Forum Republiki Bialeńskiej
Propozycja ustanowienia Medalu - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Pałac Prezydencki (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=8)
+---- Dział: Sekretariat Prezydenta Republiki (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=223)
+---- Wątek: Propozycja ustanowienia Medalu (/showthread.php?tid=2889)

Strony: 1 2 3 4

RE: Propozycja ustanowienia Medalu - Ametyst Faradobus - 15-12-2021

No ja bym poszedł w tę stronę, aby na poziomie resortowym (prezydenta, ministrów) ustanawiać takie właśnie medale do nagradzania w bardzo konkretnych obszarach albo z konkretnych okazji.

RE: Propozycja ustanowienia Medalu - Ronon Dex - 15-12-2021

(15-12-2021 13:42)Ametyst Faradobus napisał(a): A tym razem za bardzo nie będę xD Generalnie mi się podoba. Pomysł z datami też jest niezły, możesz spróbować.
To w takim razie ja wieczorem wstawię te daty i przygotuję załącznik, a Ty przygotuj treść rozporządzenia Prezydentowi.

Rozporządzenie Prezydenta Republiki Bialeńskiej

w sprawie ustanowienia Medalu Świeckiego Wojciecha

wydane dnia .. .. 2021 roku w Wolnogradzie na podstawie
art. 20. Ustawy z dnia 5 marca 2020 o orderach i odznaczeniach państwowych

Artykuł 1.
W celu upamiętnienia osoby Generała Armii Wojciecha Witolda Jaruzelskiego ustanawia się Medal Świeckiego Wojciecha - jednoklasowe odznaczenie cywilne Republiki Bialeńskiej.

Artykuł 2.
Medal Świeckiego Wojciecha wręcza się osobom przywiązanym do idei bliskich Generałowi Armii Wojciechowi Witoldowi Jaruzelskiemu ze szczególnym uwzględnieniem troski o państwo rozumiane jako ludową wspólnotę, wprowadzającym te idee w życie, a także prowadzącym ciekawą działalność narracyjną w Republice Bialeńskiej.

Artykuł 3.
Medal Świeckiego Wojciecha nadaje Prezydent Republiki Bialeńskiej lub osoba przez niego upoważniona dnia 13 grudnia - w dzień kiedy czczona jest pamięć Generała Armii Wojciecha Witolda Jaruzelskiego - a w drodze wyjątku także w innych dniach.

Artykuł 4.
Medal Świeckiego Wojciecha może zostać nadany wielokrotnie tej samej osobie, ale nie częściej niż raz w ciągu jednego roku kalendarzowego.

Artykuł 5.
Ustanawiam wzorzec wizerunku Medalu Świeckiego Wojciecha według załącznika do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 6.
Rozporządzenie wchodzi w życie z chwilą publikacji.

/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński, praeses et conducator

[Obrazek: 3_28_03_20_9_15_10.png]

RE: Propozycja ustanowienia Medalu - Ronon Dex - 15-12-2021

No to jeszcze jedna szybka decyzja... układ dat - symetryczny czy niesymetryczny? Ze względu na niesymetryczność postaci bardziej podoba mi się ten drugi, ale wielkiego znaczenia to dla mnie nie ma.

[Obrazek: 3_15_12_21_5_27_13.png] [Obrazek: 3_15_12_21_5_27_29.png]

Raczej pierwsza wersja.

RE: Propozycja ustanowienia Medalu - Ronon Dex - 16-12-2021

(15-12-2021 20:16)Ametyst Faradobus napisał(a): Raczej pierwsza wersja.
No to masz...
[Obrazek: 3_16_12_21_1_02_43.png]
Jest projekt rozporządzenia, jest załącznik, blachy wrzucone do odpowiedniej galerii, a na stronie to zrobię w weekend - działać, ustanawiać i dekorować.

RE: Propozycja ustanowienia Medalu - Ametyst Faradobus - 16-12-2021

A dałbyś radę zrobić coś takiego, o czym pisałem tu - to znaczy aby na okuciu była data roczna? Coś jak np na Gwieździe Afganistanu (tyle, że tam jest cyferka z numerem kontyngentu).

(16-12-2021 13:26)Ametyst Faradobus napisał(a): A dałbyś radę zrobić coś takiego, o czym pisałem tu - to znaczy aby na okuciu była data roczna? Coś jak np na Gwieździe Afganistanu (tyle, że tam jest cyferka z numerem kontyngentu).
Wszystko się da... czyli chcesz, aby okucie było przy każdym nadaniu? Również przy pierwszym... a nie tylko przy drugim i kolejnym?

OK. tylko będę musiał pomyśleć nad jego formą, bo w takim przypadku moim zdaniem powinno być nieco inne od stosowanych przez nas okuć za kolejne nadania odznaczeń.

RE: Propozycja ustanowienia Medalu - Ametyst Faradobus - 16-12-2021

Konsekwentnie - także przy pierwszym. Ten medal będzie w pewnym sensie pamiątką coroczną, więc niech będzie tez to pierwsze.

Postaram się poszukać i Ci podesłać coś za moment.

(16-12-2021 13:51)Ametyst Faradobus napisał(a): Postaram się poszukać i Ci podesłać coś za moment.
No to czekam na ten "moment".