![]() |
|
Planowanie przestrzenne centrum stolicy. - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Archiwum (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=134) +---- Dział: Zespół Archiwalny "Instytucje Państwowe" (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=392) +----- Dział: Ministerstwo Infrastruktury (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=284) +----- Wątek: Planowanie przestrzenne centrum stolicy. (/showthread.php?tid=2639) |
RE: Planowanie przestrzenne centrum stolicy. - Ametyst Faradobus - 30-10-2021 Ja się bardziej skłaniam ku propozycji Ronona. RE: Planowanie przestrzenne centrum stolicy. - Ronon Dex - 30-10-2021 No to propozycja, która próbuje pogodzić zdanie Andrzeja, Piotra i moje... ![]() Pozostawiłem wielkie "rondo-plac" z monumentem (bo mi się podoba), natomiast na (umownej) północy proponuje coś co przypomina nieco wielki plac przed Kremlem (można na nim defilady robić), a będzie placem przed gmachem ZN. Ten plac łączy się z dwoma innymi - przed pałacem prezydenckim oraz gmachem RR. Pomiedzy "rondem", a budynkami Pałacu, ZN i RR na ten alei nie budowałbym niczego... zrobiłbym tam jakiś pas zieleni, co najwyżej jakieś pomniki poniejsze, popiersia naszych prezydentów lub coś podobnego. Pozostałe budynki rządowe na alei "poziomej" i pionowej, ale na "południe" od "ronda". Czy to godzi nasze pomysły? Mamy "T", ale niejako "podwójne" oraz mamy "rondo", które się podoba Ametystowi i mnie... RE: Planowanie przestrzenne centrum stolicy. - Ametyst Faradobus - 01-11-2021 W ogóle tak mi przyszło jeszcze do głowy: może jeśli chodzi o nazewnictwo czerpmy z klasycznych wzorców rzymskich? Przykładowo: siedzibą Rady Republiki może być Kuria, która w Rzymie była miejscem obrad senatu. Zgromadzenie Narodowe może zbierać się w Bazylice, a Prezydent rezydować np na Palatynie albo Kapitolu. RE: Planowanie przestrzenne centrum stolicy. - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 03-11-2021 Zapomniałem odpisać, ale propozycja jak najbardziej mi odpowiada. Uczciwy kompromis.
RE: Planowanie przestrzenne centrum stolicy. - Ronon Dex - 03-11-2021 (03-11-2021 07:55)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Zapomniałem odpisać, ale propozycja jak najbardziej mi odpowiada. Uczciwy kompromis.Czyli idziemy w tym kierunku... Pozostało obmyślić kwestię naszego "Pentagonu". Kompleks nie powinien być nadmiernie daleko, ale też nie musi być obok. Może połączyć poszukiwanie odpowiedniego miejsca z umiejscowieniem lotniska? Może kompleks Dowództwa Sił Zbrojnych umiejscowimy za rzeką i również tam, choć w większej odległości umieścimy lotnisko? Niedaleko kompleksu "Pentagonu" możemy umiejscowić kompleks garnizonu stołecznego, byłyby tam m.in. koszary tworzonego przez Piotra naszego Pułku Reprezentacyjnego, zapewne też jakaś formacja zajmująca się ochroną (nie mam tutaj na myśli wart honorowych) najważniejszych obiektów państwowych oraz odpowiednią logistyką. Oczywiście z chwilą przeniesienia stolicy z Wolnogradu do nowego miejsca przebazowaniu ulegnie również 101 Eskadra Specjalna (zajmująca się transportem VIP) jak i albo zostanie utworzone lub przebazowane skrzydło lub jego cześć zajmująca się obrona powietrzną. Tutaj kwestia jeszcze do przemyślenia, bo przebazowanie spowodowałoby lukę w obronie powietrznej centrum Wyspy Bialeńskiej - a więc pewnie oprócz przetasowań lokalizacyjnych będzie trzeba coś dodatkowo sformować. Ale to dalsza kwestia i dotyczy Sił Zbrojnych, a nie kwestii planowania przestrzennego nowej stolicy. W kwestii planowania przestrzennego trzeba będzie uwzględnić kompleks bazy lotniczej. Ponieważ stolica będzie wymagała odpowiedniej komunikacji to musimy przewidzieć dwa lotniska - cywilny Port Lotniczy oraz Bazę Lotniczą Sił Powietrznych. Proponuję by w pobliżu kompleksu wojskowego znajdowała się ta druga. Natomiast cywilny port lotniczy (z konieczności... stolica) odpowiednio duży powinien powstać z dala od miasta, ale być odpowiednio skomunikowany. A więc pewnie w dalszej części będziemy musieli "uderzyć" też w "konika" Ametysta i stworzyć sieć podmiejskiej kolei. RE: Planowanie przestrzenne centrum stolicy. - Ametyst Faradobus - 03-11-2021 I tu moja prośba: czy moglibyście zaznaczyć