicie do niej i wyjdziecie z niej ponownie. Bóg uczynił dla was ziemię szeroką przestrzenią, abyście mogli przemierzać ją licznymi drogami<<”. Noe powiedział: „Panie mój! Nie posłuchali mnie i poszli za tymi, których majątek i dzieci tylko powiększają ich stratę. Uknuli spisek (przeciwko mnie) i powiedzieli: >>Nie porzucajcie waszych bogów, nie zapominajcie Wadda, Suwy, Jaghuta, Ja’uka i Nasra[2]<<. I tak wielu ludzi wprowadzili w błąd, więc nie zwiększaj niczego grzesznikom poza powiększeniem ich zbłądzenia” (73,3-24).
RE: Koran na każdy dzień - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 16-06-2023 Jeżeli wierzycie, to wiecie, że jest On Panem nieba i ziemi oraz wszystkiego, co jest między nimi. Nie ma innego boga poza Nim. On ma władzę nad życiem i śmiercią. Taki jest wasz Pan, Pan waszych przodków. Jednak oni wątpią i radują się (życiem doczesnym). Poczekaj więc na dzień, w którym z nieba zacznie wydobywać się dym, który ogarnie ludzi. To będzie bolesna kara. (44,7-11).
|