![]() |
|
Aktualna Lista państw uznawanych - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Pałac Prezydencki (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=8) +--- Wątek: Aktualna Lista państw uznawanych (/showthread.php?tid=1602) |
RE: Aktualna Lista państw uznawanych - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 09-06-2021 Ostatni raz prezydentem, będącym zarazem głową państwa obcego, był Michael Wolferine, ówczesny prezydent Unii Trzech Narodów. Był to ostatni prezydent przed zamachem lipcowym (2018), którego organizatorzy doprowadzili do utraty suwerenności na rzecz Sarmacji. Nie wiem z resztą, czy nie był to jedyny taki przypadek. JCW Aleksandra Dostojewska ogłosiła w Brodrii regencję, gdy została wybrana na prezydenta Bialenii. RE: Aktualna Lista państw uznawanych - Ametyst Faradobus - 09-06-2021 No tak, ale czy oni podpisywali umowy międzynarodowe? Jeżeli w momencie zawarcia traktatu ja będę nadal prezydentem to albo poproszę Ronona, aby podpisał go jako wiceprezydent albo doprowadzę do tego, by w imieniu ZSKHiW podpis złożył premier (albo i tak i tak). Inna sprawa, że wtedy i tak czynności te będą dokonywane w imieniu Ametysta Faradobusa, Prezydenta Republiki Bialeńskiej i w imieniu Ametysta z rodu Faradobusów, Pierwszego Tego Imienia Króla Hirschbergii i Weerlandu z drugiej strony. RE: Aktualna Lista państw uznawanych - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 09-06-2021 Nie pamiętam, czy podpisywali. Wydaje mi się, że Wolferine podpisywał z Wolferinem umowę o utworzeniu Forum Państw Nordaty, ale to by trzeba było na archiwalnym forum poszukać. Ogółem wtedy to, że Wolferine rządził jednocześnie dwoma państwami było poczytywane za skandaliczne. Ale od tamtego czasu Bialenia znacznie się zdegradowała z poziomu drugiej mikronacji na Pollinie do chyba około dziesiątej, więc teraz to przejdzie. RE: Aktualna Lista państw uznawanych - Ametyst Faradobus - 09-06-2021 Jak chcecie to ustąpię. Zawsze też możecie mnie nie wybierać. xd RE: Aktualna Lista państw uznawanych - Karol Medycejski - 09-06-2021 A po co jakiś traktat? Mamy unię personalną. A tak serio - traktat tamten wygasł z momentem utraty podmiotowości prawnej przez Jeleni... ZSKHiW, chyba że Shoarmaci wpierw ten traktat wypowiedzieli. Nie znam chronologii. I teraz dwie kwestie prawne: czy obecne ZSKHiW uznajemy za kontynuatora tamtego państwa (wtedy moglibyśmy uznać, że traktat ten niejako odżywa), czy też jednak skoro państwo upadło, a następnie doszło do jego ponownego ukonstytuowania się, to jest ono jedynie sukcesorem prawnym tamtego tworu państwowego? Tutaj brakuje bezpośredniego łącznika czasowego. Skłaniałbym się jednak do koncepcji sukcesji. W realowym prawie międzynarodowym sukcesja (w przeciwieństwie do kontynuacji) powoduje przejęcie jedynie części praw i zobowiązań międzynarodowych. Ważne jest też, aby ustalić, skutkiem jakiego zdarzenia jest rzeczona sukcesja. Przy powstaniu nowego państwa stosuje się raczej doktrynę tabula rasa, tj. nowo powstały twór może sam wybrać, którymi umowami chce być związany (z pewnymi wyjątkami, jeśli dobrze pamiętam). Brak jednak w mirkonacjach jakichś jasnych ustaleń, jaki dokładnie jest to zakres. Właściwie to brak w ogóle jakichkolwiek konkretów w tym przedmiocie. Skłaniałbym się do koncepcji, że uznanie państwowości akurat nie podlega sukcesji - w końcu powstaje nowy podmiot prawa, niezależnie od tego ile łączy go z poprzednikiem. Druga kwestia to ważność shoarmackich czynności podjętych w imieniu i na rzecz Bialenii. Można to rozstrzygnąć w RR, ale to by była skomplikowana sprawa i nie wiem, czy nadal mielibyśmy dostęp do pełni stanu faktycznego z tamtego okresu i istotnych dla sprawy aktów prawnych. Najbezpieczniej zatem, byłoby zawrzeć nową umowę. I faktycznie dobrze by było, gdyby strony nie były reprezentowane przez tę samą osobę. RE: Aktualna Lista państw uznawanych - Ronon Dex - 09-06-2021 Ale co za problem... Mogę podpisać traktat w imieni Prezydenta jako Wiceprezydent. Zresztą można zrobić to w taki sposób, że ze względu na bycie stroną w sprawie