Forum Republiki Bialeńskiej
DEBATA TEMATYCZNA Boerland - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: Archiwum (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=134)
+---- Dział: Zespół Archiwalny "Samorządy i Państwa Stowarzyszone" (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=393)
+----- Dział: Rzesza Bialeńska (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=11)
+------ Dział: Władze Rzeszy (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=89)
+------- Dział: Sejm Rzeszy (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=90)
+------- Wątek: DEBATA TEMATYCZNA Boerland (/showthread.php?tid=2069)

Strony: 1 2 3

RE: Boerland - Ametyst Faradobus - 26-11-2020

Inna sprawa, że od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie dział dla Anatolii (albo w ogóle dla wszystkich regionów). Tylko wtedy bym nie wiedział co zrobić z moim poddziałem z dobrami.

RE: Boerland - Janek Sapieha - 27-11-2020

Kiedyś przeczytałem o ciekawej anegdocie z czasów napoleońskich. Otóż podczas negocjacji pokojowych Napoleon prowadzić miał rozmowy z pewnym szalenie zdolnym dyplomatą Austryjackim. Mówiono o nim, że jest to człowiek mający niezwykły talent taktyczny. Obradować zaś miano w namiocie, w cztery oczy. Podczas gdy dyplomata, który przybył jako pierwszy i zgodnie z protokołem oczekiwał na swego rozmówcę, poniekąd srogo się zawiódł. Bonaparte przybył na spotkanie z kartką, w której wypunktował własne oczekiwania po czym opuścił namiot. Po kwadransie wrócił by spytać czy owe warunki zostaną spełnione czy nie.
Historia, o której nieprzypadkowo napisałem jest puentą tego w jaki sposób powinniśmy kontynuować nasze paktowanie. Nie uda się bowiem osiągnąć kompromisu w sprawie suwerenności jeśli brakuje równouprawnienia Boerlandu z resztą regionów. Pomijając kwestię, że wyznaczone terytorium zostało okrojone z możliwości swobodnego dostępu do morza, to na dodatek według projektu ma wchodzić w skład partykularnej Rzeszy Bialeńskiej. Należy przeprowadzić odpowiednie zmiany prawne, które wyznaczyłyby ustrojowe ramy Boerlandu. Mam tu na myśli, Władze wybrane w wolnych wyborach oraz pełną wolność stanowienia prawa. Bez spełnienia tych warunków nasza dalsza rozmowa traci jakikolwiek sens, gdyż dla osiągnięcia suwerenności co wynika z samej definicji trzeba terytorium, ośrodka władzy i kompetencji prawodawczych. 
To jest sucha teoria, o której wiemy wszyscy. Prawdziwa moc istnieje nie w przepisach a w ludziach, którzy podejmą się budowania wspólnoty. Do tego potrzebny jest entuzjazm i wola tworzenia. Przez pewien czas zastanawiałem się czy nie zmienić szyldu i jechać dalej, lecz z drugiej strony byłaby to nielojalność dla tych wszystkich, którzy dołożyli starań aby Boerland istniał nie z samej nazwy tylko lecz jako trzeci region RB. Niemniej nie będę się wypowiadać za innych lecz jedynie w swoim imieniu powiem Boerland istniał, istnieje i będzie istnieć jedynie po spełnieniu opisanych warunków.

RE: Boerland - Ametyst Faradobus - 27-11-2020

No to w tej sytuacji konstatacja jest prosta: to nie Sejm Rzeszy jest miejscem, w którym powinno się o tej sprawie dyskutować, a Plac Zielony, Forum Obywatelskie i w konsekwencji Zgromadzenie Narodowe. My jako Sejm nawet jeśli byśmy chcieli to nie możemy dać Boerlandowi statusu trzeciego regionu - to może dać tylko większość konstytucyjna, a więc w praktyce obywatele, których przekonasz lub nie.

Pozostawię tę dyskusję otwartą jeszcze przez 48 godzin, a później ją zamknę.

