![]() |
|
Zaproszenie na Szczyt Integracji Nordackiej - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Pałac Prezydencki (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=8) +--- Wątek: Zaproszenie na Szczyt Integracji Nordackiej (/showthread.php?tid=2569) |
RE: Zaproszenie na Szczyt Integracji Nordackiej - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 10-09-2021 Dobrze byłoby wiedzieć na czym stoimy. Bo póki co dyskutuje stała trójka. My z Rononem jesteśmy za integracją, Ty chyba masz spore wątpliwości. A reszta? RE: Zaproszenie na Szczyt Integracji Nordackiej - Ametyst Faradobus - 10-09-2021 No u mnie to zależy od formy tej integracji inb4 z Federacją Rosyjską. Tak czy inaczej są to wątpliwości, które najlepiej będzie wyjaśnić w toku dyskusji. PS. Czy tylko mi wysłanie posta na forum ZPViW zajmuje wieki? RE: Zaproszenie na Szczyt Integracji Nordackiej - Ronon Dex - 11-09-2021 Cytat: My z Rononem jesteśmy za integracją, Ty chyba masz spore wątpliwości. A reszta? Tylko, aby było jasne - ja jestem za integracją na zasadzie czegoś w rodzaju UE czyli z zachowaniem niepodległości państw, ale jak najbardziej ze wspólną platformą informatyczną, ze wspólnymi działaniami np. gospodarczymi, naukowymi itd. Od początku twierdzę, że próba zjednoczenia Nordaty jako jedno państwo, nie ma szans powodzenia. Rozleci się to szybko, na skutek różnych ambicji. Jedyna rada to właśnie coś co pozwoli skupić Nordatę na jednym forum, z dobrą stroną i we wspólnych działaniach, ale z zachowaniem dotychczasowych państwowości - tak by nie było problemów z "ważnością" i ambicjami bycia "królem". RE: Zaproszenie na Szczyt Integracji Nordackiej - Karol Medycejski - 11-09-2021 Oczywiście, że integracja jest dobrym pomysłem. Natomiast nieco przekornie napiszę, że nie sądzę, by była z kolei nam potrzebna, ale w rozsądnym zakresie nie powinna tez zaszkodzić. Niemniej, moja obawa o rozpad projektu niezależnie od tego, czy będzie to jedno super-państwo, czy konfederacja, pozostaje aktualna. Oczywiście warto mieć nadzieję na dojrzałość uczestników i trwałość projektu, ale co zrobimy, jeśli znowu wyjdzie jak zwykle? Porzucimy nową platformę, w którą zdążymy wówczas zainwestować swój czas i środki? RE: Zaproszenie na Szczyt Integracji Nordackiej - Ametyst Faradobus - 11-09-2021 Tylko jak rozumiemy "wspólną infrastrukturę informatyczną"? Wspólne forum? Jakąś stronę? Czy może część wspólnych działów przeznaczonych do działań międzynarodowych? RE: Zaproszenie na Szczyt Integracji Nordackiej - Ronon Dex - 11-09-2021 Ja bym to widział początkowo jako wspólne forum i stronę dla działań międzynarodowych z bezpośrednimi przejściami do narodowych forów, zapewne z odpowiednim wprowadzeniem o każdym państwie członkowskim. W dalszej perspektywie można by działać na jednym forum pozostawiając dotychczasowe jako historyczne - ale dopiero wtedy gdy pomysł wypali i będzie widać, że jest stabilny. Wtedy będzie można pomyśleć nad tym dalszym etapem. RE: Zaproszenie na Szczyt Integracji Nordackiej - Bajtuś - 11-09-2021 Jak dla mnie wszystko cacy, ale jest jedno wielkie ale. Właścicielem forum i wszystkomogącym jest osoba, która ma uprawnienia do hostingu na którym stoi forum. I o ile jest to osoba odpowiedzialna to może będzie to działać poprawnie i bez zgrzytów, jeśli to będzie kilka osób, niewykluczone, że może stać się problem. RE: Zaproszenie na Szczyt Integracji Nordackiej - Ronon Dex - 12-09-2021 Oczywiście masz rację, że może być to żródłem problemu, ale w sumie wcale być tak nie musi. Z autopsji znam forum, które ma już chyba że 20 lat, a ja jestem tam obecny od ponad 15-tu (przez długi czas zresztą byłem jednym z administratorów), forum mające kilkaset tysięcy postów, które przez ten czas zmieniał parokrotnie i formalnego właściciela (bo w praktyce utrzymywaliśmy to że zrzuty adminów), i ekipy administracyjne, w tym tą najważniejszą czyli "techniczną"... i wszystko odbyło się bez nijakiej szkody. Czyli się da... Ale zgadzam się, że to może być powodem trudności. Pomimo niezaprzeczalnych zalet takiego projektu, są też obawy i możliwe niedogodności. Dlatego twierdzę od początku, że powinno to wyglądać tak, że na tym nowym, wspólnym forum umieszczono by sprawy o zasięgu międzynarodowym, a kwestie narodowe pozostałyby na dotyczasowych, narodowych forach - z bezpośrednim przejściem wprost z forum międzynarodowego. Etap całkowitego "zjednoczenia" to moim zdaniem można by rozważyć dopiero za jakiś czas, pewnie po przynajmniej roku funkcjonowania takiej Unii Nordackiej. O ile nie wynikną jakieś problemy... RE: Zaproszenie na Szczyt Integracji Nordackiej - Ametyst Faradobus - 12-09-2021 Tam kiedyś adminem był niejaki marszałek Mariusz, który jest z Jeleniej Góry jak ja. xD RE: Zaproszenie na Szczyt Integracji Nordackiej - Ronon Dex - 12-09-2021 Mariusz, nawiasem mówiąc osobiście mi znany był Marszałkiem Założycielem. Przez lata przewinęło się tam sporo osób w administracji/moderatorstwie, z którymi raz do roku spotykaliśmy się w wybranym miejscu w Polsce na tzw. "złoty". Zresztą zwykle wraz z domową "żandarmerią" czyli naszymi "Szanownymi Małżonkami". Do dzisiaj z niektórymi mam osobiste kontakty, a i dzięki tym znajomościom miałem też swego czasu kontrakty na zawodową "pisaninę" dla czasopism tematycznych. Dobre czasy... |