Ametyst w ogóle nie będzie się w traktat angażował ze strony bialeńskiej. Klasyczne zagadnienie realowe, gdy urzędnik państwowy będący stroną w sprawie jest odsunięty od podejmowania decyzji (w takiej sytuacji np. dyrektor wydziału w urzędzie wojewódzkim przestaje być osobą decyzyjną, a rolę przejmuje jego zastępca lub kolejny urzędnik w hierarchii - znam to z autopsji). W naszej sytuacji Ametyst może sam wydać postanowienie, które stwierdzi, że jako strona w sprawie (reprezentant ZSKHiW) nie będzie występował w imieniu Republiki Bialeńskiej i w tej konkretnej sprawie stronę bialeńską będzie reprezentował wiceprezydent. Proste... RE: Aktualna Lista państw uznawanych - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 09-06-2021 Cytat:Jak chcecie to ustąpię. Zawsze też możecie mnie nie wybierać. xdNie no, i tak nie ma lepszego kandydata, poza Rononem, który nie lubi zasiadać na stolcu prezydenckim. Cytat:Druga kwestia to ważność shoarmackich czynności podjętych w imieniu i na rzecz Bialenii. Można to rozstrzygnąć w RR, ale to by była skomplikowana sprawa i nie wiem, czy nadal mielibyśmy dostęp do pełni stanu faktycznego z tamtego okresu i istotnych dla sprawy aktów prawnych.No właśnie, to ciekawa sprawa, ale przy okazji moglibyśmy podciąć gałąź na której sami siedzimy. W lipcu '18 Hewret i spółka dokonali zamachu stanu i prezydentem ogłosili najpierw Jana Lubomirskiego-Dostojewskiego, a potem p.o. prezydenta został Bajtuś. I to właśnie Bajtuś podpisał umowę stowarzyszeniową z Sarmacją, ratyfikowaną przez Parlament. Potem, już na sarmackim forum, miał miejsce drugi zamach stanu, którego dokonał Antoni Kacper Burbon-Conti, który ogłosił się Naczelnikiem. Następnie już demokratycznie wybrany został Franz Langer za którego prezydentury doszło do tego wypowiedzenia umów, m.in. z ZSKHiW. Po Langerze, jeszcze na sarmackim forum, prezydentem zostałem ja i wspólnie z Rononem wyprowadziliśmy naród z niewoli sarmackiej. Ja tam się na prawie nie znam, ale wydaje mi się, że jeśli gdzieś doszło do zerwania ciągłości prawnej, to w lipcu '18. I wtedy nasza obecna republika istnieje od zamachu burbońskiego, bo od tego czasu mamy pełną ciągłość. Niepodległość ogłosiliśmy w zgodzie z ówczesnym prawem. RE: Aktualna Lista państw uznawanych - Karol Medycejski - 09-06-2021 Cytat:Zresztą można zrobić to w taki sposób, że ze względu na bycie stroną w sprawie Ametyst w ogóle nie będzie się w traktat angażował ze strony bialeńskiej. Klasyczne zagadnienie realowe, gdy urzędnik państwowy będący stroną w sprawie jest odsunięty od podejmowania decyzji (w takiej sytuacji np. dyrektor wydziału w urzędzie wojewódzkim przestaje być osobą decyzyjną, a rolę przejmuje jego zastępca lub kolejny urzędnik w hierarchii - znam to z autopsji). Jeśli chcielibyśmy tu zastosować analogię z realnej procedury administracyjnej, to wyłączeniu powinien podlegać raczej cały organ - prezydent (który ma jednego piastuna, jest to organ jednoosobowy i jednocześnie piastun ten na potrzeby k.p.a. jest tu utożsamiany z "kierownikiem organu"). Wówczas, idąc dalej tą analogią, organ podrzędny, tj. Wiceprezydent, też byłby wyłączony. Nie szedłbym zatem w tym kierunku. Skorzystajmy tu raczej z luźnego odwołania do ustroju amerykańskiego, gdzie wiceprezydent pełni różne funkcje w sytuacji, gdy prezydent jest wyłączony od podejmowania czynności z mocy prawa (procedura impeachmentu, niezdolność do pełnienia urzędu etc.) Na jednej z grupek na Fb ostatnio był post (Ametyst potwierdzi) o królu Belgów Baldwinie I, który będąc katolikiem nie chciał podpisać ustawy legizującej marihunaen legalizującej aborcję, a jednocześnie bodajże konwenans konstytucyjny jest tam taki, że choć król ma formalnie bardzo szerokie kompetencje, to nie powinien z nich korzystać (podobnie jak w jaszczurowej Wlk. Brytanii), w tym z prawa weta. Więc wpadli na pomysł stworzenia fikcji prawnej, że król jest niezdolny do pełnienia urzędu przez jeden, czy dwa dni i podpisał kto inny (jakiś minister czy premier na kiju). Można tu z tego skorzystać ;) Cytat:Ja tam się na prawie nie znam, ale