na mapie kolejowej Anatolii lokalizację nowej stolicy? Chodzi o to, aby zawczasu oznaczyć odpowiednie odgałęzienie, aby je uwzględnić przy planowaniu transportu w regionie. RE: Planowanie przestrzenne centrum stolicy. - Ronon Dex - 03-11-2021 (03-11-2021 10:51)Ametyst Faradobus napisał(a): I tu moja prośba: czy moglibyście zaznaczyć na mapie kolejowej Anatolii lokalizację nowej stolicy? Chodzi o to, aby zawczasu oznaczyć odpowiednie odgałęzienie, aby je uwzględnić przy planowaniu transportu w regionie.Moja propozycja jest taka... Ponieważ stolica leży w sumie niedaleko od Port Arthurberg (i niedaleko przebiega już linia kolejowa), skąd biegnie szybka magistrala kolejowa oraz jak to stolica jest to miasto, które powinno mieć dobrą komunikację - to proponuję dobudować tam nitkę szybkiej magistrali kolejowej (MKS). Częściowo by biegła wzdłuż istniejącej linii kolejowej o klasie 2/LK-1 (dwutorowa linia kolejowa I kategorii), a potem odbijała w kierunku stolicy. Nabazgrałem to na szybko na istniejącej mapie kolejowej... byle jak, bo nie mam dostępu do pliku w warstwach (w robocie siedzę) - ale widać o co chodzi. Dodatkowo przemyślałbym poprowadzenie odnogi linii kolejowej (tej istniejącej), dla ruchu towarowego (nie zaznaczyłem, ale może biec równolegle do 2/MKS), będzie to na pewno potrzebne podczas prac budowlanych. Magistralę szybką (dla ruchu pociągów pasażerskich) wybudujemy w drugiej kolejności. Dodatkowo należy stworzyć też linie podmiejskie, ale to dopiero wtedy gdy będziemy mieli zatwierdzony cały plan miasta i lokalizację lotniska (cywilnego Portu Lotniczego). Dotychczasowy przebieg linii kolejowych. Proponowany przebieg magistrali do nowej stolicy. RE: Planowanie przestrzenne centrum stolicy. - Ametyst Faradobus - 03-11-2021 Podoba mi się. W ogóle dopiero teraz zdałem sobie sprawę, że budowa stolicy niedaleko Arthurbergu da nam taką jakby podwójną aglomerację, co jest rzeczą ciekawą i dobrą pod względem logistycznym. Co do kolejek podmiejskich to rzecz jasna zajmiemy się tym, ale na późniejszym etapie. Planuję utworzenie wspólnej kolei stołeczn-arthuberskiej w ramach Kolei Rzeszy. Co do lotnisk cywilnych - mam takie wrażenie, że większość lotów do nowej stolicy to będą połączenia krajowe. Może niech to lotnisko ma od razu dwa terminale - krajowy i międzynarodowy? A, przy okazji na wschód od Faradobaju dojdzie jeszcze nowa stacja: Al Quochq'odan Kolejowy. RE: Planowanie przestrzenne centrum stolicy. - Ronon Dex - 03-11-2021 (03-11-2021 14:31)Ametyst Faradobus napisał(a): Co do lotnisk cywilnych - mam takie wrażenie, że większość lotów do nowej stolicy to będą połączenia krajowe. Może niech to lotnisko ma od razu dwa terminale - krajowy i międzynarodowy?To jest oczywiste... nowa stolica, budowana z rozmachem to i musi mieć największy i najnowocześniejszy Port Lotniczy w Republice. To też będzie ciekawa kwestia, po oczywiście zrobimy to odpowiednio z analizami i planowaniem (wcześniej z konieczności lotniska powstawały dość szybko i chyba tylko Razorno miało taką ewolucję od małego lotniska lokalnego do portu lotniczego z dodatkowym, połączonym lotniskiem przyfabrycznym), będzie to też ciekawym elementem samej budowy stolicy. Zresztą możemy część ruchu skierować na lotnisko w Port Arthurberg, które będzie połączone szybką magistralą kolejową ze stolicą - a to raptem 200 km od nowej stolicy. W zasadzie bardzo wygodny układ i mamy w tym momencie dwa lotniska, połączone szybką koleją - zawsze to wygodne, w różnych sytuacjach (a i w razie czego "lotnisko zapasowe" jest zawsze blisko). (03-11-2021 14:31)Ametyst Faradobus napisał(a): Al Quochq'odan Kolejowy.Podaj dokładna lokalizację - naniosę na mapę kolejową. RE: Planowanie przestrzenne centrum stolicy. - Ametyst Faradobus - 03-11-2021 Do Arthurbergu to powinny tanie linie latać. Możemy zrobić z tego portu, podobnie jak z tego w Apfelbaumstadt pod Wolnogradem, parodię typowego rajanerowskiego lotniska pokroju Charleroi, Beauvais albo Modlina. Jeżeli Ronon AirTech da mi rabat to kupię dla Stal-Hydro-Fłotu nowe samoloty i rozbuduję siatkę połączeń. Zawsze mnie bawi jak na tych właśnie biedackich lotniskach (z których rzecz jasna sam korzystam) stoją same rajany, trzeba to u nas zaimplementować. |