Forum Republiki Bialeńskiej
Ogłoszenie Najjaśniejszej Carycy i Imperatorki - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Wątek: Ogłoszenie Najjaśniejszej Carycy i Imperatorki (/showthread.php?tid=2362)

Strony: 1 2 3 4

RE: Ogłoszenie Najjaśniejszej Carycy i Imperatorki - Baltazar Dostojewski - 23-02-2021

Ty wiesz ze PKR ci tego nie uzna tego apelu nawet nie masz co mieć nadziei jeśli o to chodzi moze warto nie pchać sie na wojnie z PKR i Suderlandem.

RE: Ogłoszenie Najjaśniejszej Carycy i Imperatorki - Joahim-von-R - 23-02-2021

Aha, fajnie. A na pierwsze pytanie dostanę odpowiedź czy będzie trzeba to sprawdzić?

RE: Ogłoszenie Najjaśniejszej Carycy i Imperatorki - Miguel de Catalan - 23-02-2021

Jeśli mogę coś powiedzieć. To:
1. Apelu o spokój i strumienie emocji.
2. Czy nie wystarczy już tych upadków Brodii... tych konfliktów na Nordacie... tych kłótni?
Ile można. Ten kontynent złożony jest z wielu państw które od dawna kłócą się. Walczą obrażają. Gdzie ludzie różnią się i ich odmienne zdania prowadzą do konfliktów. Wszelkie wielkie tworzy i sojusze nie dają rady bo tu jest kumulacja takich charakterów, że to nie może długo istnieć. Wszyscy mają już dość powstań i upadków Brodii, wewnętrznej walki pomiędzy Dostojewskimi, oraz kłótni pomniejszych państw. No ile można. Pani Aleksandrów czy nie może się pani skupić na rozwoju własnym albo nad pracą na rzecz Bialenii i współpracy z jej mieszkańcami. Albo czy nie może Pani np. Skór jest mieszczanką w RON zamieszkać tam i odsłużyć i tam mieszkać. Po co te całe cesarstwa. One nic nie dają. Kiedyś w RON też było cesarstwo. Przetrwało 18 dni. Sam tytuł głupi jest. Po co Pani kraj dla jednej osoby. Przoesz się nad tym zastanowić. Tak samo innych również proszę o refleksję oraz spokój. Ludzie opanujcie się.

RE: Ogłoszenie Najjaśniejszej Carycy i Imperatorki - Aleksandra I. Dostojewska von Vincis - 23-02-2021

Dostojny Synu, Baltazarze. Nikt nie zamierza wojować na Nordacie, szczególnie z tak umiłowanym przeze mnie Suderlandem. Wręcz przeciwnie! Nastała era pokoju i szczęścia.

Joahimie, nie mieczem, lecz myślą i czynem. Niech ta odpowiedź Cię zadowoli.

RE: Ogłoszenie Najjaśniejszej Carycy i Imperatorki - Joahim-von-R - 23-02-2021

Jak zwykle. Nie rozumie o co chodzi w Nordacie a narzeka.

Mieszkańcy tzw. Starego Mikroświata (wszystko poza Nordatą) uważają się za lepszych i w ogóle. No dobra. Ale to na naszym kontynencie są emocje. Tu sytuacja zmienia się z godziny na godzinę, w jednej chwili może być wielkie imperium- w godzinę później nie istnieć. A reszta mikroświata...?

Według mnie ten chaos to plus, nie minus Nordaty. Oczywiście, czasem to irytuje, ale... takie uroki tego świata Wink

>Joahimie, nie mieczem, lecz myślą i czynem. Niech ta odpowiedź Cię zadowoli.

Dalej nie kumam, ale jako że często wiele nie kumam, uznajemy, że rozumiem o co chodzi.

RE: Ogłoszenie Najjaśniejszej Carycy i Imperatorki - Baltazar Dostojewski - 23-02-2021

Jak mówi stare bialenskie przysłowie "pożyjemy zobaczymy " lecz ja bym na twoim miejscu odpuścił już ta nordate i zajął jakas fajna duża wyspę na której mogła bys zrobić Carstwo.

RE: Ogłoszenie Najjaśniejszej Carycy i Imperatorki - Aleksandra I. Dostojewska von Vincis - 23-02-2021

> Jeśli mogę coś powiedzieć. To:
1. Apelu o spokój i strumienie emocji.
2. Czy nie wystarczy już tych upadków Brodii... tych konfliktów na Nordacie... tych kłótni?
Ile można. Ten kontynent złożony jest z wielu państw które od dawna kłócą się. Walczą obrażają. Gdzie ludzie różnią się i ich odmienne zdania prowadzą do konfliktów. Wszelkie wielkie tworzy i sojusze nie dają rady bo tu jest kumulacja takich charakterów, że to nie może długo istnieć. Wszyscy mają już dość powstań i upadków Brodii, wewnętrznej walki pomiędzy Dostojewskimi, oraz kłótni pomniejszych państw. No ile można. Pani Aleksandrów czy nie może się pani skupić na rozwoju własnym albo nad pracą na rzecz Bialenii i współpracy z jej mieszkańcami. Albo czy nie może Pani np. Skór jest mieszczanką w RON zamieszkać tam i odsłużyć i tam mieszkać. Po co te całe cesarstwa. One nic nie dają. Kiedyś w RON też było cesarstwo. Przetrwało 18 dni. Sam tytuł głupi jest. Po co Pani kraj dla jednej osoby. Przoesz się nad tym zastanowić. Tak samo innych również proszę o refleksję oraz spokój. Ludzie opanujcie się.

Drogi Mościpanie,

Dosyć interesująca i wyczerpująca wypowiedź. Szanuję za wyrażenie własnego zdania. Cóż, każdy ma prawo do kreowania własnych poglądów - i dobrze!

RE: Ogłoszenie Najjaśniejszej Carycy i Imperatorki - Pius Maria Medycejski - 23-02-2021

Mieszkańcy tzw. Starego Mikroświata (wszystko poza Nordatą) uważają się za lepszych i w ogóle. No dobra. Ale to na naszym kontynencie są emocje. Tu sytuacja zmienia się z godziny na godzinę, w jednej chwili może być wielkie imperium- w godzinę później nie istnieć. A reszta mikroświata...?

No bez przesady. Byłem pierwszy skory do zaprzyjaźnienia się z krajami Nordaty - jeszcze za starej Rotrii był to traktat z Brodrią (bodaj pierwsza umowa międzynarodowa Brodrii była właśnie z nami), Bialenią, Magnifikatem, próby były tez z innymi państwami. Nie uważamy się za lepszych jeno za równych.

Zgodzę się z przedmówcą, w trakcie mej długiej działalności nie zauważyłam, aby większość mieszkańców ''Starego Mikroświata'' - jak ujął to Joahim - ''uważała się za lepszych''. To raczej niektórzy mieszkańcy Nordaty posiadają niczym nieuzasadnione kompleksy.

RE: Ogłoszenie Najjaśniejszej Carycy i Imperatorki - Ametyst Faradobus - 23-02-2021

No bo to się wzięło z praktyki istniejące za moich starych czasów, że mikronacje z większymi ambicjami załatwiały sobie miejsca na Orientyce albo Vaarlandzie, a różnego rodzaju jojonacje, żółtodziobów i dzieci (w tym mnie z tamtych lat) z automaty zsyłano na Nordatę, którą w takiej formie de facto wymyślił Pel Nander.