RE: Boerland - Ronon Dex - 27-11-2020

Janek Sapieha napisał(a):Przez pewien czas zastanawiałem się czy nie zmienić szyldu i jechać dalej, lecz z drugiej strony byłaby to nielojalność dla tych wszystkich, którzy dołożyli starań aby Boerland istniał nie z samej nazwy tylko lecz jako trzeci region RB. Niemniej nie będę się wypowiadać za innych lecz jedynie w swoim imieniu powiem Boerland istniał, istnieje i będzie istnieć jedynie po spełnieniu opisanych warunków.
Pisałem o tym już wielokrotnie... powołanie trzeciego regionu wymaga zmiany Konstytucji Republiki Bialeńskiej, a więc Ametyst ma całkowitą rację - Sejm rzeszy nie jest w tej materii władny w żaden sposób. Rzesza może tylko i wyłącznie utworzyć Boerland jako element na prawach wolnego miasta, innej i prawnej możliwości po prostu nie ma.

Janku musisz więc skierować swoje działania na przekonanie do tej idei ogółu Obywateli RB, tak aby w Zgromadzeniu Narodowym uzyskać większość konstytucyjną i doprowadzić do zmiany ustawy zasadniczej. I tutaj mamy trochę "kwadraturę koła"... aby uzyskać aprobatę dla utworzenia trzeciego regionu to chyba powinieneś wykazać, że ma to sens, że wzbudzi to zainteresowanie, że ludzie będa chcieli działać w Boerlandzie. A trudno to będzie zrobić, bo nawet tacy, którzy uważają, że to interesująca inicjatywa i rozważają możliwość działania... wiem to po sobie - po prostu czekają aż to jakoś uregulujesz. Nie chcesz działać w ramach Rzeszy, choć byłby to dobry początek i możliwość wykazania, że jest to pomysł warty z czasem awansu do rangi trzeciego regionu. No to obawiam się, że trudno będzie zdobyć akceptację dla zmiany Konstytucji, w celu utworzenia trzeciego regionu, po złych doświadczeniach z DB... regionu administracyjnego, ale całkowicie biernego i w zasadzie martwego. Nikt tam nie działa...

To jak chcesz wykazać, że warto tworzyć trzeci region? Po złym doświadczeniu z DB, raczej trudno uwierzyć w sam pomysł. Naprawdę nie lepiej wykazać to w praktyce? Jak Boerland okaże się sukcesem to pierwszy będę optował za uczynienie go regionem... a jak się nie uda... no cóż to nie ma sprawy, przejdziemy nad tym do porządku dziennego, nie obarczeni niepotrzebnymi zmianami najwyższych aktach prawnych RB.

RE: Boerland - Janek Sapieha - 30-11-2020

Prześledźmy raz jeszcze wszystko co zostało uczynione dla sprawy Boerlandu. Obrana powierzchnia, godło, tezy październikowe oraz wiele równie zajmujących propozycji. Farmerzy już zacierali ręce a tymczasem naród przemówił - nie ten rozmiar kapelusza. Okazało się bowiem, że arcyciekawa scheda po voortrekkerach, ustępuje nieznacznie Rzymskiej wolności pospólnej. Nie da się usunąć z pamięci dziejowej prawdy, iż Bialeńczycy nad kapelusze przekładają wieńce wawrzynu. Zatem niech wszyscy mający pełną swobodę poczynań obywatele z najwyższą uwagą skonstatują wyniki głosowania.

[Obrazek: ac4d7d8f0244b.png]

RE: Boerland - Ametyst Faradobus - 30-11-2020

Też weź pod uwagę kogo pytasz: ogół obywateli czy tę część społeczeństwa, która byłaby zainteresowana?

RE: Boerland - Janek Sapieha - 30-11-2020

Enumeracja podpowiada mi, że są nimi podążający z entuzjazmem młodych serc.

RE: Boerland - Ametyst Faradobus - 18-12-2020

Pozwolę sobie ostatecznie zamknąć tę debatę. Ze swojej strony mogę powiedzieć, że jeśli Boerland ma uzyskać status trzeciego regionu to jako Sejm Rzeszy nie mamy tu nic do powiedzenia. W tym przypadku sugeruję po prostu znaleźć odpowiednią liczbę chętnych i zacząć przekonywać ogólnobialeńską opinię publiczną. Jeżeli jednak twórcy wyrażą gotowość do działania w ramach Rzeszy, na przykład w formie wolnego miasta, to zawsze możemy wrócić do sprawy.