wydaje mi się, że jeśli gdzieś doszło do zerwania ciągłości prawnej, to w lipcu '18. I wtedy nasza obecna republika istnieje od zamachu burbońskiego, bo od tego czasu mamy pełną ciągłość. Niepodległość ogłosiliśmy w zgodzie z ówczesnym prawem. To jest właściwie bez większego znaczenia, bo prawo międzynarodowe jest najczęściej stanowione i stosowane metodą siły i faktów dokonanych. Tutaj trzeba by rozważyć, czy "stowarzyszenie" z Sarmacją było legalne. Czy którakolwiek z wymienionych przez ciebie osób piastowała swój urząd w zgodzie z bialeńskim prawem. Pytanie też wówczas które prawo (zwłaszcza konstytucję) należy tam stosować. Niemniej, jak napisałem na początku, to jest mało istotne. To nie jest sukcesja apostolska. Na pewno legalność władzy istniała już w momencie wyzwolenia się Bialenii i ukonstytuowania się jej jako podmiotu prawa międzynarodowego z suwerenną władzą, terytorium (infrastrukturą informatyczną) i ludnością. RE: Aktualna Lista państw uznawanych - Ronon Dex - 09-06-2021 Karol Medycejski napisał(a):Skorzystajmy tu raczej z luźnego odwołania do ustroju amerykańskiego, gdzie wiceprezydent pełni różne funkcje w sytuacji, gdy prezydent jest wyłączony od podejmowania czynności z mocy prawa (procedura impeachmentu, niezdolność do pełnienia urzędu etc.)Można wzorować się i tym... I może to jest najlepszy pomysł. Zresztą tylko się wzorujemy... bo nasze prawo nie ma tego zapisanego. Możemy nawet przekazać rozstrzygnięcie czy zatwierdzenie Radzie Republiki, zamiast tylko Wiceprezydentowi. W zasadzie to bez znaczenia, bo raczej nie mamy wątpliwości co do zawarcia traktatu, "problemem" jest tylko fakt, pełnienia przez Ametysta równolegle funkcji Głowy Państwa w obu tworach v-państwowych. Inna sprawa, że możemy spokojnie uznać ZSKHiW na poczatek i bez traktatu - bo spełnia warunki ustawowe uznania. Karol Medycejski napisał(a):Tutaj trzeba by rozważyć, czy "stowarzyszenie" z Sarmacją było legalne. Czy którakolwiek z wymienionych przez ciebie osób piastowała swój urząd w zgodzie z bialeńskim prawem. Pytanie też wówczas które prawo (zwłaszcza konstytucję) należy tam stosować. Niemniej, jak napisałem na początku, to jest mało istotne. To nie jest sukcesja apostolska. Na pewno legalność władzy istniała już w momencie wyzwolenia się Bialenii i ukonstytuowania się jej jako podmiotu prawa międzynarodowego z suwerenną władzą, terytorium (infrastrukturą informatyczną) i ludnością.Od dawna jestem zdania (co parę razy wygłosiłem), że należy kompletnie niezależnie od innych kwestii (np. omawianego traktatu) rozpocząć przewód sądowy w Radzie Republiki i wreszcie uznać działania pewnej grupy dawnych "Bialeńczyków" za zdradę narodową, osądzić i np. odebrać odznaczenia i inne przywileje (np. folwarki), uznać za nieważne akty prawne podpisane z S***macją itd. W sumie trochę na przykładzie realowym np. Vichy... był to niby legalny (prawnie) rząd, nawet uznawany "do końca" choćby przez USA - ale po wojnie jednak uznany za zdradę, wraz z konsekwencjami dla niektórych dygnitarzy. RE: Aktualna Lista państw uznawanych - Ametyst Faradobus - 09-06-2021 Tu by się można odwołać do przypadku III RP, która jest spadkobiercą prawnym zarówno PRL, jak i II RP w postaci rządu londyńskiego - jedna i druga forma państwowości działały równolegle z tą różnicą, że londyńskie dziady chyba nie zawierały umów międzynarodowych. Tak w ogóle to ja już Karolowi mówiłem, że planuję wykorzystać tę specyficzną sytuację do współpracy - jako, że ZSKHiW będzie państwem opierającym swoją działalność na wyżebranej pomocy humanitarnej to Bialenia pod moim przywództwem będzie głównym dostarczycielem takiego wsparcia. Co prawda Lud Szlachecki jest nie za bardzo pozytywnie nastawiony na ewentualną unię informatyczną to postaram się sprawę rozwiązać w ten sposób, aby cała akcja działa się zarówno na jednym jak i na drugim forum - tak aby obie strony skorzystały. Z Rononem z kolei planuję wsparcie dla hirschbersko-weerlandzkiej armii. Sprzęt ten zostanie wyprodukowany w nowych zakładach ajszaburskich i będzie wzorowany na realowej chińszczyźnie. |