![]() |
|
Bialenia a Kolej Transnordacka - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Przedsiębiorstwa (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=99) +---- Dział: Bialeńskie Linie Kolejowe (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=111) +---- Wątek: Bialenia a Kolej Transnordacka (/showthread.php?tid=2527) |
RE: Bialenia a Kolej Transnordacka - Ronon Dex - 19-06-2021 Jakakolwiek firma prywatna będzie czyjaś... Jakakolwiek instytucja będzie miała wpływy państwowe. Firmę prywatną zarząd tej kolei w każdej chwili może zwolnić i nic z tego nie wynika. Jeśli to samo zrobisz z instytucją to już masz gotowe zadrażnienia międzypaństwowe. A do mojej firmy Bialenia jako państwo nic nie ma. Zauważ, że swego czasu realizowałem kontrakt dla Suderlandu i walczyłem tam z komunistami, czy rząd RB coś do tego miał? Nie. Czy jak dawno temu wynajmowali najemników RS w ZSKHIW to Bialenia była w to zaangażowana? Też nie... Inne moje prywatne firmy dostarczały sprzęt do obcych krajów i też odbywało się to zupełnie niezależnie od naszego państwa. Co niektórzy to nawet chyba uznania nie mieli... W Bialenii panuje swoboda gospodarczą i nawet ustawa zabrania mieszania się państwa do działań firm prywatnych. Tak więc jeżeli ktoś ma jakieś wątpliwości dotyczące "uprzywilejowania" to co najwyżej mojej osoby - prywatnej, a Bialenii, bo Bialenia jako taka do moich firm nic ma. W sumie jak tam zdecydujecie, ale prawda jest taka, że to raczej kupa roboty z tym będzie by to dobrze zrobić, a profitów raczej z tego nie będzie... no bo niby jakie? Darmowe bilety... RE: Bialenia a Kolej Transnordacka - Kaspar Waksman - 19-06-2021 Wybaczcie, że się tak wtrącę, ale widzę, że Andrzej nie przedstawił tutaj ważnego elementu Kolei Transnordackiej czyli Systemu Ewidencjonowania Pracy Eksploatacyjnej. Wiem, że nikomu ta nazwa nic nie mówi, dlatego już tłumaczę czym ten system jest. SEPE jest systemem stworzonym do kontrolowania ruchu pociągów pasażerskich i towarowych na terenie Nordaty (w państwach uczestniczących w projekcie). Jego podstawowym założeniem jest uproszczenie i jednocześnie uatrakcyjnienie korzystania z kolei w Mikronacjach. Zarejestrowani w systemie przewoźnicy mogą kupować rozkłady jazdy, które umożliwiają danemu pociągowi jazdę w danej relacji i o danej godzinie. W zakładce „Status pociągów” przewoźnik może sprawdzić np. to w jakim położeniu znajduje się jego pociąg i czy nie posiada on opóźnień. Jeśli chodzi o same zasady działania systemu to jesteśmy otwarci na wszelakie propozycje zmian w jego funkcjonowaniu, wszakże sami mieliśmy niemałe trudności z dojściem do jakichś sensownych zasad. System można zobaczyć tutaj - http://sepe.zkrm.ct8.pl. Przewoźnik może złożyć wniosek o rejestrację w systemie korzystając z odnośnika na stronie "O systemie/zasady". W razie pytań służę pomocą
RE: Bialenia a Kolej Transnordacka - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 20-06-2021 Przedstawił, przeczytaj jeszcze raz pierwszy post w tym wątku. ![]() Ale cieszę się, że się pojawiłeś w Bialenii, będziesz mógł bezpośrednio z Rononem pogadać. RE: Bialenia a Kolej Transnordacka - Ronon Dex - 20-06-2021 Sprawa jest ciekawa... narracyjna kwestia tej ochrony to jedno, ale dołączenie do systemu kolei to drugie. Oczywiście musielibyśmy te dwa tunele wybudować, ale w sumie czemu nie. Musielibyście tylko mapę powiększyć o nasze wyspy. Co prawda do przyszłej niedzieli jestem na wyjeździe i z telefonu raczej nie podziałami, ale jak wrócę to się mogę za te te tunele zabrać. Pierwszy był zresztą w planie od dawna to da się uznać, że go budowano i właśnie ukończono. Za ten na Nordatę się zabiorę... ponieważ jednak to wymaga stworzenia odpowiednich grafik to dopiero w przyszłym poniedziałek. Do tego czasu możemy pewne kwestie tekstem uzgodnić. RE: Bialenia a Kolej Transnordacka - Kaspar Waksman - 20-06-2021 Wybacz Andrzeju, faktycznie nie doczytałem ![]() Zgadzam się, sprawa jest ciekawa. Wszakże to pierwszy tego typu system w tym rejonie Mikroświata (poprawcie mnie jeśli się mylę), a myślę, że bez Bialenii się nie obejdzie. Jeśli bylibyście chętni to prosiłbym o wypełnienie formularza do którego odnośnik znajdziecie w zakładce "O systemie/zasady". Wiem, że nalegam, ale nalegał będę, bo nie ukrywam, że mi zależy. RE: Bialenia a Kolej Transnordacka - Ametyst Faradobus - 20-06-2021 Czyli rozumiem, że ten System działałby troszkę tak jak system portowy w Leocji, to znaczy z możliwością ustalania konkretnych zysków? RE: Bialenia a Kolej Transnordacka - Kaspar Waksman - 20-06-2021 Cóż, do leockiego systemu portowego jeszcze wiele, wiele nam brakuje, ale zamysł jest podobny. Aktualnie jego rolą jest monitorowanie i planowanie przejazdów kolejowych na Nordacie, dopóki dopóty nie opracujemy jakiejś wspólnej waluty i banku na którym zarobki w systemie miałyby się opierać. RE: Bialenia a Kolej Transnordacka - Ronon Dex - 20-06-2021 Pozostaje nam (Bialenii) jeszcze jedna ważna sprawa... Ametyście, zorientuj się jako Prezydent co jest aktualnie bo drugiej stronie Anatolii... tam gdzie jest najwęższy kawałek wody oddzielający nas od kontynentu Nordaty. Czy jest OBPP czy może tam jest obecnie jakieś v-państwo (jak wiesz na wyjeździe jestem i tyle co z telefonu czasem dłubię) - jeśli coś tam jest to trzeba by chyba jakieś zabiegi dyplomatyczne podjąć w sprawie budowy tunelu. Jak wrócę to te tunele zbuduję z odpowiednią oprawą graficzną i narracyjną. Tyle, że jeden to wyłącznie nasza wewnętrzna sprawa, ale ten z Anatolii na kontynent to już nie bardzo. Trzeba będzie jakieś porozumienie zawrzeć. RE: Bialenia a Kolej Transnordacka - Ametyst Faradobus - 20-06-2021 Poszukam, ale za chwilę bo mię kot w nocy uciekł i dopiero niedawno się znalazł i odpoczywam po łapaniu. RE: Bialenia a Kolej Transnordacka - Kaspar Waksman - 20-06-2021 @Ronon Tam jest Związek Kalkilistycznych Republik Muratyckich, który serdecznie pozdrawia istniejąc w tym miejscu niezmiennie od 2016 roku
|